Legătura dintre forma corpului și starea de sănătate. Un aspect al siluetei ar trebui să ne pună pe jar, spun cercetătorii

Legătura dintre forma corpului și starea de sănătate. Un aspect al siluetei ar trebui să ne pună pe jar, spun cercetătorii

Cercetările asupra relației dintre forma corpului și sănătate au căpătat o importanță sporită în ultimele decenii, mai ales în era obezității. Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, în 2016, aproape o treime din populația globală a avut probleme de greutate, dintre care 13% s-au confruntat cu obezitate. Aceste probleme de sănătate, asociate cu creșterea în greutate, pot duce la boli cardiovasculare, diabet, boli de ficat și alte afecțiuni accentuate.

Forma corpului poate fi determinată de mai mulți factori, printre care se numără genetica, stilul de viață și alimentația. Cu toate acestea, observarea aspectului exterior poate fi înșelătoare cu privire la riscul de boli și la starea de sănătate. De aceea, cercetările asupra legăturii dintre forma corpului și sănătate își propun să descopere relația subiacentă dintre aceste două aspecte și să ofere direcții pentru îmbunătățirea sănătății.

Potrivit unor studii recente, persoanele cu şoldurile mai late decât talia au o stare de sănătate mai bună decât cei care au talia groasă şi şoldurile înguste.

Ce este bulimia, care sunt cauzele apariției, cum se manifestă și ce tratamente există

Dr. Margaret Ashwell, fost consilier guvernamental în Marea Britanie, în colaborare cu un nutriţionist de la Universitatea Oxford Brookes, a comparat datele provenind de la 31 de studii anterioare, efectuate pe un eşantion de peste 300.000 de bărbaţi şi femei din întreaga lume.

În cadrul cercetării s-au urmărit metodele de evaluare a sănătăţii în funcţie de anatomia oamenilor

Concluziile formulate de cei doi specialişti, citate de DailyMail.com, ar putea duce la dispariţia folosirii termenului de Indice de Masă Corporală (IMC – formulă matematică ce asociază înălţimea cu greutatea, folosită încă de la începutul anilor 1970). Un indicator alternativ al stării de sănătate ar putea deveni circumferinţa taliei. De ce? Grăsimile care se depun în zona abdomenului sunt extrem de dăunătoare. Ele duc la crearea unor reacţii chimice deloc favorabile organelor interne vitale, spre deosebire de grăsimile de pe fund, şolduri sau coapse, scrie Sfatul Parintilor.

Unul din lipsurile acestui studiu este faptul că nu se ţine cont de înălţimea persoanelor, următorul pas în cercetare fiind asocierea circumferinţei taliei cu înălţimea.

Potrivit cercetătoarei britanice, oamenii ar trebui să aibă în talie cel mult jumătate din înălţime

De exemplu, o femeie înaltă de 170 cm, ar trebui să aibă în talie, maximum 85 cm. Iar un bărbat de 180 cm, nu ar trebui să depăşească în talie 90 cm.  Dacă aceste dimensiuni sunt depăşite, atunci silueta capătă forma de măr, iar riscurile ca sănătatea să fie periclitată sunt din ce în ce mai mari.

Dr. Margaret Ashwell a declarat la Congresul European dedicat Obezităţii că “prin această metodă se pot detecta mult mai repede decât prin IMC potenţialele maladii şi se aplică pentru persoanele de toate vârstele şi de toate rasele”. “Cu cât îţi ţii talia mai mică decât jumătate din propria înălţime, cu atât îţi creşti speranţa de viaţă”, a adăugat dr. Ashwell.

Experiment inedit: Un geamăn a devenit vegan, iar celălalt a continuat să mănânce carne. Ce s-a întâmplat după 12 săptămâni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *