Joe Biden l-a catalogat drept „dobitoc” pe Benjamin Netanyahu în cel puțin trei discuții cu consilierii săi. Care sunt nemulțumirile

Joe Biden l-a catalogat drept „dobitoc” pe Benjamin Netanyahu în cel puțin trei discuții cu consilierii săi. Care sunt nemulțumirile

Joe Biden a spus că încearcă să convingă Israelul să accepte un armistițiu în Gaza, dar Netanyahu „îi face viața un iad” și este imposibil de discutat cu el, au spus cel puțin cinci surse apropiate de președintele american pentru NBC News. De asemenea, Biden l-a jignit de mai multe ori pe Netanyahu, frustrat că nu reușește să-l convingă să schimbe strategia privind Fâșia Gaza.

„El simte că este suficient”, a spus unul dintre oficialii care au vorbit sub protecția anonimatului cu televiziunea americană, despre opiniile exprimate de Biden în prinvința războiului din Gaza. „Trebuie să se oprească.”

Biden a vorbit în ultimele săptămâni în privat despre Netanyahu, un lider pe care îl cunoaște de zeci de ani, cu o candoare care i-a surprins pe unii dintre cei care au auzit comentariile sale. Descrierile sale despre relația cu Netanyahu sunt presărate cu referiri disprețuitoare la Netanyahu ca „acest tip”, iar, în cel puțin trei conversații recente, Biden l-a numit pe Netanyahu „un dobitoc”, potrivit a trei dintre persoanele direct familiarizate cu comentariile sale.

„Președintele a fost clar privind aspectele în care nu este de acord cu prim-ministrul Netanyahu, dar aceasta este o relație de decenii care se bazează pe respect în public și în privat”, a spus purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate întrebat despre afirmațiile din privat făcute de Biden.

Joe Biden l-a îmbrățișat pe Netanyahu în timpul vizitei efectuate în Israel imediat după un atacul terorist comis de Hamas în 7 octombrie în care a ucis 1.200 de oameni. Dar, frustrarea liderului de la Casa Albă a crescut pe măsură de numărul de civili palestieni care și-au pierdut viața în ofensiva Israelului din Gaza a crescut. Circa 28.000 de palestieni au murit, potrivit datelor autoritățile sanitare din Gaza aflate în subordinea Hamas, dar Benjamin Netanyahu a respins un armistițiu până când nu vor fi eliberați toți ostaticii, iar gruparea teroristă va fi distrusă.

Israelul plănuiește un asalt terestru asupra Rafah, un oraș din sudul Gazei unde se adăpostesc peste un milion de palestinieni strămuți din nordul Gazei. Netanyahu a promis că va continua operațiunea, chiar dacă oficialii americani și-au exprimat în repetate rânduri opoziția publică față de aceasta, cu excepția cazului în care Israelul asigură trecerea în siguranță a civililor palestinieni.

Duminică, Biden i-a transmis lui Netanyahu într-un apel telefonic că este de părere că „o operațiune militară în Rafah nu ar trebui să se desfășoare fără un plan credibil și executabil” pentru protejarea și sprijinirea palestinienilor care se adăpostesc acolo, a precizat Casa Albă într-un comunicat.

Cea mai mare parte a conversației lor, care a durat 45 de minute, s-a concentrat pe un posibil acord între Israel și Hamas pentru eliberarea ostaticilir ținuți captivi în Gaza în schimbul unei pauze în operațiunile militare și a eliberării prizonierilor palestinieni, potrivit Casei Albe.

Biden a adoptat joi un ton considerabil mai ascuțit și a descris ofensiva militară israeliană în Gaza drept „exagerată”. Secretarul de stat Antony Blinken a fost, de asemenea, categoric săptămâna trecută, după o întâlnire cu Netanyahu în Israel. Blinken a spus că i-a transmis lui Netanyahu că numărul de civili palestinieni care mor în fiecare zi din cauza operațiunilor militare ale Israelului „rămâne prea mare”.

Cu toate acestea, oameni familiarizați cu comentariile private ale lui Biden au spus că le-a președinte le-a transmis că ar fi contraproductiv pentru el să fie prea dur cu Netanyahu în mod public.

Frustrarea lui Biden nu a dus, însă, la o schimbare majoră a politicii americane, dar administrația sa a început să ia în considerare astfel de opțiuni. În urmă cu două săptămâni, oficialii au declarat pentru NBC News că administrația discută despre amânarea sau încetinirea vânzărilor de arme americane către Israel ca pârghie pentru a-l determina pe Netanyahu să înceteze operațiunile militare israeliene în Gaza și să facă mai mult pentru a proteja civilii.

O altă potențială schimbare de politică, menționează NBC, este ca administrația americană să recunoască oficial existența unui stat palestinian independent.

Cu toate acestea, chiar dacă Biden și-a intensificat retorica, el nu este încă pregătit să facă schimbări semnificative de politică, au spus oficialii. Președintele și consilierii săi continuă să creadă că abordarea lui de a sprijini fără echivoc Israelul este cea corectă.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *