Lapte de cocos – beneficii și cum se face laptele de cocos acasă. Rețete cu lapte de cocos

Lapte de cocos – beneficii și cum se face laptele de cocos acasă. Rețete cu lapte de cocos

Cu o textură cremoasă, un gust dulceag și o aromă puternică, laptele de cocos face parte din lista alimentelor bune pentru consum, atât pentru sănătatea organismului, cât și pentru frumusețea pielii. Iată care sunt beneficiile consumului de lapte de cocos, dar și ce rețete poți încerca acasă cu lapte de cocos.

Laptele de cocos este bogat în acizi grași, vitamine, proteine și este ideal pentru hidratarea și repararea barierei pielii în mod natural. Descoperă cum se obține laptele de cocos, dar și care sunt cele mai gustoase rețete pe bază de lapte de cocos.

Cum se obține laptele de cocos

O nucă de cocos conține patru componente ce pot fi comestibile, și anume: apa de cocos, crema de cocos, miezul și laptele de cocos. Apa din compoziție reprezintă peste 90% din nuca de cocos. Laptele se obține prin amestecul miezului de cocos, cu apă, ulterior strecurat.

Laptele proaspăt obținut poate fi consumat într-o varietate de rețete deoarece este bogat în nutrienți esențiali precum vitamina C,E, fier, calciu, seleniu sau magneziu.

În compoziția laptelui de cocos se regăsește și acidul lauric, care îi conferă produsului proprietăți antibacteriene, antivitale și antiinflamatoare.

Lapte de cocos

Beneficiile laptelui de cocos pentru piele

Datorită conținutului ridicat de vitamina C, laptele de cocos ajută la menținerea elasticității pielii, previne uscăciunea și mâncărimea și îi redă acesteia strălucirea. Folosit cu regularitate, laptele de cocos ajută și la prevenirea îmbătrânirii premature, și la apariția petelor pigmentare.

Laptele de cocos este un demachiant hrănitor natural care poate îndepărta urmele de machiaj și poate lăsa tenul hidratat în profunzime.

Datorită nutrienților esențiali din compoziție, dar și acizilor grași, laptele de cocos poate acționa la nivelul barierei pielii și poate acționa drept un tratament hrănitor pentru dermatită, eczemă sau psoriazis.

De asemenea, proprietățile antibacteriene ale laptelui de cocos ajută la îndepărtarea excesului de sebum și la prevenirea apariției punctelor negre ori a bacteriilor care pot favoriza apariția acneei.

Laptele de cocos este un balsam natural și pentru păr. Nutrienții naturali din compoziție ajută la hrănirea foliculilor de păr și acționează ca un tratament pentru creșterea părului.

Acțiunea hidratantă a laptelui de cocos ajută și la tratarea părului uscat și deteriorat, lăsându-l mătăsos și hidratat după fiecare mască aplicată.

Lapte de cocos – beneficii pentru sănătatea corpului

Laptele de cocos are un conținut bogat de trigliceride și, în mod natural, ajută la eliminarea kilogramelor în plus. Trigliceridele îmbunătățesc digestia grăsimilor și ajută astfel la scăderea nivelului țesutului adipos pe termen lung.

Laptele de cocos este un adjuvant natural și pentru tratarea constipației, deoarece are în compoziție o cantitate mare de electroliți, care ajută tractul intestinal.

Consumul de lapte de cocos ajută și la menținerea insulinei la valorile normale, și la reglarea nivelului zahărului din sânge, ajutând astfel la prevenirea apariției diabetului. Este considerat un îndulcitor natural benefic, bogat în grăsimi sănătoase, cu un efect benefic și asupra colesterolului din organism.

Consumul de lapte de cocos ajută și la circulația normal a sângelui, la controlul fluxului sanguin și la reglarea tensiunii arteriale.

Un adjuvant natural pentru sistemul imunitar, laptele de cocos este bogat în acid lauric și ajută organismul să lupte împotriva bacteriilor și virușilor care pot afecta corpul. Printr-un consum regulat de lapte de cocos poți crește natural imunitatea organismului.

Laptele de cocos ajută și la creșterea nivelului de fier din organism și previne apariția anemiei și a oboselii. Este un produs ce poate fi consumat și pentru îmbunătățirea sănătății oaselor, datorită conținutului ridicat de calciu și vitamina D.

De asemenea, consumul de lapte de cocos ajută și la prevenirea apariției de artită și fracturi la nivelul oaselor datorită magneziului și fosforului din compoziție.

Ce este apa de cocos

Confundată de multe ori cu laptele de cocos, apa de cocos este cea care se aude atunci când luați o nucă proaspătă și o agitați. Este bogată în electroliți: potasiu, calciu, sodiu. Prezenta electroliților în organism este critică pentru funcționalitatea nervilor și a mușchilor, hidratare și menținerea nivelului ph-ul din sânge. Apa de cocos se extrage din nuca de cocos imediat după ce ai desfăcut-o, și se poate consuma imediat, ori se poate ține la frigider maxim 24 de ore.

Despre fulgii de nucă de cocos

Fulgii de nucă de cocos sunt simple bucăți deshidratate din pulpa albă din interiorul nucii de cocos. Miezul de nucă de cocos mărunțit este uscat în foi și apoi mărunțită în bucăți mici.

Fulgii de nucă de cocos sunt bogați în acizi grași care sunt rapid metabolizați în energie. Au un conținut ridicat de fibre, antioxidanți, mangan, cupru, seleniu, fier, proteine, vitamine.

Furnizează un nivel crescut de energie și conferă sațietate, prevenind supraalimentarea. Susțin reglarea digestiei și a glicemiei, îmbunătățesc nivelul colesterolului bun. Pot fi folosiți pentru o varietate de feluri de mâncare diferite, cum ar fi rețete de curry, deserturi sau ca topping pentru clătite și chiar ca adaos la smoothie-uri.

Nucă de cocos, fulgi de cocos și lapte de cocos

Cum se prepară lapte de cocos

Ingrediente

O nucă de cocos;
500 ml apă caldă.

Va fi nevoie să cureți pulpa de cocos, să o tai în bucăți mici, apoi să o mărunțești într-un blender. Pune apa la încălzit, apoi adaugă nuca de cocos mărunțită și dă pe foc, amestecând des, până când se încorporează nuca pisată cu apa, timp de câteva minute.

Trece printr-o sită tapetată cu tifon toată băutura obținută, strange bine tifonul pentru a strecura tot laptele din miezul de cocos.

Laptele de cocos este gata și poate fi consumat imediat.

Rețete cu lapte de cocos

Cremă de zahăr ars cu nucă de cocos

Ingrediente

1 pachet nucă de cocos;
6 ouă;
150 g zahăr;
3 pliculete zahăr vanilat;
1 praf sare;
1 litru lapte de cocos.

Mod de preparare

Se pune laptele la fiert cu nuca de cocos, 100 g zahăr şi cele 3 plicuri de zahăr vanilat. Între timp, se face caramelul cu restul de zahăr, apoi se toarnă în forma dorită şi se aşteaptă să se răcească.

După ce laptele a dat în clocot, se ia cratiţa de pe foc şi se bat cele 6 ouă, apoi se adaugă în lapte, amestecând încontinuu cu telul. Compoziţia se toarnă imediat peste caramel.

Vasul cu această compoziţie se pune într-o cratiţă sau tavă mai mare, în care se pune apă. Se dă la cuptor, la aproximativ 180°C, timp de 40 de minute. După ce crema s-a răcit, se răstoarnă pe un platou.

Vezi și care sunt cele mai bune rețete de cremșnit

Tartă de cocos de post

Ingrediente pentru aluat

200 g fulgi de cocos;
40 g făină de cocos;
130 g (9 linguri) ulei de cocos nerafinat, la temperatura camerei;
2 linguri zahăr;
1 lingură zeamă de lămâie;
1 praf de sare.

Ingrediente pentru umplutură

600 ml lapte de cocos (aproape 1 cutie și jumătate);
90 grame de zahăr tos;
1 praf de sare;
60 grame de amidon de porumb.

Pentru decorat 400 g fructe – la alegere.

Mod de preparare

Combină ingredientele pentru aluat bine. Tapetează tava cu aluatul. Dă tava la cuptor pentru 8-12 minute. Lasă apoi să se răcească de tot și bagă în frigider. Pentru umplutură Într-o crăticioară mică, la foc mediu, combină 400 de ml de lapte de cocos cu zahărul și sarea, amestecând ocazional până când zahărul se dizolvă.

Amestecă restul de lapte de cocos cu amidonul până la omogenizare. Ia cratița de pe foc și toarnă combinația de lapte de cocos cu amidon. Amestecă bine. După ce se omogenizează, pune totul la loc pe foc.

Dă focul mai mic și lasă să se facă, amestecând continuu timp de 1 minut. Nu lăsa pe foc după ce se îngroașă compoziția, se va strica structura amidonului și implicit a umpluturii.

Dă de pe foc, adaugă vanilia și uleiul de cocos. Lasă să se răcească până atinge temperatura camerei și toarn-o apoi peste crusta de tartă din frigider. Dă la frigider timp de o oră înainte să adaugi peste fructele. Ai pregătit cea mai bună tarta de cocos de post.

Prăjitură pufoasă cu cocos

Ingrediente

3/4 ceasca zahar tos;
6 linguri margarină:
1/2 ceasca faină de cocos;
1 lingura esenta vanilie;
4 ouă;
1 ceașcă nucă de cocos rasă;
2 cești lapte de cocos.

Mod de preparare

Amestecă bine laptele, nuca de cocos, ouăle, vanilia, făina, margarina şi zahărul într-un blender, sau într-un castron, cu mixerul pentru aluat.

Unge o tavă de tarte sau prăjituri cu unt sau ulei şi toarnă aluatul de prăjitură de cocos în tavă.Încinge cuptorul la 175 de grade. Presară un praf de nucşoară peste prăjitură şi dă la foc mediu circa 45 de minute. Lasă să se răcească puţin şi taie prăjitura în felii dreptunghiulare.

Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.

Descoperă mai multe rețete de prăjituri cu cocos

Sursă foto: 123rf.comSursă info: anveya.com; stylecraze.com

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *