Garda de Mediu, descinderi la un depozit ilegal de fier vechi din Călărași. Ministrul Mircea Fechet a fost și el prezent: E mai ales o problemă socială. Trebuie să-i ajutăm pe oameni să poată pune legal o pâine pe masă (VIDEO, GALERIE FOTO)

Garda de Mediu, descinderi la un depozit ilegal de fier vechi din Călărași. Ministrul Mircea Fechet a fost și el prezent: E mai ales o problemă socială. Trebuie să-i ajutăm pe oameni să poată pune legal o pâine pe masă (VIDEO, GALERIE FOTO)

Garda Naţională de Mediu, Poliția și Jandarmeria au descins, miercuri, în localitatea Sărulești, din județul Călărași, unde erau mai multe depozite ilegale de deșeuri. Prezent a fost și Mircea Fechet (PNL), ministrul Mediului.

În urma verificărilor au fost aplicate 6 sancțiuni contravenționale în valoare de aproximativ 200.000 lei și au fost confiscate 50 de tone de deșeuri feroase și neferoase.

Tot acum, comisarii au găsit la intrarea în localitatea Sărulesti, lângă calea ferată, un amplasament pe care erau depozitate metale feroase și neferoase.

Autoritățile au ridicat deșeurile, iar locuitorii sunt supărați deoarece colectarea fierului vechi, spun ei, e singura lor sursă de venit.

 

Fechet: Am această obligație de a merge în mijlocul comunității și a înțelege exact cum își trăiesc viața acei oameni

 

„Am dorit să fiu astăzi prezent aici pentru a putea discuta cu reprezentanții comunității locale, pentru că în această comunitate nu discutăm doar despre o problemă de mediu, dar în primul rând despre una socială, pe care statul român este dator să o rezolve. Dincolo de lipsa autorizațiilor de mediu și amenzile care se dau aici, ori de câte ori vine Garda de Mediu, problemele comunității rămân și ele trebuie gestionate.

Consider că, în calitate de ministru, am această obligație de a merge în mijlocul comunității și a înțelege exact cum își trăiesc viața acei oameni, de a identifica, împreună cu ei, soluții legale pentru ca, pe de o parte să rezolvăm problemele de mediu, iar pe de altă parte să aibă și comunitatea respectivă o posibilitate legală să pună o pâine pe masă. Aproape în fiecare județ există o astfel de comunitate și ține doar de autoritățile de mediu și de autoritățile locale ca activitatea respectivă să se desfășoare într-un cadru legal”, a declarat Mircea Fechet, potrivit unui comunicat.

El a precizat apoi că l-a invitat la minister pe primarul localității Sărulești, însoțit de un reprezentant al comunității, pentru a identifica împreună soluții pentru acești oameni.

 

Șeful Gărzii de Mediu: Am aplicat sancțiuni de 133 de milioane de lei anul trecut

 

„Garda Națională de Mediu a desfășurat multiple controale împotriva acestui fenomen ilegal de colectare, deținere, valorificare de deșeuri. A aplicat sancțiuni de 133 de milioane de lei anul trecut, a întocmit 687 de sesizări penale, însă acestea sunt demersuri împotriva efectelor, nu elimină cauza.

Am avut multiple discuții despre finalizarea controalelor GNM, adică valorificarea constatărilor noastre, modificări ale spectrului legal, respectiv găsirea unor soluții constructive pentru integrarea socială a comunităților de aici sau a altor comunități din țară.

Scopul unui control nu este sancțiunea în sine, este asigurarea unui mediu curat, protecția mediului ca întreg. Astăzi se vor confisca deșeurile cu valoare materială, este o procedură nou implementată de GNM, menită să descurajeze acest fenomen”, a declarat Andrei Rudolf Corlan, comisarul general al Gărzii Naționale de Mediu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *