Irakul ordonă expulzarea ambasadoarei Suediei şi suspendă licenţa companiei Ericsson în scandalul privind arderea Coranului

Irakul ordonă expulzarea ambasadoarei Suediei şi suspendă licenţa companiei Ericsson în scandalul privind arderea Coranului

Prim-ministrul irakian Mohamed Shia al-Soudani a ordonat joi expulzarea ambasadoarei Suediei la Bagdad, înaintea unei adunări la Stockholm la care un bărbat anunţase că va da foc unui exemplar al Coranului şi drapelului irakian, informează Agerpres, care preia AFP.

Prim-ministrul irakian i-a “cerut ambasadoarei suedeze la Bagdad să părăsească teritoriul irakian”, a anunţat biroul său într-un comunicat, menţionând că însărcinatul cu afaceri irakian la Stockholm a fost rechemat în ţară.

Decizia urmează după incidentele “repetate de profanare a Coranului sfânt” cu autorizaţia guvernului suedez, după “insultele faţă de sanctuarele islamice şi în urma arderii drapelului irakian”.

De asemenea, autorităţile irakiene au anunţat joi că au “suspendat licenţa de exploatare a societăţii suedeze (de echipamente de telecomunicaţii, n.red.) Ericsson pe teritoriul irakian”, explicând această decizie prin “autorizaţia dată de statul suedez de ardere a Coranului şi drapelului irakian”.

Unul dintre organizatorii adunării de la Stockholm, Salwan Momika, un irakian refugiat în Suedia, anunţase pe Facebook că intenţiona să dea foc unui exemplar al Coranului şi drapelului irakian, aminteşte AFP.

Ambasada Suediei, incendiată

În semn de protest, ambasada Suediei la Bagdad a fost incendiată în noaptea de miercuri spre joi, în cursul unei manifestaţii organizate de adepţii liderului religios Moqtada Sadr.

“Ceea ce s-a întâmplat este total inacceptabil”, a afirmat ministrul de externe suedez, Tobias Billstrom. De asemenea, Guvernul de la Bagdad a condamnat joi atacul asupra ambasadei suedeze din Irak.

Salwan Momika arsese deja câteva pagini din Coran în faţa celei mai mari moschei din Stockholm la 28 iunie, în ziua de Eid al-Adha, o sărbătoare celebrată de toţi musulmanii.

AFP a mai relatat că, joi, Salwan Momika, protejat de poliţia suedeză şi în prezenţa câtorva zeci de persoane, în majoritatea lor ostile, a călcat de câteva ori în picioare Coranul în faţa ambasadei irakiene, după care a plecat, renunţând să-i dea foc.

La Washington, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, a declarat că Statele Unite “condamnă cu fermitate” atacul care a vizat ambasada Suediei la Bagdad. “Este inacceptabil că forţele de securitate irakiene nu au acţionat pentru a-i împiedica pe manifestanţi să pătrundă a doua oară în incinta ambasadei Suediei şi să o avarieze”, a afirmat Miller într-un comunicat.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *