Iran vs Israel. Biden se confruntă cu o criză în Orientul Mijlociu pe care spera să o evite. De ce riscul unei erori de calcul e major | Analiză CNN

Iran vs Israel. Biden se confruntă cu o criză în Orientul Mijlociu pe care spera să o evite. De ce riscul unei erori de calcul e major | Analiză CNN

Un contraatac direct al Israelului împotriva Iranului ar reprezenta un scenariu pe care președintele american Joe Biden a căutat în mare măsură să-l evite încă de la începutul războiului din Fâșia Gaza, comentează CNN.

Represaliile sporesc riscul izbucnirii unui conflict la scară largă în Orientul Mijlociu care ar putea atrage direct SUA împreună cu alte țări. Și îl plasează din nou pe Biden în poziția fragilă de a promite un sprijin ferm pentru Israel încercând, totodată, să prevină apariția unei noi conflagrații ce ar implica SUA.

Nu se știe deocamdată ce urmează în urma atacului fără precedent al Iranului împotriva Israelului. Imediat după lansarea primelor proiectile iraniene către teritoriul israelian, oficialii americani au recunoscut că intră pe un teritoriu neexplorat până acum. Un mare semn de întrebare rămâne asupra felului în care forțele proxy s-ar putea alătura eforturilor Iranului de a viza Israelul, ceea ce ar crește imprevizibilitatea. În timp ce Israelul își pregătește planurile de răspuns, oficialii administrației Biden sunt așteptați să continue să-și consilieze omologii israelieni prin prisma dorinței de a evita o situație explozivă.

Biden trebuie să țină cont că se află într-un an electoral, fapt ce apasă asupra deciziilor sale. Războiul din Gaza, izbucnit după atacul efectuat de Hamas asupra Israelului în data de 7 octombrie 2023, l-a afectat deja pe plan intern, unde se confruntă cu erodarea sprijinului în circumscripții-cheie deoarece a refuzat să ceară o încetare permanentă a focului în enclava palestiniană.

Unul dintre motivele pentru care Biden s-a întors de urgență la Casa Albă, sâmbătă după-amiază, a fost caracterul continuu al atacului, a spus un oficial, potrivit CNN, care observă că Situation Room (Camera de Criză) era mai bine echipată decât în alte situații pentru monitorizarea evenimentelor în timp real.

I just met with my national security team for an update on Iran’s attacks against Israel. Our commitment to Israel’s security against threats from Iran and its proxies is ironclad. pic.twitter.com/kbywnsvmAx

— President Biden (@POTUS) April 13, 2024

Atacurile Iranului, considerate ca fiind disproporționate față de bombardamentul asupra consulatului

Administrația Biden consideră că atacurile efectuate de Teheran împotriva Israelului sunt disproporționate față de bombardamentul asupra Consulatului Iranului de la Damasc care au determinat represaliile, a declarat un oficial pentru CNN.

Această opinie a constituit un factor important în discuțiile care au avut la Casa Albă cu privire la următorii pași, mai ales că președintele american este hotărât să prevină izbucnirea unui conflict regional la scară largă.

Administrația Biden își dă seama totodată că răspunsul Israelului ar putea consta în funcție de pagube, inclusiv de potențiale victime, așa că recomandările sale vor depinde de aceste evaluări, a adăugat oficialul citat de CNN.

Joe Biden și prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu au vorbit sâmbătă seara la telefon, la fel și secretarul american al apărării Lloyd Austin și omologul său Yoav Gallant, iar cele două guverne vor rămâne în strânsă legătură în următoarele ore și zile.

Imediat după bombardamentul asupra Consulatului Iranului din Damasc, soldat cu moartea a șapte ofițeri militari iranieni, oficialii americani au monitorizat pregătirile Teheranului pentru lansarea unui atac major împotriva Israelului și au considerat inevitabil acest scenariu. În timp ce SUA, în strânsă consultare cu Israelul, au încercat să afle exact cum, când și unde anume va riposta Iranul, oficialii administrației Biden nu au exclus ca Iranul să ia la țintă teritoriul israelian, precum și personalul și bunurile americane din Orientul Mijlociu.

Probabil „cel mai rău scenariu”, spunea un oficial de rang înalt din cadrul administrației Biden în zilele premergătoare loviturilor de sâmbătă ale Iranului, a fost un atac direct al Iranului asupra Israelului și izbucnirea unui conflict între cele două țări care ar putea duce la un război la scară largă în regiune pe care SUA au depus eforturi pentru a-l preveni încă de la atacul Hamas din toamna anului trecut.

În pofida tensiunilor apărute recent cu Netanyahu din cauza războiului din Gaza, Biden și oficialii săi de rang înalt au căutat săptămâna trecută să îndepărteze orice îndoieli în privința sprijinului SUA pentru Israel în cazul unui atac direct din partea Iranului.

Cu câteva ore înainte de lansarea atacului iranian, șeful de la Pentagon și consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă au vorbit cu omologii lor israelieni pentru a-și reitera sprijinul. Generalul Erik Kurilla, șeful Comandamentului Central al SUA, s-a deplasat la rândul lui în Israel pentru a discuta despre situații neprevăzute în cazul unui atac direct din partea Iranului.

Biden și-a respectat promisiunea făcută vineri precum că „SUA sunt devotate apărării Israelului”, spun oficiali americani pentru CNN, dând ca exemplu faptul că forțele SUA din regiune au interceptat cu succes rachete iraniene.

Riscul unei erori de calcul este major

Potrivit unor oficiali informați despre discuțiile dintre SUA și Israel, Casa Albă îndeamnă guvernul israelian să nu contribuie la scăparea situației de sub control în cazul unui atac limitat din partea Iranului.

În plus, SUA au avertizat Iranul, atât public, cât și în privat, în privința escaladării situației cu Israelul și au intervenit pe lângă aliații lor europeni și arabi să recurgă la canalele lor pentru a transmite mesaje similare Teheranului.

Pe măsură ce planurile de atac ale Iranului deveneau mai clare, oficialii americani observau că Teheranul nu urmărea un conflict direct cu SUA. Înaintea atacului cu rachete și drone asupra Israelului, oficialii de la Washington au spus că nu se așteaptă la lovituri asupra unor ținte americane din regiune.

Este vorba de o schimbare de paradigmă față de începutul conflictului, când milițiile susținute de Iran au atacat în mod regulat trupele americane în Orientul Mijlociu. După ce SUA au răzbunat aceste atacuri, împuterniciții iranieni și-au diminuat acțiunile împotriva trupelor americane.

În schimb, tensiunile uriașe dintre Iran și Israel au continuat. Fără canale directe de comunicare între cele două țări, riscul unei erori de calcul este major.

Urmărește LIVETEXT Iran a atacat Israel cu „peste 300 de drone și rachete”

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *