Klaus Iohannis a ajuns în Coreea de Sud pentru o vizită oficială cu un avion de lux. Miniștrii din delegație au venit separat

Klaus Iohannis a ajuns în Coreea de Sud pentru o vizită oficială cu un avion de lux. Miniștrii din delegație au venit separat

Preşedintele Klaus Iohannis a început luni, 22 aprilie, o vizită oficială de trei zile în Coreea de Sud, acolo unde a ajuns cu un avion privat de tip Gulfstream G550, operat de Global Jet Luxemburg, a relatat publicația specializată în știri din domeniul aviației, Boarding Pass.

Este același avion folosit anul trecut de șeful statului în deplasările oficiale din Emiratele Arabe Unite (martie 2023) și în turneul african din Kenya, Tanzania, Capul Verde și Senegal (noiembrie 2023), a notat sursa citată.

Avionul a decolat duminică, de pe aeroportul din Sibiu, la ora 12:30, iar după un zbor de aproximativ 10 ore a aterizat la o bază aeriană din Seul, capitala Coreei de Sud.

În martie 2023, Administraţia Prezidenţială a transmis pentru Libertatea că în trecut a apelat la TAROM pentru executarea zborurilor speciale până la începutul anului 2017, iar apoi la „alți operatori privaţi din cauza dificultăţilor de colaborare, apărute pe parcursul anului 2016, în stabilirea relaţiilor contractuale cu TAROM”.

Trei miniștri sunt în delegaţia oficială care îl însoţeşte pe preşedinte, este vorba despre ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, ministrul de Externe, Luminița Odobescu, și ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Cei trei nu au mers la Seul cu aeronava lui Klaus Iohannis, ci separat, cu alte zboruri, au declarat surse guvernamentale pentru Libertatea.

Din delegație face parte și șeful DSU, Raed Arafat.

Ce face Iohannis în Coreea de Sud

Klaus Iohannis și-a început vizita la Seul, luni, 22 aprilie, cu o depunere de coroane de flori la Seoul National Cemetery, urmată de o vizită în Zona Demilitarizată, a transmis Administrația Prezidențială.

Marți, Iohannis va fi primit de președintele Coreei de Sud, Yoon Suk-yeol, apoi de premierul Han Duck-soo, iar apoi va avea o întâlnire cu reprezentanți ai comunității românești și ai mediului de afaceri.

Miercuri, în ultima zi, pe agenda oficială figurează o vizită la complexul de producție Doosan Enerbility.

„Intensificarea contactelor politico-diplomatice dintre cele două state, trendul pozitiv al schimburilor comerciale bilaterale, precum și multitudinea domeniilor în care există potențial și interes reciproc de colaborare reprezintă principalele premise care fundamentează decizia de a consolida Parteneriatul Strategic dintre România și Republica Coreea“, a transmis Administrația Prezidențială, care a precizat că este prima vizită la nivel de șef de stat din ultimii 16 ani.

Tot în Coreea de Sud, va fi adoptată „Declarația Comună privind consolidarea Parteneriatului Strategic România – Republica Coreea”, care stabilește direcțiile de cooperare pentru următorii 10 ani.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *