Joe Biden s-a opus ca ministrul britanic al Apărării să fie următorul șef al NATO. De ce nu a reușit Ben Wallace să obțină sprijinul Washingtonului

Joe Biden s-a opus ca ministrul britanic al Apărării să fie următorul șef al NATO. De ce nu a reușit Ben Wallace să obțină sprijinul Washingtonului

Președintele american Joe Biden l-a împiedicat pe ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, să devină următorul secretar general al NATO, după ce Marea Britanie a continuat să antreneze piloți ucraineni pe avioanele de luptă F-16 fără a avea undă verde de la Washington, scrie miercuri, 5 iulie, The Telegraph.

Secretarul Apărării a fost unul dintre principalii favoriți pentru a-i succeda lui Jens Stoltenberg, actualul șef al alianței, în septembrie când urma să îi expire mandatul, dar nu a reușit să obțină sprijinul Washingtonului pe fondul tensiunilor legate de sprijinul militar acordat de Marea Britanie Ucrainei.

Există informații potrivit cărora premierul britanic Rishi Sunak ar fi făcut “lobby” pentru ca Wallace să devină următorul șef al NATO, atunci când s-a întâlnit cu președintele american la Washington.

Ulterior, Biden a declarat într-o conferință de presă că Marea Britanie are o “persoană foarte calificată” pentru acest post, dar nu și-a oferit sprijinul pentru Ben Wallace.

Ministrul britanic a deschis calea în campaniile de înarmare a Kievului cu tancuri de luptă moderne și rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune.

Cu toate acestea, Washingtonul a fost consternat când Marea Britanie a anunțat că intenționează să-i antreneze pe piloții ucraineni și să formeze o alianță internațională pentru a înarma Kievul cu avioane F-16, fabricate în SUA, fără sprijinul americanilor.

O sursă din cadrul alianței a declarat că această mișcare “a pus capăt oricărei speranțe rămase” pe care o mai avea secretarul Apărării de a-l convinge pe Biden.

Dl Sunak a promis, după o întâlnire din luna mai cu Mark Rutte, omologul său olandez, că va pune bazele unei “coaliții internaționale” care să ofere Ucrainei avioane de vânătoare F-16.

Downing Street a anunțat că Londra și Haga “vor lucra pentru a construi o coaliție internațională care să ofere Ucrainei capacități aeriene de luptă, sprijinind-o cu orice, de la instruire până la procurarea de avioane F-16”.

Mai multe țări europene au achesat deja la acest plan, dar au ezitat să îl facă public înainte de a-și asigura sprijinul deplin al Washingtonului.

Nu a fost prima dată când Marea Britanie a anunțat în mod deliberat că este de acord cu trimiterea unor arme de mare valoare în sprijinul Ucrainei, în speranța de a-l presa pe Biden să urmeze exemplul Londrei.

SUA dețin licența de export pentru avioanele F-16, iar reticența Casei Albe de a trimite Kievului aparatele de luptă a reprezentat o provocare pentru alte națiuni care operează aceste aeronave.

Marea Britanie nu poate furniza Kievului avioane F-16, deoarece nu deține niciunul, dar Wallace a precizat că va sprijini națiunile care doresc să facă acest lucru.

După luni de dezbateri, în luna mai, Wallace a declarat că orice plan care implică trimiterea de avioane F-16 depinde de Washington, sporind presiunea asupra lui Biden. Câteva zile mai târziu, președintele SUA a cedat și a fost de acord să permită aliaților să-i antreneze pe piloții ucraineni pe F-16 și pe toată gama de sisteme de armament ale acestui model.

După invadarea Ucrainei de către Rusia, Casa Albă a mers pe calea prudenței în ceea ce privește aprovizionarea Kievului, pe fondul temerilor că sprijinul occidental ar putea declanșa o escaladare a conflictului din partea Moscovei.

Oficialii americani și-au exprimat, de asemenea, temerile că predarea unor sisteme de armament Ucrainei ar putea avea ca rezultat ca tehnologia secretă să ajungă în mâinile Rusiei.

Marți, The Telegraph a relatat că Biden ia în calcul ca Ursula von der Leyen, cel mai important oficial al UE, să-l înlocuiască pe Stoltenberg la conducerea NATO.

Informația a apărut în contextul în care mandatul lui Stoltenberg a fost prelungit până în octombrie 2024, o perioadă similară cu cea în care se încheie mandatul Ursulei von der Leyen în fruntea Comisiei Europene.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *