Isteria tezaurului românesc ”Cloșca cu puii de aur”. Când s-a descoperit comoara, toți românii alergau la Pietroasele

Isteria tezaurului românesc ”Cloșca cu puii de aur”. Când s-a descoperit comoara, toți românii alergau la Pietroasele

Descoperirea tezaurului de la Pietroasele, în 1837, de către doi țărani, a stârnit un val de isterie în rândul căutătorilor de comori din întreaga țară. Acest eveniment a transformat imediat localitatea Pietroasele într-un magnet pentru aventurieri și curioși, determinându-i să scormonească pământul în căutarea altor comori.

Pietroasele: un loc de legendă

Situl de la Pietroasele s-a impus rapid ca unul dintre cele mai vizitate locuri din România datorită densității sale remarcabile de vestigii istorice. Populată timp de șase milenii, această zonă reprezintă un veritabil palimpsest cultural și arheologic. Povestea locului este profund legată de istoria însăși, oferind vizitatorilor nu doar legenda „Cloștii cu puii de aur”, ci și alte descoperiri semnificative.

Termele cu hipocaust: o descoperire monumentală

Arheologul Marius Constantinescu este cel care a scos la lumină Termele cu hipocaust din Pietroasele, amplasate la o aruncătură de băț de castrul roman de pe acele meleaguri. Termele, care se întindeau pe aproape 900 de metri pătrați pe nivel, au fost probabil construite pentru Dalmatianus, fiul lui Dalmatius și nepotul împăratului Constantin cel Mare. Acest palat, cu sistemul său rafinat de încălzire prin hipocaust, a servit la tratarea și igiena garnizoanei, evidențiindu-se prin luxul și facilitățile sale.

De la descoperire la muzeu

Tezaurul „Cloșca cu puii de aur”, considerat pentru aproape un secol cel mai mare din lume, a trecut printr-o odisee plină de întorsături dramatice, de la vânzarea nefericită de către descoperitorii săi, la restaurarea și prezentarea sa de către Alexandru Odobescu la Expoziția Universală din Paris din 1867. O adevărată mândrie națională, tezaurul a fost expus în străinătate, pentru a se întoarce apoi în țară și a fi găzduit în final la Muzeul Național de Istorie a României.

Pietroasele astăzi

Vizitatorii de azi ai Pietroaselor pot urma cărările istoriei pe două drumuri: unul către locul unde a fost descoperită celebra comoară și celălalt, pietruit, spre platoul unde viețuia odată civilizația antică. Drumul pietruit ne conduce spre o altitudine de 534 de metri, pe un platou vast, dominat de un piedmont cu viță de vie, locul unde istoria s-a intersectat cu legendele.

Legenda și realitatea

Din momentul spectaculoasei sale descoperiri și până astăzi, tezaurul „Cloșca cu puii de aur” a rămas un simbol al bogăției culturale și istorice a României. Călătorii prin țara noastră își pot desăvârși experiența culturală vizitând Pietroasele, locul unde trecutul îmbrățișează prezentul, iar legenda întâlnește realitatea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *