Kuleba spune că aliații Ucrainei nu-i oferă suficientă apărare antiaeriană, deși au peste 100 de sisteme Patriot: „E doar o problemă de voință politică”

Kuleba spune că aliații Ucrainei nu-i oferă suficientă apărare antiaeriană, deși au peste 100 de sisteme Patriot: „E doar o problemă de voință politică”

Partenerii internaționali ai Ucrainei nu-i oferă suficientă apărare antiaeriană pentru a se proteja împotriva atacurilor cu rachete rusești, deși au peste 100 de sisteme Patriot în propriile arsenale, a declarat miercuri, 3 aprilie, ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, într-un interviu acordat agenției Reuters.

Kuleba a precizat că va ridica problema sistemelor de apărare antirachetă Patriot în fiecare din seria de întâlniri pe care le va avea cu omologii săi din țările NATO în următoarele două zile la Bruxelles.

În ultimele săptămâni, Rusia a declanșat noi valuri, masive, de atacuri asupra orașelor ucrainene și a infrastructurii energetice, ceea ce a scos în evidență nevoia urgentă de apărare a Kievului.

“Partenerii ne-au pus la dispoziție diferitele lor sisteme (de apărare antiaeriană, n.r.), apreciem acest lucru, dar este pur și simplu insuficient, având în vedere amploarea războiului”, a spus Kuleba.

El a adăugat că partenerii Ucrainei au la dispoziție peste 100 de sisteme Patriot, dar că până acum nu au fost dispuși să ajute țara devastată de război nici măcar cu alte cinci sau șapte astfel de sisteme – numărul despre care Kievul spune că este minimul necesar pentru asigurarea unei protecții suplimentare semnificative.

“Este o problemă atât de mare? Nu este fezabil să oferim Ucrainei minimul solicitat?”, a întrebat Kuleba.

Rusia a lansat peste 3.000 de bombe aeriene ghidate, 600 de drone și 400 de rachete asupra Ucrainei numai în luna martie, a anunțat miercuri președintele Volodimir Zelenski.

Kuleba a precizat că atacurile Rusiei din martie au implicat 94 de rachete balistice, care sunt mult mai rapide decât rachetele de croazieră, mai frecvent folosite, și mai greu de doborât.

“Haideți, băieți. Adică… asta ni se întâmplă în fiecare zi”, a spus Kuleba, rezumând mesajul său către aliații Ucrainei. “Și soluția este acolo. Este doar o problemă de voință politică. Așa că cineva trebuie să ia decizia”, a continuat șeful diplomației ucrainene.

“Când spun că Europa va fi în război și că rachetele vor cădea pe Bruxelles nu exagerez”

Kuleba a mai afirmat că nu îi este clar de ce aliații nu au oferit până acum sisteme Patriot suplimentare, mai ales că partenerii Kievului nu se confruntă cu amenințarea cu rachete care vizează Ucraina zilnic.

El a susținut că un astfel de sprijin ar ajuta la înfrângerea Rusiei și la prevenirea unui război mai mare în întreaga Europă.

“Când spun că Europa va fi în război și că rachetele vor cădea pe Bruxelles și alte orașe europene nu exagerez. Toate acestea se vor întâmpla dacă Ucraina nu va câștiga războiul împotriva Rusiei”, a spus ministrul ucrainean.

“Așa că cel mai bun mod de a evita ca sistemele Patriot să intercepteze rachete (deasupra țărilor voastre) și de a vă salva soldații de la moarte este să vă trimiteți aceste sisteme în Ucraina și să le dați soldaților ucraineni tot ce au nevoie”, a mai susținut Kuleba.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că Moscova nu are niciun interes să invadeze alte țări europene.

Kuleba a făcut aceste declarații în timp ce miniștrii de externe ai NATO se întîlnesc pentru a discuta găsirea unor modalități prin care să sprijine militar Ucraina pe termen lung.

Întrebat despre propunerea șefului NATO, Jens Stoltenberg – care vrea un plan pentru un fond de ajutor militar de 100 de miliarde de euro destinat Ucrainei pe o perioadă de cinci ani -, Kuleba a salutat sprijinul, dar a spus că acesta ar trebui să constea în fonduri noi și nu să refolosească angajamente anterioare.

Șeful diplomației ucrainene a mai spus că NATO a avut dificultăți în a strânge 500 de milioane de euro pentru un pachet de asistență cuprinzătoare pentru reformarea și echiparea forțelor armate ucrainene, astfel că încercarea de a aduna 20 de miliarde pe an ar fi un efort “gargantuesc”.

“Dacă această inițiativă specială va deveni realitate, trebuie să ne asigurăm că aceasta va fi o sumă nouă”, de o sută de miliarde de euro, a conchis Kuleba.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul dintre Ucraina și Rusia

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *