Justiție „fulger”. 12 ani s-au chinuit autoritățile române să trimită în judecată o grupare de infractori

Justiție „fulger”. 12 ani s-au chinuit autoritățile române să trimită în judecată o grupare de infractori

Gruparea de infractori români a activat în paralel atât pe teritoriul SUA, dar și în România, în special în zona Timișoarei, în perioada 2011-2013. În doi ani au reușit să fure din conturi prin metoda skimming (procesul de copiere a datelor stocate pe banda magnetică a cardului, folosind dispozitive electronice speciale) nu mai puțin de 5 milioane de dolari SUA.

Un important membru al grupului, cetățean român, a fost prins în SUA în 2013, a fost condamnat la 36 de luni de închisoare, i s-au confiscate banii câștigat în mod ilicit, și-a executat deja pedeapsa, a ieșit din spatele gratiilor în vreme ce partenerii săi din România nici măcar nu și-au aflat pedepsele. Au fost trimiși în judecată în România abia în decembrie 2019, în condițiile în care mare parte din anchetă a fost realizată de poliția SUA.

Dosarul a fost înaintat Tribunalului Dolj unde a stat până în aprilie 2023, când instanța a dat și condamnările. Curtea de Apel Timiș a decis miercuri 20 septembrie 2023 rejudecarea dosarului de la zero. Mai mult, conform legilor din România, parte din faptele acestor indivizi sunt pe cale să se prescrie, astfel că există posibilitatea să scape fără pedeapsă.

Din grupare făceau parte cinci indivizi, patru acționau pe teritoriul României și unul în SUA. Hoții prinși în România au scăpat deocamdată de pedepse. Tribunalul Dolj a decis pe 13 aprilie 2023 să înceteze procesul penal întrucât a intervenit prescripția răspunderii penale.

Cei patru erau acuzați de constituire de grup infracțional organizat, spălarea banilor, operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, deținerea de instrumente în vederea falsificării de valori. Au pierdut aparatura găsită la percheziții în casele lor, dar și parte din bani, undeva la 260.000 de dolari, în condițiile în care aceștia ar fi furat cel puțin 5 milioane de dolari.

”Astfel, din probele administrate în cauză și în mod deosebit din înscrisurile înaintate de autoritățile judiciare din SUA rezultă că inculpatul #### ######, a fost implicat, împreună cu mai multe persoane, în activități de skimming și retrageri frauduloase de numerar pe teritoriul S.U.A., în perioada noiembrie 2011-12.07.2013, prejudiciul estimat fiind de 5.000.000 USD”, se arată în rechizitoriu unde se vede clar că parte din cercetări au fost făcute de către anchetatorii americani care au explicat de-a fir a păr cum funcționează schema de fraudă în care erau implicați românii.

”Cu titlu de exemplu, în data de 16.04.2013, agenții de poliție din S.U.A. au interceptat un pachet DHL trimis de inculpatul …folosind un nume fals, unei persoane din România, pachet care conținea 4000 USD, un card de debit și câteva piese folosite la fabricarea unor dispozitive de skimming, toate ascunse în carcasa unui DVD player. În fața autorităților judiciare din S.U.A., inculpatul a pledat vinovat fiind condamnat la 36 de luni de închisoare”, se arată în documentul citat.

Sumele de bani trimise din SUA de către infractorul român erau primite în țară de complicii săi, rude, prieteni. Când revenea în țară, acesta prima parte din banii furați. Ancheta în România a început în martie 2012, unul dintre infractori fiind prins cu o sumă uriașă de bani în mașina sa parcată în parcarea unui supermarket din Timișoara. Avea 123.050 dolari în portbagaj, bani pe care nu a putut să-i justifice. Lungul șir de expertize, verificări, audieri, supravegheri a lungit ancheta până la finalul anului 2019, când deja faptele erau prescrise, iar infractorii scăpați de pedeapsă.

Sentința Tribunalului Dolj a fost contestată la instanța superioară, iar Curtea de Apel Timișoara a decis să trimită cauza la instanța de fond ”spre rejudecare” chiar și în condițiile în care faptele de care sunt acuzați cei patru infractori s-au prescris.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *