Liderii liberali din Iași concurează în procese: Mihai Chirica și Costel Alexe candidează în 2024 cu un bagaj de patru dosare penale trimise în judecată

Liderii liberali din Iași concurează în procese: Mihai Chirica și Costel Alexe candidează în 2024 cu un bagaj de patru dosare penale trimise în judecată

Primarul Iașiului, Mihai Chirica, și colegul său de partid, Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași, au fiecare câte două trimiteri în judecată pentru fapte comise în exercițiul funcției publice, cu care intră în cursa electorală pentru un nou mandat.

Primarul Iașiului a fost trimis în judecată vineri, 19 aprilie, alături de alte 19 persoane, majoritatea funcționari publici sau angajați ai structurilor din subordinea primăriei, sub acuzațiile de constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influență, uzurparea funcției, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, evaziune fiscală, delapidare și spălare de bani.

Rechizitoriul arată că cei 20 de inculpați au comis fraude în urbanism, permițând în 2019 supraetajarea Halei Centrale, centru comercial din centrul Iașiului, în condițiile în care, cu trei ani mai devreme, tot primăria respinsese o astfel de solicitare.

A intervenit prescripția faptelor 

Mihai Chirica ieșise de sub lupa justiției în ianuarie 2023, într-o altă speță, care l-a urmărit timp de un deceniu. Dosarul „Skoda” a fost pornit de procurori în perioada în care actualul edil îndeplinea funcția de viceprimar al Iașiului, în anii 2013-2014, când orașul era condus de Gheorghe Nichita (PSD). Cum prescripția răspunderii penale pentru abuz în serviciu este de opt ani, iar Curtea Constituțională a decis că nu poate fi legată de începerea judecării, ci se măsoară de la momentul comiterii faptelor, potențialele fapte penale n-au mai putut fi judecate începând din 2022.

Mihai Chirica fusese trimis în judecată în 2021, alături de fostul primar Gheorghe Nichita și de alți doi funcționari din Primăria Iași și Poliția Locală. 

Reprezentanții autorităților locale erau acuzați că au cumpărat în 2013 patru mașini marca Skoda, deși exista o lege în vigoare din 2009 care interzicea primăriilor să cumpere în leasing mașini noi.

Conform procurorilor, persoanele implicate în dosar au ascuns destinația mașinilor, făcând solicitarea și licitația pentru Poliția Locală. Ulterior, autoturismele au fost folosite de personalul primăriei. Anchetatorii au mai arătat că Mihai Chirica și ceilalți funcționari din primărie și-au ales mașinile: caietul de sarcină conținea caracteristici care indicau posibilitatea de a achiziționa o singură marcă și un singur producător, ajungând să fie cumpărate în leasing trei modele Octavia și o Skoda Superb.

Din denunțător, inculpat, în mai puțin de 30 de zile

Celălalt dosar activ al lui Mihai Chirica, „Flux”, este din același domeniu pe care edilul l-a denumit „blestem” în decembrie 2020: urbanismul. În această speță, acuzațiile aduse primarului în funcție sunt de complicitate la fals intelectual și complicitate la abuz în serviciu, după ce un bloc care trebuia să aibă trei niveluri s-a transformat într-unul cu nouă etaje, primind și autorizații corespunzătoare din partea administrației locale.

Conform procurorilor, în cadrul cercetărilor au găsit un certificat de edificare a construcției care avea trei variante diferite la nivel de conținut, cu semnatari diferiți, dar toate cu același număr de înregistrare și aceeași dată.

În momentul perchezițiilor făcute la sediul Primăriei Iași, în ianuarie 2022, administrația lui Chirica a comunicat oficial că procurorii veniseră să ridice documente într-o speță care ar fi fost reclamată chiar de către primar. Doar că, din denunțător, la nici o lună distanță, edilul a devenit inculpat și a primit chiar interdicție, prin control judiciar, să își mai exercite funcția de primar. A contestat însă decizia și a câștigat în instanță.

Cel mai notoriu dosar: „Tabla” – 22 de tone pentru autorizații

Șeful Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, colegul din PNL al lui Mihai Chirica, l-a întrecut pe primar în materie de notorietate a dosarelor. În momentul de față, Alexe se află în fața primului termen de judecată a dosarului numit „Tabla”. 

Actualul președinte al CJ Iași este acuzat de procurorii DIICOT de dare de mită și instigare la delapidare, într-un dosar început în ianuarie 2021 și trimis în judecată în iunie 2022.

Activitățile ilegale pe care le-ar fi săvârșit Costel Alexe datează de pe vremea în care acesta a fost ministru al mediului, calitate în care ar fi primit 22 de tone de tablă de la conducerea combinatului siderurgic „Liberty Galați”. 

La rândul său, Alexe urma să se asigure că sunt oferite o serie de avize din partea ministerului necesare companiei pentru a închide halda de zgură din Galați.

Cele 22 de tone de tablă au fost primite pe 23 aprilie și 7 iulie 2020, la punctul de lucru al unei societăți comerciale administrate de o rudă de-a sa, potrivit procurorilor DNA.

Consilier angajat fără concurs

Tot în 2022, la nici o lună distanță, Costel Alexe a fost trimis din nou în judecată, pentru abuz în serviciu, procurorii acuzându-l că ar fi numit, fără concurs, un consilier de cabinet, Vlad Baba, detașat ulterior ca manager la Școala Populară de Artă din Iași.

Anchetatorii susțin că, pe 11 noiembrie 2020, Costel Alexe, ajutat de Radu Gabriel Apetrei, a dispus, contrar legii, detașarea lui Vlad-Corneliu Baba, de pe funcția de consilier în cadrul cabinetului președintelui CJ Iași pe funcția de manager interimar al Școlii Populare de Arte „Titel Popovici” din Iași. Ulterior, Costel Alexe, șeful CJ Iași, a dispus prelungirea detașării lui Baba pe aceeași funcție de conducere, spun procurorii într-un comunicat de presă, explicând că Baba a fost angajat fără concurs.

Anchetele în așteptare

În afara celor patru dosare în care Chirica și Alexe au fost trimiși în judecată există mai multe cercetări penale în curs, care pot fi, la rândul lor, puse pe masa judecătorilor. Mihai Chirica, spre exemplu, e cercetat într-un dosar în care a fost construit un bloc pe autorizația unei pensiuni.

Costel Alexe, pe de altă parte, a fost reclamat de Agenția Națională de Integritate că are un împrumut de peste 100.000 de lei pe care nu l-a menționat în declarația de avere în 2020. Acum, este cercetat pentru fals în declarații de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. 

Foto: Facebook

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *