Kremlinul admite că a fost elaborat un acord de pace cu Ucraina, la două luni după declanșarea războiului, dar refuză să spună în ce consta acesta

Kremlinul admite că a fost elaborat un acord de pace cu Ucraina, la două luni după declanșarea războiului, dar refuză să spună în ce consta acesta

Kremlinul a anunțat că nu va discuta public condițiile prevăzute într-un tratat de pace elaborat în primele luni ale războiului din Ucraina, după ce publicația americană Wall Street Journal (WSJ) a dezvăluit vineri, 1 martie, detalii ale acestei propuneri de acord, scrie The Moscow Times.

WSJ a relatat că proiectul de tratat al Rusiei, datat 15 aprilie 2022, descria viitorul Ucrainei ca fiind „permanent neutru”, limitat la o armată mai mică, peninsula anexată Crimeea urmând să rămână sub controlul Moscovei, iar limba rusă fiind consacrată ca una dintre limbile oficiale ale țării.

Delegația Kievului s-a retras atunci de la masa negocierilor, iar Kremlinul a acuzat Ucraina că a abandonat discuțiile. De atunci, Moscova a dat vina pe aliații occidentali ai Ucrainei pentru eșecul negocierilor.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că Moscova ar trebui mai întâi să înceteze să bombardeze orașele și infrastructura Ucrainei, să nu mai blocheze porturile ucrainene de la Marea Neagră și să renunțe la amenințările cu utilizarea armelor nucleare pentru ca negocierile să poată fi reluate.

Vineri, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a descris proiectul de acord de pace din 2022 ca fiind „perimat”, potrivit presei ruse de stat.

„Da, a existat un text convenit, dar nu am dori să îl publicăm”, le-a spus Peskov reporterilor, după ce a fost întrebat despre informațiile publicate de WSJ.

„Existau anumite condiții pe teren în martie 2022, ele sunt diferite astăzi”, a adăugat el, referindu-se la luptele inițiale ale forțelor ruse pe câmpul de luptă și la ocuparea, în cele din urmă, a unor părți din teritoriile ucrainene.

„Statutul juridic al teritoriilor care au devenit regiuni ale Federației Ruse este scris în Constituția țării noastre”, a mai afirmat Peskov, referindu-se la anexarea în 2022 a celor patru teritorii ucrainene – Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie – de către Moscova, anexare condamnată pe scară largă la nivel internațional.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul dintre Ucraina și Rusia

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *