Joe Biden, luptătorul furios pentru democrație

Ultimul discurs despre Starea Uniunii din acest mandat al președintelui Joe Biden a fost ca o vizită la medic. Presa aliniată Casei Albe sau conservatorilor lui Donald Trump a urmărit prestația fizică a președintelui în egală măsură cu ideile discursului sau. Problemele de pronunție, tonul vocii sale au fost analizate la fel de mult ca și referirile la Ucraina, Gaza, economie, migrație sau Donald Trump.

Verdictul a fost aproape unanim: Joe Biden a demonstrat nu doar că poate rezista în fața unui microfon și a teleprompterului mai bine de o oră, însă poate vorbi puternic și poate da impresia unui politician combativ.

A început discursul cu ceea ce toți jurnaliștii au considerat că este mai ușor – apel pentru susținerea Ucrainei și acuzații împotriva Rusiei – și a încheiat cu jumătate de gură (poate din cauza oboselii, poate nu) cu mult mai dificilul subiect al războiului din Gaza si al susținerii Israelului, acolo unde au lipsit aplauzele întregii aripi progresiste a congresmenilor democrați, de voturile cărora Biden are mare nevoie în confruntarea prezidențială finală din noiembrie.

Președintele Biden a vorbit despre: finanțarea efortului de război in Ucraina, Donald Trump ca amenințarea numărul unu la adresa democrației, economia americană care este mai puternică decât oricând, inflația care nu este vina administrației sale, imigranții ilegali care sunt, de fapt, și ei americani, responsabilitatea aproape integrală  o opoziției republicane pentru criza de la frontiera cu Mexicul, sprijinul administrației pentru copiii transgender și dreptul lor de a-și afirma orientarea sexuală și cea mai gravă insurecție începând de la Războiul Civil, cea la care a incitat Donald Trump, în ianuarie 2020.

Fără să rostească numele lui Donald Trump, președintele a avut circa 15 atacuri la adresa rivalului său republican. ”Joe Biden pornește la războiul pentru democrație”, scrie The Hill. Însă Tucker Carlson arată că ”a fost poate cel mai întunecat și mai neamerican discurs ținut de un președinte american. Nu a fost un discurs, a fost o fanfaronadă. Nu a spus niciun cuvânt despre lucrurile care contează de fapt pentru oamenii care trăiesc aici. Joe Biden nu poate câștiga niște alegeri corecte”.

Joe Biden s-a comparat cu președinții Franklin Roosevelt și Abraham Lincoln, în vreme ce rușii care atacă Ucraina luau locul lui Hitler, iar republicanii luau locul confederaților pro-sclavie. Apoi a cerut cât mai repede bani pentru Ucraina.  A vorbit si despre extinderea NATO în Finlanda și Suedia, până să treacă la partea discursului cu cel mai mare impact asupra sondajelor electorale.

Economia și inflația au figurat mai jos în discurs, iar președintele Biden a spus că totul merge minunat în Statele Unite. Economia crește, salariile cresc, industria revine în America. Iar acolo unde nu se întâmplă, este din vina fostei administrații și a fostului președinte, cel care a ”înfipt pumnalul în gâtul democrației americane” pe 6 ianuarie 2020, ”cea mai neagră zi”.

A deplâns moartea tinerei Laken Riley, pe care a botezat-o ”Lincoln”, ucisă de un imigrant ilegal, însă a ripostat la protestul venit din sală, spunând că ”legalii” omoară cu miile. În rest, a acuzat Partidul Republican că leagă problema imigrației de ajutorul pentru Ucraina, agravând criza de la frontieră. De la presa critică și până la CNN și The New York Times, opinia ziariștilor este că politica imigrației este o vulnerabilitate a lui Joe Biden.

Și mai greu a fost pentru Joe Biden să vorbească despre situația umanitară din Gaza, în condițiile în care în timpul discursului sau tinerii americani cu vederi democrate protestau împotriva sprijinului oferit de SUA Israelului. Nu a putut anunța încetarea focului înainte de Ramadan, un plan la care a lucrat intens împreună cu directorul CIA, William Burns. Delegația israeliană a plecat de la negocierile de la Cairo. SUA se vor limita la construirea uni debarcader pe coasta Gazei, pentru a aduce ajutoare umanitare. Iar Biden a spus că militarii americani nu vor pune piciorul în Gaza – debarcaderul va fi construit pornind din larg. Acest război al Israelului este o altă vulnerabilitate pentru Joe Biden, mai cu seamă că ea naște disidențe în partid, care pot costa voturi.

Senatorul Bernie Sanders, unul dintre liderii aripii de stânga a Partidului Democrat, este o voce acestei disidențe. După discursul despre Starea Uniunii, Sanders a spus: ”Mulți democrați cred că, dacă reușim să explicăm tot ce am realizat, oamenii vor vota cu noi. Însă asta înseamnă să ignorăm suferințele extraordinare pe care le îndură acum oamenii”.

Dacă a nu ațipi și a rosti acceptabil un discurs sunt o măsură a succesului, atunci Joe Biden a trecut cu bine de testul Stării Uniunii și a lansat campania prezidențială finală. Însă o bună parte a electoratului se uită la mesajele care spun că Joe Biden trăiește într-o realitate paralelă, iar Donald Trump și echipa sa nu dau semne că se pregătesc, ca în 2020, de o campanie cuminte, care să fie decisă de votul prin corespondență.

 

 

The post Joe Biden, luptătorul furios pentru democrație appeared first on Cotidianul RO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *