La Oradea s-a lansat o lucrare monumentală

Universitatea din Oradea a găzduit luni lansarea Enciclopediei „Centenarul Războiului de Întregire şi al Marii Uniri (2014 – 2020)”, o lucrare caracterizată de istorici ca fiind una „monumentală”, a informat Biroul de presă al instituţiei academice.

Evenimentul de lansare, imediat după prima prezentare de la Universitatea din Iaşi, a avut loc, în aula universităţii orădene, în prezenţa rectorului, prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău, a prorectorului, prof. univ. dr. habil. Sorin Şipoş şi a coordonatorului lucrării, prof. univ. dr. Ion Solcanu.

„Este cea mai complexă lucrare despre bibliografia războiului reîntregirii şi a Marii Uniri şi este şi o lucrare omagiu pentru cei care s-au implicat în primul război, care s-au sacrificat şi pentru cei care au făcut Unirea din 1918. Istoricii orădeni care au contribuit la realizarea acestui monument al istoriografiei româneşti sunt doi din cei şase coautori, anume Mihai Drecin şi Corneliu Pădurean, cartea fiind coordonată de prof. univ. dr. Ion Solcanu,” a declarat, luni, pentru Agerpres, prorectorul Sorin Şipoş.

Lucrarea conţine o bibliografie vastă a cărţilor, studiilor, articolelor şi manifestările ştiinţifice dedicate Marii Uniri, precum şi monumentele şi medaliile comemorative realizate în perioada 2014 – 2020, cu privire la evenimentele şi personalităţile implicate în acţiuni politice, militare, de politică internă şi diplomaţie a perioadei 1914 – 1920.

Prof. univ. emerit Mihai Drecin, în calitate de coautor al lucrării, a deschis evenimentul amintind de prezenţa în sală a încă patru colegi, şi ei membri ai Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România (AOŞR), propunându-i rectorului să sprijine înfiinţarea unei filiale a AOŞR în cadrul Universităţii din Oradea.

Rectorul Constantin Bungău i-a felicitat pe autorii şi colaboratorii care au pus umărul la realizarea acestei enciclopedii, afirmând despre Ion Solcanu că a fost „un exemplu în activitatea sa parlamentară şi, pe lângă faptul că ne-a reprezentat cu cinste în parlament, s-a dovedit a fi şi un profesionist respectat în domeniul său de activitate. Câţi oameni are România în parlament şi câţi dintre ei îşi fac, aşa cum trebuie, datoria la locul de muncă?”.

La rândul său, decanul Facultăţii de Istorie, Gabriel Moisa a apreciat că volumul este „unul dintre puţinele produse remarcabile care omagiază Centenarul. Şi noi, istoricii, suntem încă restanţi la ceea ce trebuia să facem cu toţii pentru a marca acest eveniment astral din istoria României”.

Coordonatorul cărţii, Ion Solcanu s-a declarat convins că vor trece decenii până când cineva se va mai încumeta să mai scrie o lucrare de asemenea anvergură.

„Peste zeci şi zeci de ani, se vor întreba unii ce au făcut românii la Centenar, cum şi-au omagiat eroii, pe făuritorii Marii Uniri. Acest volum este răspunsul adecvat”, a spus acesta.

Apărută la Editura Univers Enciclopedic Gold şi Editura Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, Bucureşti, 2022, Enciclopedia „Centenarul Războiului de Întregire şi al Marii Uniri (2014 – 2020)” are aproape 1.700 de pagini, a fost editată cu sprijinul a doi oameni de afaceri şi costă 1.000 de lei.

Pentru realizarea lucrării au colaborat 21 de instituţii ale statului român şi peste 60 de istorici, istoriografi din toate zonele geografice ale patriei. Prefaţa şi studiile introductive ale celor trei părţi apar şi în limbile engleză, franceză şi germană.

The post La Oradea s-a lansat o lucrare monumentală appeared first on Cotidianul RO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *