Rafila dă de înțeles că acuzațiile de la Spitalul Sf. Pantelimon au la bază o răfuială internă: „Nu ne reglăm problemele personale pe spatele pacienților”

Rafila dă de înțeles că acuzațiile de la Spitalul Sf. Pantelimon au la bază o răfuială internă: „Nu ne reglăm problemele personale pe spatele pacienților”

Investigaţia de la Spitalul „Sfântul Pantelimon“ în cazul celor 17 decese suspecte va continua, iar săptămâna viitoare ar putea veni primele concluzii ale Corpului de Control al Ministerului Sănătății şi de la comisia unităţii spitalicești, a anunțat vineri, 13 aprilie, ministrul de resort, Alexandru Rafila, care a precizat, despre plângerile făcute de fosta şefă a Secţiei ATI, că i se pare „intolerabil să pui în pericol încrederea în personalul medical dacă tu ai un interes personal”, relatează News.ro.

După vizita la Spitalul Pantelimon, ministrul a spus că încrederea reciprocă între personalul medical şi pacienţi este esenţială pentru reuşita actului terapeutic.

„Ăsta este răspunsul corect, coerent şi dacă au fost lucruri care au fost în neregulă, atunci sigur că ele trebuie sancţionate, aduse în atenţia publică, dar nu putem pe de altă parte, să blamăm şi să aducem în faţa opiniei publice lucruri care posibil nu s-au întâmplat. Trebuie să existe un echilibru în toate, iar încrederea şi buna-credinţă trebuie să guverneze întreaga activitate medicală”, a spus Rafila.

Potrivit acestuia, încrederea în sistemul de sănătate poate fi grav afectată dacă „lucrurile sunt ţinute sub preş”.

„Ceea ce mie mi se pare intolerabil este să pui în pericol încrederea în personalul medical dacă tu ai un interes personal. Nu spun că s-a întâmplat în acest caz, dar cred că nu sunt elemente care să justifice aceste plângeri. Ne ocupăm să intrăm în legătură cu doamna doctor care a făcut această plângere, lipseşte astăzi”, a adăugat ministrul.

Despre doctoriţa care a depus plângerea, fosta şefă a secției de Terapie Intensivă (ATI), Rafila a precizat că vrea să le spună toate problemele pe care le are.

„Până la urmă acolo este un colectiv care cuprinde 13 medici, există anumite sesizări la Colegiul Medicilor, înţeleg, împotriva doamnei doctor care a făcut plângerea astăzi, au existat mai mult plângeri în decursul timpului”, a mai spus oficialul guvernamental.

Este absolut intolerabil, nu ne reglăm noi problemele de natură personală pe spatele pacienţilor. Asta trebuie să fie foarte clar, pacienţii sunt prioritari, problemele noastre personale sunt pe planul doi.

Ministrul sănătății, Alexandru Rafila:

„Decese regretabile”

Ministrul a subliniat că cele mai importante lucruri sunt siguranţa pacientului şi a serviciilor de sănătate.

„Dacă au fost decese, ele sunt regretabile, suntem alături de familiile lor, dar sunt situaţii în care starea biologică a unui pacient este foarte foarte degradată şi se întâmplă şi decese, iar aceste 17 decese care s-au întâmplat în decursul celor patru zile, între 4 şi 7 aprilie, sunt absolut regretabile. Am făcut o primă statistică şi o să extrapolăm şi la alte unităţi medicale, să vedem care este mortalitatea. Discutăm de mortalitatea din spital, cvasitotalitatea cazurilor de deces se întâmplă în secţia de terapie intensivă, unde sunt transferaţi pacienţii în stare critică”, a mai declarat Rafila.

„Mortalitatea medie în anii 2022 – 2023 şi în primele trei luni ale acestui an este undeva în jur de 3,5 cazuri zilnic. Este mortalitatea care se înregistrează la nivelul spitalului. Este o deviaţie, sigur, regretabilă, dar se poate întâmpla. Discutăm până la urmă de nişte cifre”, a continuat ministrul.

O echipă a Corpului de Control al ministrului sănătății și un reprezentant al Colegiului Medicilor au început vineri dimineață primele verificări la Spitalul Sfântul Pantelimon, după apariția acuzațiilor că 17 pacienți au murit între 4 și 7 aprilie în urma administrării incorecte a unui medicament.

De asemenea, Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti a deschis un dosar penal în acest caz, iar Colegiul Medicilor s-a autosesizat și face o cercetare coordonată de Departamentul de Jurisdicţie Profesională. O anchetă internă a fost declanșată și de spital.

Între timp, la Serviciul Omoruri din cadrul Poliției Capitalei au fost chemate vineri la audieri trei persoane, angajate ale Spitalului Sf. Pantelimon, a precizat, pentru Libertatea, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, procuror Alexandru Anghel.

Acuzațiile sunt false, susține actuala șefă de la ATI

Situația privind decesele înregistrate în cele patru zile la secția ATI a fost sesizată de „un asistent medical nenominalizat” directorului de îngrijiri care, la rândul său, l-a informat pe manager, potrivit unui comunicat transmis joi de Ministerul Sănătății.

Actula șefă a secției ATI de la Spitalul Pantelimon afirmcă că acuzațiile asistentei că ar fi existat o intenție pentru moartea pacienților sunt false.

„Mi-e imposibil să cred că cineva ar face așa ceva. Informațiile sunt false. Și noi suntem interesați cine a făcut acuzațiile, ce se întâmplă de fapt. Pe zi, nu e numărul maxim (de deese, n.r). Anul trecut în aceeași perioadă au fost nouă morți pe zi. (…) Până ieri nu am știut nimic, am aflat ca și dumneavoastră. S-a trecut peste niște trepte ierarhice”, a spus șefa secției ATI, citată de digi24.ro.

„În secție s-au făcut eforturi mari să intrăm pe o linie normală. Într-un an au plecat 50 de medici și asistente din aceeastă secție”, a adăugat aceasta.

Managerul Spitalului Sf. Pantelimon: „Decesele nu puteau fi evitate”

Managerul Spitalului Sf. Pantelimon din București, Bogdan Socea, a spus vineri că datele preliminare ale anchetei arată că nu au existat nereguli în privința tratamentului pe care l-au primit pacienții de la terapie intensivă.

„Din analiza preliminară, nu s-au constatat date care să ateste o viciere a tratamentului în secția de terapie intensivă. Ceea ce vreau să se înțeleagă foarte clar este că nu au fost sesizări anterioare la niciun organism și nici la comisia spitalului cu privire la posibile nereguli în secția de ATI”, a spus managerul unității medicale, subliniind că personalul medical este foarte preocupat de „siguranța pacientului”.

De asemenea, Bogdan Socea a precizat că analiza preliminară arată și că cele 17 morți suspecte „au fost decese care nu puteau fi evitate”.

Ce spune Colegiul Medicilor

Preşedintele Colegiului Medicilor Bucureşti, Cătălina Poiană, a declarat vineri, în legătură cu decesele suspecte din secţia de ATI a Spitalului Sfântul Pantelimon, că a ancheta instituţiei pe care o conduce este în derulare şi toate procedurile vor fi desfăşurate cu celeritate.

Cătălina Poiană a menţionat că cel mai important element este stabilirea adevărului.

Foto: Hepta.ro

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *