Libertatea Media, la votul Parlamentului European

Europarlamentarul Corina Creţu a anunţat, marţi, că Actul European privind Libertatea Media, prin care se doreşte protejarea jurnalismului independent şi asigurarea pluralităţii media, a fost dezbătut în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European de la Strasbourg, urmând ca miercuri acesta să fie supus votului plenului.

„În continuarea sesiunii plenare din această săptămână, a avut loc dezbaterea asupra Actului European privind Libertatea Media, regulament care urmează să fie votat mâine. Acest Regulament va oferi protecţie jurnalismului independent şi va asigura pluralitatea media, în contextul în care platformele mari au o putere imensă în ceea ce priveşte diseminarea de informaţie, şi alegerea conţinutului acesteia. De aceea, au fost introduse mecanisme care să asigure ca acel conţinut este protejat şi nu poate fi restricţionat sau şters în mod arbitrar”, a scris Corina Creţu pe Facebook.

Potrivit europarlamentarului, studiile arată că majoritatea consumatorilor primesc acum informaţii de pe internet şi în special de pe reţelele sociale şi că este o realitate că unii dintre aceşti actori reprezintă surse importante de dezinformare şi ştiri false, care rămân în mare parte nereglementate.

„Pentru a ne asigura că aceste platforme nu retrag în mod abuziv conţinutul surselor independente, va fi creat un mecanism de gestionare a ordinelor de retragere a conţinutului. În această situaţie, jurnalistul va fi notificat de intenţia platformei de a şterge informaţia, alături de o perioadă de 24 de ore pentru ca acesta să poată răspunde. Totodată, pentru a creşte transparenţa în privinţa proprietăţii media, organizaţiile de presă, indiferent de dimensiunea lor, vor trebuie să publice informaţii despre proprietarii lor şi să raporteze primirea finanţării de la stat”, a menţionat Corina Creţu.

De asemenea, a subliniat Creţu, prin acest Regulament, statele membre vor fi obligate să protejeze independenţa media de orice formă de interferenţă guvernamentală, politică, economică sau privată.

„Sunt interzise toate formele de intervenţie în deciziile editoriale. Eficienţa acestui Regulament depinde de punerea sa în aplicare şi aici apare un punct de slăbiciune – în cazul în care libertatea presei este ameninţată de Guverne care nu acceptă să facă obiectivul analizei presei, Comisia trebuie să urmărească cu stricteţe implementarea acestui act normativ. Protejarea jurnalismului şi a pluralităţii media este fundamentală pentru menţinerea unei societăţi informate, libere şi democratice”, a precizat Corina Creţu.

The post Libertatea Media, la votul Parlamentului European appeared first on Cotidianul RO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *