Joe Biden afirmă că acordul pentru eliberarea ostaticilor din Fâșia Gaza este „acum foarte, foarte aproape”

Joe Biden afirmă că acordul pentru eliberarea ostaticilor din Fâșia Gaza este „acum foarte, foarte aproape”

Președintele american Joe Biden a declarat marți, 21 noiembrie, că “suntem acum foarte aproape” de încheierea unui acord pentru eliberarea unora dintre cei aproximativ 240 de oameni ținuți ostatici de Hamas și de alte grupări militante în Fâșia Gaza, relatează CNN, Sky News și The Times of Israel.

“Suntem acum foarte aproape. Foarte aproape. Și am putea aduce unii dintre acești ostatici acasă foarte curând. Nu vreau să intru în detaliile lucrurilor, pentru că nimic nu e gata până când nu e gata. Când vom avea mai multe de spus, o vom face. Dar lucrurile arată bine în acest moment”, a declarat Biden, în fața reporterilor, la Casa Albă.

NEW: Pres. Biden says “we are now very close” on a deal to release the hostages being held by Hamas.”When we have more to say, we will, but things are looking good at the moment.”https://t.co/uxE2fyGD1Y pic.twitter.com/sAkYjXf3O9

— ABC News (@ABC) November 21, 2023

CNN a relatat anterior că acordul ar prevede eliberarea a 50 de femei și copii ostatici în schimbul unei pauze de patru până la cinci zile în lupte și a trei prizonieri palestinieni pentru fiecare ostatic civil eliberat, potrivit mai multor surse.

“Lucrăm intens la acest lucru de săptămâni întregi, după cum știți cu toții”, a declarat Biden, făcând referire la discuțiile din ultimele zile pe care le-a avut cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, cu emirul Qatarului, șeicul Tamim Bin Hamad Al-Thani, și cu oficiali americani de pe teren, din regiune.

Presat insistent de reporteri să ofere detalii privind numărul de ostatici americani care ar putea fi eliberați, Biden a refuzat să spună.

“Voi avea destul timp să vorbesc despre ostatici. Nu acum. Nu am de gând să vă spun acum”, a spus liderul american.

Între timp, premierul israelian Benjamin Netanyahu și-a convocat cabinetul de război, spunând că speră că “vor fi în curând vești bune”.

În cursul serii au fost programate întâlniri atât cu cabinetul său de securitate, cât și cu întregul cabinet de miniștri.

Detaliile acordului nu sunt încă cunoscute, dar mai multe relatări din presă sugerează că acesta ar putea include o pauză de mai multe zile în lupte, eliberarea a 50 de ostatici israelieni și un angajament din partea Israelului de a elibera femeile și copiii palestinieni din închisorile din țară.

Qatarul şi Hamas au anunţat de asemenea progrese în eliberarea ostaticilor

Tot marți, Qatarul a anunţat că un acord este pe cale să fie încheiat pentru eliberarea ostaticilor ţinuţi captivi de Hamas în Fâşia Gaza în schimbul unui armistiţiu în teritoriul palestinian, unde armata israeliană îşi continuă fără răgaz ofensiva împotriva grupării islamiste, relatează AFP într-o sinteză dedicată subiectului, potrivit Agerpres.

Gruparea Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza, şi Israelul au anunţat de asemenea progrese în vederea unei eliberări a ostaticilor, negociată în special de Qatar.

Armata israeliană estimează că circa 240 de ostatici au fost duşi în Gaza de comandourile Hamas în timpul atacului sângeros comis în comunităţile din sudul Israelului pe 7 octombrie.

“Facem progrese” cu privire la returnarea ostaticilor, a declarat marţi premierul israelian Benjamin Netanyahu, care a făcut din eliberarea lor o condiţie prealabilă pentru orice încetare a focului. “Sper că vom avea veşti bune despre aceasta în curând”, a adăugat el în cursul unei vizite la o bază militară din nordul ţării.

Negociatorii nu au fost “niciodată atât de aproape de un acord”, potrivit Qatarului, care lucrează împreună cu SUA şi Egipt pentru a încerca să obţină eliberarea ostaticilor în schimbul unui armistiţiu.

Negocierile au atins “faza finală”, a declarat marţi un reprezentant qatarez.

“Ne apropiem de încheierea unui acord de armistiţiu”, declarase mai devreme Ismail Haniyeh, liderul Hamas, care trăieşte în Qatar.

Potrivit unor surse din cadrul Hamas şi Jihadului Islamic – alt grup islamist armat palestinian -, cele două grupări au acceptat într-adevăr un acord ale cărui detalii urmează să fie anunţate de Qatar şi de ceilalţi mediatori.

Organizaţiile internaţionale şi numeroase cancelarii străine îşi înmulţesc apelurile pentru o încetare a focului sau un armistiţiu în faţa situaţiei umanitare catastrofale în Fâşia Gaza asediată, unde războiul a distrus cartiere întregi, a devastat sistemul de sănătate şi a antrenat deplasări masive ale populaţiei.

O “tragedie” sanitară se profilează în Fâşia Gaza, unde “lipsa de apă este majoră” şi unde penuria de carburant riscă să provoace “prăbuşirea serviciilor de salubritate”, a mai avertizat marţi UNICEF.

Armata israeliană, care îşi continuă avansul în nordul Fâşiei Gaza, a anunţat că a încercuit tabăra de refugiaţi palestinieni de la Jabaliya, cea mai mare din teritoriul situat la periferia oraşului Gaza, unde se concentrează esenţialul ofensivei israeliene.

În Israel, 1.200 de persoane, în mare majoritate civili, au fost ucise, potrivit autorităţilor, în atacul Hamas din 7 octombrie, de o amploare şi o violenţă nemaiîntâlnite în istoria ţării.

În Fâşia Gaza, peste 13.300 de persoane au fost ucise în bombardamentele israeliene, între care peste 5.600 de copii, susţine guvernul Hamas.

Șefa Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR), Mirjana Spoljaric, s-a întâlnit luni seara cu lideri ai Qatarului, precum şi cu Ismail Haniyeh, cu scopul de a se face “progrese în probleme umanitare legate de conflictul armat în Israel şi în Gaza”. CICR insistă ca echipele sale să fie autorizate să aibă acces la ostatici.

Două surse apropiate dosarului au declarat marţi pentru AFP că discuţiile se concentrează asupra unui acord care prevede eliberarea a “50 până la 100 de ostatici” în schimbul eliberării a 300 de prizonieri palestinieni în Israel, printre care copii şi femei.

Transferul ar urma să se facă în etape de “câte zece” ostatici pentru “30” prizonieri palestinieni zilnic şi ar include şi intrarea de alimente, ajutoare medicale şi carburant şi mai ales “un armistiţiu umanitar de cinci zile, care poate fi reînnoit”.

Dar Israelul insistă asupra “reunificării familiilor”, ceea ce înseamnă că dacă un civil este eliberat, partenerul său să fie de asemenea eliberat, chiar dacă este soldat, ceea ce Hamas refuză pentru moment, opunându-se eliberării militarilor, potrivit acestor două surse.

“Voiam să auzim vorbindu-se despre un acord şi să auzim că revenirea persoanelor răpite este o prioritate printre obiectivele războiului. Nu am auzit asta”, a declarat Udi Goren, al cărui văr, Tal Haimi, se află printre ostatici, după o întâlnire luni cu premierul Netanyahu. “Este incredibil de dezamăgitor”, a adăugat el.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul dintre Israel și Hamas

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *