„Libertatea de exprimare este de fațadă”: Războiul din Gaza a adâncit diviziunile în lumea artistică germane

„Libertatea de exprimare este de fațadă”: Războiul din Gaza a adâncit diviziunile în lumea artistică germane

Consensul puternic pro-Israel în rândul liderilor politici a dus la conflicte cu sectorul cultural divers al Berlinului și la o dezbatere aprinsă asupra antisemitismului.

Războiul din Gaza a pus societatea civilă din multe țări occidentale sub o presiune intensă

Cu mai puțin de 10 ani în urmă, Germania, și în special Berlinul, a fost considerată un far de deschidere și incluziune într-o lume vestică zguduită de Brexit și Donald Trump.

Decizia Angelei Merkel de a primi mii de refugiați strămutați de războiul din Siria a sporit reputația țării sale în cercurile progresiste, mulți artiști internaționali și academicieni alegând să facă din capitala germană noua lor casă.

Cu toate acestea, conflictul din Orientul Mijlociu pune Germania într-o nouă lumină, evidențiind fisuri în societate și lumea artelor care până acum erau mai ușor de ignorat.

Războiul din Gaza a pus societatea civilă din multe țări occidentale sub o presiune intensă, afectând rezultatul alegerilor parțiale din Marea Britanie și ducând la demisia președinților universităților din SUA.

Dar nicăieri în Europa impactul nu a fost atât de concentrat pe sectorul cultural ca în Germania, unde o scenă artistică internațională și diversă din punct de vedere etnic s-a înfruntat cu un consens deosebit de puternic pro-Israel în rândul politicienilor și oficialilor care îi supraveghează finanțele.

Expozițiile de artă au fost suspendate din cauza postărilor sau aprecierilor pe rețelele de socializare

În ultimele cinci luni, ceremoniile de premiere au fost amânate sau anulate din cauza reprezentărilor presupus dezechilibrate sau ofensatoare ale relațiilor Israel-Palestina, expoziții de artă suspendate din cauza postărilor sau aprecierilor pe rețelele de socializare.

Cel mai recent, unii comentatori din media germană au cerut statului să retragă finanțarea de la festivalul de film de la Berlin, după ce mai mulți câștigători au cerut încetarea focului în timpul ceremoniei de premiere.

Mulți politicieni germani spun că există o explicație simplă pentru care războiul din Gaza se dovedește deosebit de dezbinător în cea mai mare economie a Europei: istoria criminală a Germaniei din prima jumătate a secolului al XX-lea înseamnă că țara este deosebit de sensibilă la creșterea antisemitismului și are o datorie morală de a lua o atitudine clară.

Nu numai vocile palestiniene, ci și cele evreiești riscă să fie marginalizate de încercările oficialilor germani de a controla dezbaterile despre Israel-Palestina, spun criticii.

Louna Sbou, co-fondatoare a centrului de cultură Oyoun, a spus pentru The Guardian: „Fiind copil al imigranților din Germania, am crescut cu convingerea că aceasta este o țară care protejează democrația și libertatea de exprimare. Și acum mi se pare că acest lucru a fost întotdeauna doar o fațadă.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *