Kelemen Hunor: Guvernul, tentativă de asasinat cultural cu premeditare. I-am cerut premierului Ciolacu să renunțe la măsurile de austeritate

Kelemen Hunor: Guvernul, tentativă de asasinat cultural cu premeditare. I-am cerut premierului Ciolacu să renunțe la măsurile de austeritate

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a lansat un atac la adresa Guvernului condus de Marcel Ciolacu pentru proiectul de OUG conform căruia instituțiile de cultură cu mai puțin de 50 de angajați vor fi desființate.

„În așa-zisul proiect neasumat, Guvernul a declarat recent război culturii, propunând ca, în viitor, autoritățile locale să poată cheltui până la 7,5% din veniturile proprii pentru susținerea activităților și instituțiilor de cultură, religie și sport”, a scris fostul vicepremier marți, 15 august, pe Facebook.

„Cel care a inventat acest lucru probabil că nu a fost niciodată la un concert și este puțin probabil să fi văzut în viața sa un teatru sau un muzeu din interior”, a adăugat Kelemen Hunor.

Ceea ce intenționează să facă Guvernul este o tentativă de asasinat cultural cu premeditare. Cine atacă cultura este capabil de orice. Cine atacă cultura va ajunge mai devreme sau mai târziu la concluzia că cărțile nu sunt bune tipărite, ci mai degrabă trebuie arse!

Președintele UDMR, Kelemen Hunor:

Liderul formațiunii maghiare a precizat că i-a cerut premierului Marcel Ciolacu săptămâna trecută „să renunțe la aceste măsuri de austeritate”, iar acesta „a promis că va ține cont de aceste argumente, dar vom vedea ce se va întâmpla”.

Și ministrul PNL al culturii, Raluca Turcan, l-a atenționat pe ministrul PNL al finanțelor, Marcel Boloș, că dacă măsurile fiscale cuprinse în Ordonanţa de Urgenţă, aflată încă în lucru, vor fi puse în aplicare, atunci mai multe muzee, teatre și biblioteci vor fi afectate. Documentul a fost trimis inclusiv premierului Marcel Ciolacu.

Potrivit proiectului aflat pe masa Guvernului, instituțiile de cultură cu mai puțin de 50 de angajați vor trece printr-un proces de reorganizare, desființare, comasare sau fuzionare. Astfel, 285 de instituții de cultură, printre care teatre, muzee și biblioteci, ar putea dispărea de la 1 ianuarie 2024.

Conform documentului consultat de Libertatea, Teatrul Dramaturgilor Români, Teatrul Stela Popescu, Muzeul de Artă Vasile Grigore, Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi și Muzeul Ororilor Comunismului sunt cele 5 teatre și muzee din București aflate în pericol de desființare din cauză că au sub 50 de salariați.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *