Joe Biden speră să se ajungă la o încetare a focului în Fâșia Gaza până lunea viitoare. „Suntem aproape”

Joe Biden speră să se ajungă la o încetare a focului în Fâșia Gaza până lunea viitoare. „Suntem aproape”

Președintele american Joe Biden a vorbit luni despre o apropiată încetare a focului între Israel și Hamas în timpul unei vizite la o gelaterie din New York împreună cu comendiantul Seth Meyers, relatează CNN și The Guardian.

„Consilierul meu pe probleme de securitate națională îmi spune că suntem aproape. Suntem aproape. Nu am terminat încă. Speranța mea este că până lunea viitoare vom avea o încetare a focului”, a declarat Joe Biden.

La sfârșitul săptămânii trecute, cabinetul de război al Israelului a aprobat termenii generali ai unui acord de oprire a luptelor timp de câteva săptămâni în schimbul eliberării ostaticilor deținuți în Gaza. Într-o încercare de a obține un armistițiu, Egiptul, Qatar, Statele Unite, Franța și alții au acționat ca intermediari pentru Israel și Hamas, negocierile fiind în curs de desfășurare.

CNN a relatat luni, citând două surse familiare cu discuțiile, că Hamas renunțat la unele cerințe-cheie în negocierile pentru un acord privind ostaticii și o pauză în luptele din Gaza.

„Obstacolele majore au fost rezolvate în ceea ce privește insistența Hamas asupra unei retrageri complete a forțelor israeliene și a încheierii războiului. (…) Cerințele Hamas cu privire la numărul de palestinieni ar trebui să fie eliberați au scăzut”, a declarat un oficial de rang înalt din administrația Biden pentru postul american, după întâlnirea de vineri de la Paris dintre șefii serviciilor de informații americane, egiptene, israeliene și premierul din Qatar.

Totuși, este de așteptat să apară noi obstacole mai dificil de depășit când vor fi discutate probleme complexe precum eliberarea de către Hamas a ostaticilor bărbați din rândul Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF) și încetarea războiului.

Cei implicați în discuții au declarat că un acord va fi probabil pus în aplicare în mai multe etape și că, odată ce se va ajunge la o înțelegere inițială, aceasta ar putea duce la un armistițiu care să dureze până la șase săptămâni, cu un grup de ostatici israelieni eliberați, inclusiv femei, copii, vârstnici și bolnavi, în schimbul unui număr mai mic de prizonieri palestinieni decât cel cerut inițial de Hamas.

Ulterior, în cea de-a doua fază, se așteaptă ca discuțiile să devină și mai complicate.

„Am făcut progrese în aceste conversații în weekend și în ultimele zile” pentru a încerca să ajungem la un acord de eliberare a ostaticilor și pentru a asigura o încetare temporară a focului, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Matt Miller.

„Continuăm să credem că un acord este posibil și vom continua să urmărim acest lucru”, a adăugat Miller.

O pauză de câteva săptămâni a luptelor ar permite ca sute de camioane să livreze ajutoare în Gaza, unde aproape 30.000 de persoane au fost ucise, potrivit Ministerului Sănătății condus de Hamas, iar bolile și foametea au cuprins o mare parte a populației.

Săptămâna trecută, agenția alimentară a Națiunilor Unite a suspendat ajutoarele în nordul Gaza, invocând focurile de armă israeliene și „haosul și violența totală din cauza prăbușirii ordinii civile”.

Oficialii americani speră că o pauză de mai multe săptămâni în lupte ar putea oferi o cale de a pune capăt războiului. Însă premierul israelian Benjamin Netanyahu a subliniat că orice acord de armistițiu ar întârzia, nu ar împiedica, o invazie terestră la Rafah, în sudul extrem al Fâșiei Gaza.

„Am stabilit trei obiective de război. Primul este eliberarea ostaticilor. Al doilea este de a distruge Hamas. Iar al treilea este să ne asigurăm că Gaza nu reprezintă o amenințare pentru Israel în viitor. Înțelegeți că, dacă nu avem o victorie totală, nu putem avea pace. Nu putem lăsa Hamas acolo”, a declarat el, la CBS.

Între timp, biroul lui Netanyahu a anunțat luni că armata a arătat cabinetului de război planul său de evacuare a civililor din Rafah, fără să fie făcute publice detalii despre locul unde ar putea merge persoanele strămutate.

Ofensiva israeliană din Fâșia Gaza a fost lansată în urma atacului Hamas din Israel, de pe 7 octombrie, în care au fost ucise aproximativ 1.200 de persoane și peste 200 au fost luate ostatice. Aproximativ 100 de ostatici au fost eliberați în timpul unui armistițiu de o săptămână la finalul anuului trecut, în schimbul eliberării unor palestinieni închiși în Israel. Oficialii israelieni cred că aproximativ 130 de ostatici au rămas în Gaza.

Foto: Hepta

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *