Japonia este a cincea țară care ajunge pe Lună. Impactul geopolitic al competiției din domeniul spațial

Japonia este a cincea țară care ajunge pe Lună. Impactul geopolitic al competiției din domeniul spațial

Japonia a ajuns pe suprafața Lunii cu nava sa Smart Lander for Investigating the Moon, sau SLIM, pe 20 ianuarie 2024. În ciuda unei probleme de alimentare cu energie a modulului, evenimentul are o importanță atât politică, cât și tehnică, scrie The Conversation, care o citează pe Mariel Borowitz, profesor asociat la Georgia Institute of Technology.

Este prima aterizare lunară a Japoniei, ceea ce face ca aceasta să fie doar a cincea țară din lume care a reușit să aterizeze cu succes pe Lună.

Aceasta este o realizare semnificativă și consolidează poziția Japoniei ca lider în domeniul tehnologiei spațiale.

Deși nava a aterizat cu succes pe suprafața lunară și și-a desfășurat roverele, celulele solare ale SLIM nu au funcționat corespunzător – ceea ce înseamnă că nava a putut funcționa doar câteva ore.

Noi tehnologii

Borowitz, care este cercetător în domeniul afacerilor internaționale ce studiază spațiul, spune că, la fel ca NASA, Agenția Japoneză de Explorare Aerospațială ( JAXA), dorește să avanseze cercetarea și tehnologia prin demonstrarea de noi tehnici și colectarea de date științifice.

Aselenizarea este, de asemenea, o parte a ceva mai mare: un interes global în creștere pentru activitatea lunară.

Realizarea nu este doar simbolică, căci Japonia demonstrează o serie de tehnologii noi cu modulul de aterizare. Numele navei, Smart Lander for Investigating the Moon (SLIM), se referă la o nouă tehnologie de aterizare de precizie a navei spațiale.

Această tehnologie ar putea ajuta la viitoarele aterizări, permițând navelor spațiale să aterizeze în zone relativ mici, în mijlocul unui teren stâncos sau accidentat, în loc să fie nevoite să găsească spații libere mari. Această capacitate va fi deosebit de importantă în viitor, deoarece țările se vor concentra pe zone de interes foarte specifice la polul sud lunar.

Rovere mici

De asemenea, modulul de aterizare a transportat două rovere mici, fiecare dintre acestea urmând să demonstreze o nouă tehnologie de deplasare pe Lună.

Vehiculul de excursie lunară 1 include o cameră de luat vederi, precum și echipamente științifice, și folosește un mecanism de sărituri pentru a manevra pe Lună.

Vehiculul de excursie lunară 2, dezvoltat în cadrul unui parteneriat între guvern, industrie și mediul academic, este o sferă suficient de mică pentru a încăpea în palmă. Odată ajuns pe suprafață, cele două jumătăți ale sale se separă ușor, permițându-i să se rostogolească.

Aterizare în zone mici

SLIM este conceput pentru a ateriza într-o zonă de 100 de metri, mult mai mică decât cele anterioare, care au avut zone de aterizare care se întindeau pe mai mulți kilometri.

SLIM a folosit un sistem de navigație bazat pe viziune care a luat imagini ale suprafeței lunare. Sistemul său a comparat rapid aceste imagini cu modelele de cratere de pe hărțile lunare pe care JAXA le-a dezvoltat cu ajutorul datelor din misiunile anterioare.

Pe măsură ce țările identifică zonele care au cele mai mari șanse să dețină resurse utile, cum ar fi apa sub formă de gheață, tehnologia de aterizare de precizie va permite agențiilor să evite pericolele din apropiere și să ajungă în aceste zone fără incidente.

Elementul geopolitic

Există un element geopolitic în aceste activități. China, India și Japonia – cele trei națiuni care au reușit să aselenizeze pe Lună începând cu anul 2000 – se angajează într-o competiție regională într-o serie de domenii, inclusiv în domeniul spațial.

Pe lângă considerațiile regionale, aceste realizări contribuie la stabilirea națiunilor ca lideri la scară globală – capabile de ceva ce puține națiuni au făcut vreodată.

Lansarea Japoniei are loc la doar șase luni după aselenizarea Indiei și la doar câteva săptămâni după o încercare eșuată a unei companii americane, Astrobotic.

Atât Rusia, cât și compania privată iSpace au făcut încercări nereușite de aselenizare în 2023.

Succesul Japoniei de a ateriza pe Lună – chiar și în condițiile în care problemele legate de panourile solare au scurtat calendarul misiunii – demonstrează că JAXA este un jucător important în acest efort global.

Statele Unite, cel mai important actor în spațiu

În pofida unor eșecuri recente, cum ar fi anunțul NASA privind întârzierile la următoarea sa misiune Artemis, Statele Unite rămân un lider clar în domeniul explorării spațiale și lunare.

NASA are mai multe nave spațiale care orbitează în acest moment în jurul Lunii și a lansat deja cu succes racheta SLS, care este capabilă să ducă oamenii înapoi pe Lună.

NASA dezvoltă la nivel intern sisteme foarte mari și complexe – cum ar fi stația spațială Gateway, planificată să orbiteze în apropierea Lunii, și infrastructura pentru misiunile umane Artemis pe Lună. Nu este neobișnuit ca aceste eforturi mari și complexe să înregistreze întârzieri.

Încercări comerciale

În ultima vreme, NASA a încredințat multe eforturi la scară mai mică unor entități comerciale, cum este cazul programului Commercial Lunar Payload Services, care a sprijinit încercarea Astrobotic.

Aceasta este o nouă abordare care implică un anumit risc, dar care oferă oportunitatea de inovare comercială și de creștere a economiei lunare, oferind în același timp NASA posibilitatea de a se concentra pe aspectele mari și complexe ale misiunii, mai scrie profesoara Mariel Borowitz.

Japonezii vor face rover pentru NASA

În ceea ce privește Luna, JAXA a încheiat un parteneriat cu SUA și și-a asumat o componentă foarte importantă a misiunilor Artemis: dezvoltarea unui rover lunar presurizat.

Aceasta este o tehnologie nouă și complexă care va fi esențială pentru misiunile umane pe Lună în anii următori, punctează cercetătoarea.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *