Joe Biden explică de ce a luat „decizia dificilă” de a trimite Kievului bombe cu dispersie: „Ucrainenii rămân fără muniție”

Joe Biden explică de ce a luat „decizia dificilă” de a trimite Kievului bombe cu dispersie: „Ucrainenii rămân fără muniție”

Președintele american Joe Biden a declarat vineri, 7 iulie, în cadrul unui interviu acordat CNN, că a fost o “decizie dificilă” să furnizeze pentru prima dată bombe cu fragmentație Ucrainei, dar că, în cele din urmă, a fost convins să trimită aceste arme controversate deoarece Kievul are nevoie de muniție în contraofensiva sa împotriva Rusiei.

Casa Albă a anunțat vineri că liderul american a aprobat transferul de muniții cu dispersie către Ucraina, acesta fiind cel mai recent caz în care SUA furnizează Kievului arme pe care inițial s-a împotrivit să le arunce în război.

“A fost o decizie foarte dificilă din partea mea. Și, apropo, am discutat acest lucru cu aliații noștri, am discutat acest lucru cu prietenii noștri de la Capitol Hill (sediul guvernului și al Congresului SUA, n.r.)”, a declarat Biden pentru jurnalistul Fareed Zakaria, adăugând: “Ucrainenii rămân fără muniție”.

Munițiile cu dispersie pe care Washingtonul le vor trimite Ucrainei vor fi compatibile cu obuzierele de 155 mm furnizate de SUA, o piesă-cheie de artilerie care a permis Ucrainei pe parcursul ultimului an să-și recupereze din teritoriile ocupate.

Biden a mai spus că munițiile cu dispersie sunt trimise ca “perioadă de tranziție” până când SUA vor putea produce mai multă artilerie de 155 mm.

“Acesta este un război legat de muniții. Ei (ucrainenii, n.r.) rămân fără aceste muniții, iar noi nu prea avem”, a spus Biden.

“Și astfel, ceea ce am făcut în cele din urmă, am acceptat recomandarea Departamentului Apărării de a permite această perioadă de tranziție, până când vom obține mai multe arme de 155 de mm, aceste obuze, pentru ucraineni”, a precizat liderul de la Casa Albă.

Peste 100 de țări, inclusiv Marea Britanie, Franța și Germania, au scos în afara legii aceste muniții, fiind semnatare ale Convenției privind munițiile cu dispersie. Însă SUA și Ucraina nu sunt semnatare ale interdicției.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *