Joburile de rutină pot crește riscul de declin cognitiv și apariția demenței, conform unui studiu

Joburile de rutină pot crește riscul de declin cognitiv și apariția demenței, conform unui studiu

Activitatea intensă la locul de muncă nu este benefică doar pentru parcursul profesional, ci potrivit unui nou studiu aduce beneficii prin prevenirea demenței, pe măsură ce se înaintează în vârstă.

 

Locurile de muncă cu rutină au un risc de 66% de tulburări cognitive și 37% de demență

 

Conform studiului, un loc de muncă repetitiv, caracterizat printr-un nivel redus de stimulare mentală la vârstele de 30, 40, 50 și 60 de ani, a fost asociat cu un risc de tulburări cognitive ușoare cu 66% mai mare și cu un risc de demență cu 37% mai mare după vârsta de 70 de ani, în comparație cu un loc de muncă care implică provocări cognitive și interpersonale ridicate.

 

„Rezultatele noastre arată importanța de a avea o ocupație care necesită o gândire mai complexă ca modalitate de a menține memoria și capacitatea de gândire la bătrânețe”, a declarat autorul principal, dr. Trine Edwin, cercetător la Spitalul Universitar din Oslo, Norvegia. „Locul de muncă este cu adevărat important în susținerea sănătății cognitive”.

 

 

„A rămâne activ în viață, a avea un scop, a învăța lucruri noi și a rămâne activ din punct de vedere social sunt instrumente puternice pentru a ne proteja împotriva declinului cognitiv pe măsură ce îmbătrânim”, a declarat dr. Richard Isaacson, director de cercetare la Institutul pentru Boli Neurodegenerative din Florida.

 

Studiul a analizat obiceiurile a 7.000 de oameni

 

Studiul, publicat miercuri în revista Neurology a Academiei Americane de Neurologie, a examinat datele privind sănătatea și ocupația a 7.000 de norvegieni care au fost monitorizați de la vârsta de 30 de ani până la vârsta de 60 de ani, potrivit Adevărul.ro.

 

„Multe alte studii pe această temă au vizat doar cele mai recente locuri de muncă ale oamenilor”, a spus Edwin, „dar datorită bazei de date naționale pe care o avem în Norvegia am putut urmări oamenii de-a lungul unei mari părți a vieții lor”.

 

„Cele mai multe persoane cu locuri de muncă de rutină din eșantionul nostru au fost menajerele, îngrijitorii, muncitorii în construcții și poștașii”, a declarat dr. Trine Edwin.

 

Pe de altă parte, locurile de muncă care implicau sarcini mai complexe din punct de vedere cognitiv nu se bazau pe rutină, deși era necesară o activitate repetitivă. Aceste sarcini zilnice implicau mai degrabă gândire creativă, analiză de informații, rezolvarea problemelor și comunicarea ideilor și informațiilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *