KBG-ul din Belarus susține că a dejucat un atac asupra capitalei Minsk cu drone lansate din Lituania. „Un nonsens”, reacționează Vilniusul

KBG-ul din Belarus susține că a dejucat un atac asupra capitalei Minsk cu drone lansate din Lituania. „Un nonsens”, reacționează Vilniusul

Șeful Serviciului de Securitate din Belarus a afirmat joi, 25 aprilie, că țara sa a dejucat o tentativă de atac cu drone lansate din Lituania și care au vizat capitala Minsk și zonele din jur, relatează agențiile de presă de stat rusești, potrivit Reuters și The Associated Press.

Armata lituaniană și Centrul Național de Gestionare a Crizelor din Lituania au negat vehement afirmația lui Ivan Tertel, șeful Comitetului pentru Securitatea Statului (KGB) din Belarus.

Conform RIA Novosti, Tertel a declarat, în cadrul unei sesiuni a Adunării Populare a întregului Belarus, că „Comitetul pentru Securitatea Statului, în cooperare cu colegii din alte structuri, a efectuat recent o serie de măsuri de securitate puternice, care au făcut posibilă prevenirea atacurilor cu drone de luptă de pe teritoriul Lituaniei asupra obiectivelor din Minsk și din suburbiile sale”.

El nu a prezentat dovezi pentru această afirmație și nici nu a oferit detalii. Tertel a mai spus că „radicalii” din Lituania și Polonia produc drone pentru a ataca Belarusul.

Adunarea Populară a întregului Belarus include oficiali, membri ai consiliilor locale, sindicate și activiști proguvernamentali și funcționează în paralel cu parlamentul.

„Este un nonsens, nu găsesc alt cuvânt”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al armatei lituaniene, Gintautas Ciunis, în fața jurnaliștilor.

„Astfel de declarații ale KGB-ului belarus pot fi considerate o provocare ostilă continuă și un atac informațional împotriva Lituaniei, care nu au nimic de-a face cu realitatea. Se poate considera că ele sunt destinate și publicului intern al țării”, a precizat centrul lituanian de gestionare a crizelor, într-un comunicat de presă. Lituania este stat membru al Alianței Nord-Atlantice (NATO).

Belarusul este un aliat apropiat al Rusiei, care a desfășurat arme nucleare tactice, rachete și trupe în această țară vecină. Liderul autoritar Alexandr Lukașenko s-a lăudat în repetate rânduri că Minskul va respinge orice încercare de atac din partea Ucrainei sau a țărilor NATO.

Deși forțele belaruse nu au intrat în războiul dintre Rusia și Ucraina, Minskul a permis forțelor ruse să folosească teritoriul țării pentru a intra în nordul Ucrainei, la momentul lansării invaziei din februarie 2022.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul dintre Ucraina și Rusia

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *