Joe Biden îl promovează pe directorul CIA, William J. Burns, la statutul de membru al Cabinetului său

Joe Biden îl promovează pe directorul CIA, William J. Burns, la statutul de membru al Cabinetului său

Președintele american, Joe Biden, i-a cerut directorului CIA, William J. Burns, să devină membru al Cabinetului său, într-o mișcare simbolică, dar care reflectă rolul central pe care acesta l-a avut în politica externă a administrației SUA, precum și rolul său cheie de mesager căte Rusia, relatează Washington Post.

Calitatea de membru al Cabinetului lui Biden nu îi va conferi lui Burns o nouă autoritate, dar, notează ziarul american, subliniază influența pe care acesta o are în cadrul administrației de la Washington și va fi văzută ca o victorie pentru CIA, care s-a numărat printre agențiile din comunitatea de informații americană care au prevăzut cu exactitate invazia rusă în Ucraina în 2022.

„Bill mi-a oferit întotdeauna o analiză clară și directă, care acordă prioritate siguranței și securității poporului american, reflectând rolul integral pe care CIA îl joacă în procesul de luare a deciziilor privind securitatea națională în acest moment critic”, a transmis Biden, printr-un comunicat, referindu-se la activitatea lui Burns.

Liderul de la Casa Albă a mai spus că, sub conducerea lui Burns, „CIA oferă o abordare clară și pe termen lung a provocărilor de securitate națională de top ale națiunii noastre – de la abordarea agresiunii brutale a Rusiei împotriva Ucrainei, la gestionarea competiției responsabile cu Republica Populară Chineză, la abordarea oportunităților și riscurilor tehnologiei emergente”.

La rândul său, William J. Burns a precizat, tot într-un comunicat, că „anunțul (…) președintelui recunoaște contribuțiile esențiale la securitatea națională pe care Agenția Centrală de Informații le aduce în fiecare zi și reflectă încrederea sa în munca noastră”.

„Sunt onorat să servesc în acest rol, reprezentând munca extraordinară a ofițerilor noștri de informații”, a adăugat șeful CIA.

„Secretar al problemelor dificile”

William J. Burns este descris de unii oficiali americani ca fiind un fel de „secretar al problemelor dificile”, în contextul în care, cu mult înainte de invazia rusă în Ucraina, el a fost principalul interlocutor al Casei Albe la Moscova, având cele mai multe interacțiuni directe cu președintele rus Vladimir Putin dintre toți membrii administrației.

În noiembrie 2021, Biden l-a trimis pe Burns la Moscova ca să-l avertizeze pe liderul rus că vor exista consecințe semnificative dacă va ataca Ucraina.

Directorul CIA s-a întâlnit și cu omologul său rus din serviciile de informații pentru a transmite un avertisment împotriva utilizării armelor nucleare pe câmpul de luptă și pentru a expune eventualele urmări în cazul în care un astfel de atac ar avea loc.

De asemenea, Burns a mers de mai multe ori, la Kiev, unde a discutat cu liderii ucraineni, care îl consideră un aliat de încredere.

Ce presupune noul rol al lui Burns

În noul său rol, William J. Burns va participa la reuniunile Cabinetului, alături de secretarii de stat și de apărare, precum și de directorul Serviciului Național de Informații, Avril Haines, cu care lucrează îndeaproape.

Totuși, notează Washington Post, nu este de așteptat ca șeful CIA să își asume responsabilități în materie de elaborare a politicilor. Asta deși Agenția a jucat un rol important în modelarea politicii externe a SUA. Burns a transmis personal avertismentele privind o invazie rusă în Ucraina înalților oficiali americani, aliaților europeni și președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care era sceptic că Putin ar îndrăzni să-i atace țara.

Zelenski a fost atenționat de Burns cu o lună înainte ca Rusia să declanșeze invazia, că Moscova intenționa să lanseze o lovitură fulger asupra Kievului și să înlăture guvernul central. În cele din urmă, obiectivul Rusiei nu a reușit, datorită avertismentelor CIA și ale altor agenții de informații, care i-au ajutat pe ucraineni să pregătească apărarea Capitalei, spun oficiali de la Washington și Kiev familiarizați cu subiectul, relatează publicația citată.

Inițial, Joe Biden a ales să nu îl numească pe directorul CIA ca membru al Cabinetului său.

Fostul ofițer CIA David Priess, autor al cărții „The President’s Book of Secrets”, o istorie a președinților și o analiză serviciilor de informații, precizează „majoritatea directorilor CIA nu au fost numiți în Cabinet pentru că majoritatea președinților au înțeles că rolul serviciilor de informații nu este unul politic”.

În același timp, Priess precizează că „președinții moderni nu au folosit Cabinetele pentru a dezbate serios și a formula politici cruciale”, adăugând că Burns, „ca unul dintre cei mai respectați ofițeri ai Serviciului de Externe din generația sa înainte de a deveni director al CIA și ca unul dintre cei mai importanți mesageri internaționali ai administrației în timpul războiului Rusia-Ucraina – pare mai potrivit decât directorii CIA anteriori pentru a se alătura Cabinetului”.

Ambasador al SUA în Rusia între 2005 și 2008, William J. Burns este cunoscut ca unul dintre cei mai ascuțiți critici publici ai lui Vladimir Putin.

Vorbind despre recenta revoltă a lui Evgheni Prigojin, șeful CIA a afirmat că Putin și ceilalți lideri ruși „păreau în derivă” în timpul rebeliunii șefului Wagner, care a scos la iveală vulnerabilitățile din vârful conducerii de la Moscova și l-a lăsat slăbit pe liderul de la Kremlin.

Foto: Profimedia

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *