Klaus Iohannis poate decide începerea urmăririi penale a lui Ion Iliescu. Procurorul de caz a cerut oficial avizul

Klaus Iohannis poate decide începerea urmăririi penale a lui Ion Iliescu. Procurorul de caz a cerut oficial avizul

Fostul președinte Ion Iliescu fusese trimis în judecată în iunie 2017 pentru infracțiuni contra umanității, alături de fostul premier Petre Roman, dar și fostul director SRI Virgil Măgureanu. Cu toate acestea, în decembrie 2022 Înalta Curte de Casație și Justiție a restituit dosarul spre Parchetul Militar.

Klaus Iohannis poate decide începerea urmăririi penale a lui Ion Iliescu

Așadar, ancheta a fost reluată de la zero, iar judecătorii au decis anularea tuturor probelor strânse în acel moment, fiind constatată nelegalitatea rechizitoriului prin care fostul președinte Iliescu a fost trimis în judecată alături de Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, Mugurel Cristian Florescu, Emil Dumitrescu, Cazimir Ionescu, Adrian Sârbu și Miron Cozma.

În aceste condiții procurorii trebuie să refacă întreaga procedură și să ceară din nou aviz de la șeful statului român pentru a-l pune sub acuzare pe Ion Iliescu, conform Știri pe Surse. Procurorii militari susțineau că în 11 și 12 iunie 1990 autoritățile de atunci au decis să atace protestatarii adunați în Piața Universității din București.

Aceștia militau pentru adoptarea punctului 8 al Proclamației de la Timișoara. Acesta prevedea, printre altele, ca fosta nomenclatură comunistă și foștii securiști să nu mai poată ocupa funcții politice timp de trei mandate consecutive: Procurorii au constatat că în atacul asupra protestatarilor au participat 10.000 de mineri, alături de securiști și angajați MAI.

”Patru persoane au murit atunci împușcate, 1.388 au fost bătute, în timp ce 1.250 au fost sechestrate și lipsite de libertate din motive de ordin politic. În cadrul acestei acţiuni, peste 200 de persoane au fost ridicate şi transportate la o unitate militară a Ministerului de Interne din localitatea Măgurele, unde au fost reţinute până în după-amiaza aceleiaşi zile, când au fost lăsate să plece, după o cercetare sumară, era prezentat în rechizitoriu.

Ion Iliescu este cel care a chemat minerii la București, cu un discurs faimos

Ajuns la vârsta de 94 de ani, fostul președinte Ion Iliescu este cel care ar fi dat ordinul pentru evacuarea forțată a protestatarilor din Piața Universității. Iliescu este cel care a avut ideea de a chema minerii la București, pentru a face curățenie printre ”golanii” adunați în București, care protestau împotriva comuniștilor aflați în continuare la putere.

Discursul lui Ion Iliescu în fața minerilor a fost consemnat de istorie și este considerat acum drept dovada clară că Ion Iliescu este cel care a chemat minerii la București pentru ”a face ordine”. De altfel, discursul este considerat sinistru și arată o față extrem de controversată a fostului președinte al României.

”Dragi mineri, mă adresez dvs., de astă dată mulțumindu-vă pentru răspunsul de solidaritate muncitorească pe care și de astă dată l-ați dat la chemarea noastră. Mulțumesc de asemeni, tuturor celorlalte delegații din județe care au venit, s-au adăugat acestei forțe solidare a muncitorimii române. Îi rugăm pe ceilalți să rămână aici în piață. Delegația de mineri în frunte cu dl. Cosma se va deplasa spre Piața Universității pe care vrem să o reocupați Dvs.

Așa cum ați văzut de astă dată, avem de a face cu elemente de-a dreptul fasciste. Care ieri s-au dedat la acte de vandalism. După ce în cursul dimineții de ieri, 13 iunie, forțe organizate de ordine publică au curățat Piața Universității – la propriu – adică după ce au evacuat o serie de elemente care zăceau pe spațiul verde, au eliberat tot spațiul, s-au apucat de curățirea zonei pentru că a rămas mizerie în urma acestora, s-au apucat să curețe carosabilul, să-l spele, să-l pregătească pentru circulație; în după-amiaza zilei de ieri, grupuri organizate de elemente incitante, multe din ele drogate, înarmate cu diverse elemente contondente, cu bare, cu lanțuri, cu pietre, cu cărămizi, cu țigle, au atacat cordoanele de polițiști, înarmați cu sticle incendiare, au dat foc la autobuze, la mașini și apoi, grupuri s-au îndreptat spre clădirea Poliției, pe care au incendiat-o, spre clădirea Ministerului de Interne. Spre seară, precum știți, au invadat și clădirea Televiziunii care a trebuit să-și întrerupă emisiunea. În cursul serii, grupuri de muncitori, de polițiști și ostași au reușit să reelibereze clădirea Televiziunii și apoi, și spațiul din jurul acesteia. Peste noapte au fost de asemeni eliberate clădirile Poliției și ale Ministerului de Interne. Unii dintre ei s-au întors în Piața Universității; acum, spre dimineață, se pare că, din nou, au evacuat, au părăsit-o. Sunt acolo câteva formațiuni de parașutiști și polițiști.

V-am ruga pe dvs. Minerii care sunteți grupați, organizați, să vă îndreptați în coloană pe bulevard până la Piața Universității și să o ocupați definitiv dvs. (Urale). După care, în conlucrare cu forțele de ordine vă rugăm să asigurați paza Pieței Universității pentru ca să se efectueze lucrări de curățire și de redare în circulație a acestui nod. Dvs. să fiți paznicii în conlucrare cu forțele de ordine al acestui punct central din Capitală. Vă mulțumim foarte mult, vă rugăm să facem totul pentru a elimina excesele, pentru a elimina actele sângeroase care și-ar mai face apariția în această zonă. Celelalte delegații rămân aici pe loc în piață, vom vedea dacă e nevoie să mai ajutăm în alte puncte din Capitală. Vă mulțumim foarte mult tuturor. Drum bun! Și cu bine, succes!”, transmitea atunci Ion Iliescu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *