Irineu Dogaru, preotul Bisericii de la Palatul Cotroceni, a murit. Arhimandritul avea 62 de ani

Irineu Dogaru, preotul Bisericii de la Palatul Cotroceni, a murit. Arhimandritul avea 62 de ani

Arhimandritul Irineu Dogaru, eclesiarhul Bisericii “Sfinții Serghie și Vah” de la Palatul Cotroceni, a încetat din viață sâmbătă, 21 aprilie, la vârsta de 62 de ani, scrie Basilica.ro, agenția de presă a Patriarhiei Române.

Părintele Irineu este cel care s-a ocupat de reconstrucția Bisericii Palatului Cotroceni, demolată în timpul regimului comunist după ce a suferit daune structurale la cutremurul din 1977.

Mai mulți colegi, colaboratori și ucenici și-au exprimat regretul pentru decesul Arhimandritului Irineu, după o lungă luptă cu cancerul, notează sursa citată.

“Părintele Irineu, mentorul meu. 7 ani am avut ocazia să ne fim suport unul altuia, să ne sprijinim și sfătuim reciproc. Veșnic recunoscător pentru experiența profesională și personală dobândită pe parcursul acestor ani”, a declarat Doru Coșereanu, cântăreț la Biserica Palatului Cotroceni și apropiat al prelatului.

Irineu Dogaru s-a născut în localitatea Mărunței, județul Olt, în data de 15 noiembrie 1961 și a primit la botez numele Ioan. După absolvirea seminarului teologic din Craiova a urmat cursurile Institutului Teologic de grad Universitar din Bucuresti, completate ulterior cu un doctorat la Institutul Catolic din Paris, Universitatea Sorbona.

A urmat, de asemenea cursuri postuniversitare de perfecționare a preoților militari, dar și de management, precizează Basilica.ro.

El a intrat în monahism la Mănăstirea Sinaia în anul 1990. Între anii 1994 – 1997 a lucrat în cadrul Administrației Patriarhale, iar din 1997 până în 2024 a activat ca preot militar în cadrul Serviciului de Protecție și Pază și Eclesiarh al Bisericii „Sfinții Serghie și Vah” de la Palatul Cotroceni, conform aceleiași surse.

Pentru activitatea lui, părintele Irineu Dogaru a primit de-a lungul anilor mai multe decoraţii de la președinții României: Ordinul Naţional „Pentru Merit” în gradul de Cavaler, 2000; Ordinul „Bărbăţie şi Credinţă” în gradul de Comandor, 2006; Ordinul Naţional „Pentru Merit” în gradul de Ofiţer, 2009; Ordinul Naţional „Pentru Merit” în gradul de Comandor, 2018; Semnul Onorific în Serviciul Patriei pentru XV de ani de activitate şi rezultate meritorii în îndeplinirea atribuţiilor şi în pregătirea profesională, 2018; Emblema de Onoare a Serviciului de Protecţie şi Pază, 2019; Ordinul Naţional „Steaua României” în gradul de Cavaler, 2021; Semnul Onorific în Serviciul Patriei pentru XX de ani de activitate şi rezultate meritorii în îndeplinirea atribuţiilor şi în pregătirea profesională, 2022.

Slujba de înmormântare a arhimandritului Irineu Dogaru va avea loc marți la ora 12:00, la Mănăstirea Cernica.

Foto: captură video TVR / Youtube.com

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *