Kremlinul afirmă, pe fondul disputei dintre Polonia și Ucraina, că „fricțiunile” dintre cele două țări „vor crește”. „Este inevitabil”

Kremlinul afirmă, pe fondul disputei dintre Polonia și Ucraina, că „fricțiunile” dintre cele două țări „vor crește”. „Este inevitabil”

Moscova consideră că tensiunile dintre Polonia și Ucraina vor crește în viitor, după recenta ceartă legată de exporturile de cereale, și se așteaptă ca și alte disensiuni să apară între Kiev și aliații săi occidentali, a transmis vineri, 22 septembrie, președinția rusă, prin vocea purtătorului său de cuvânt, Dmitri Peskov, potrivit Reuters.

Peskov a comentat astfel anunțul Poloniei, făcut săptămâna aceasta, că nu va trimite noi livrări de arme Ucrainei.

„Vedem că există fricțiuni între Varșovia și Kiev. Preconizăm că aceste fricțiuni vor crește”, a declarat reprezentantul Kremlinului.

Polonia a fost unul dintre cei mai puternici susținători ai Ucrainei în conflictul cu Rusia, dar relațiile dintre cele două țări au devenit tensionate după decizia Varșoviei de a prelungi interdicția asupra importurilor de cereale ucrainene pentru a-și proteja proprii fermieri.

Peskov a mai spus că „este inevitabil” ca tensiunea dintre Kiev și alte capitale europene să crească în timp, o afirmație pentru care nu a furnizat nicio dovadă.

Acest lucru ar fi pe placul Moscovei, care cataloghează conflictul ca fiind „un război prin intermediari”, în care Occidentul se folosește de Ucraina pentru a încerca să aplice o „înfrângere strategică” Rusiei, notează Reuters.

Nu există niciun semn de încetare a conflictului care durează deja de 19 luni, în timp ce viitoarele alegeri – inclusiv cele de pe 30 septembrie din Slovacia și cele din Statele Unite care se vor desfășura anul viitor – ar putea aduce schimbări politice majore în țările care au furnizat arme și sprijin pentru Ucraina.

Joi, președintele american Joe Biden l-a asigurat pe omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, că sprijinul puternic al SUA pentru efortul Kievului de respingere a invadatorilor ruși va fi menținut, în ciuda opoziției unor parlamentari republicani, care nu mai vor ca Washingtonul să trimită miliarde de dolari în plus, ca asistență financiară și militară.

Polonia a anunțat săptămâna aceasta, prin vocea premierului Mateusz Morawiecki, că nu va livra noi arme Ucrainei, deoarece trebuie să acorde prioritate propriei sale apărări. Ulterior, guvernul de la Varșovia a precizat că va respecta acordurile convenite anterior cu Kievul privind livrarea de armament.

Kremlinul consideră că Polonia reprezintă o amenințare pentru „tovarășii noștri din Belarus”

Peskov a mai declarat că poziția Poloniei reprezintă o problemă pentru vecinul Rusiei, Belarus, un aliat apropiat al Moscovei.

„În ceea ce privește armele Poloniei, să fii vecin cu Polonia nu este cel mai confortabil pentru tovarășii noștri din Belarus. Această țară (Polonia, n.r.) este destul de agresivă, nu se ferește de activități subversive și intervine în afacerile interne”, a susținut purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

„Dar noi și prietenii și aliații noștri belaruși suntem în alertă pe fondul unor potențiale amenințări care ar putea veni din partea Poloniei”, a adăugat el.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *