Liderul democraților americani din Senat, Chuck Schumer, unul dintre cei mai mari susținători ai Israelului, solicită reluarea alegerilor din Israel: Netanyahu e un „obstacol major” în calea păcii

Liderul democraților americani din Senat, Chuck Schumer, unul dintre cei mai mari susținători ai Israelului, solicită reluarea alegerilor din Israel: Netanyahu e un „obstacol major” în calea păcii

Liderul majorității din Senatul SUA, Chuck Schumer, a cerut Israelului să organizeze alegeri pentru a-l înlocui pe premierul Benjamin Netanyahu, pe măsură ce fisurile se dâncesc în ceea ce părea o alianță stabilă și prietenoasă între SUA și Israel, arată BBC.

Schumer a sprijinit Israelul în Senatul american timp de 25 de ani

Schumer, cel mai înalt oficial evreu din guvernul SUA, a declarat joi că Netanyahu a ieșit demult în decor în ceea ce privește războiul din Gaza. Liderii de la Washington au evitat să critice direct abordarea lui Netanyahu asupra conflictului din Gaza. Declarațiile lui Schumer reprezintă o escaladare bruscă a criticilor americane la adresa guvernului lui Netanyahu.

Schumer, care a sprijinit Israelul de-a lungul celor 25 de ani în Senat, a avertizat că numeroasele victime din Gaza vor transforma Israelul într-un „paria”.

Vorbind joi în Senat, Schumer, un susținător de lungă durată al Israelului, l-a criticat dur pe liderul israelian, despre care a spus că a ajuns să permită „ca supraviețuirea sa politică să aibă prioritate față de interesele Israelului”.

Biden a vizitat Tel Aviv miercuri și s-a întâlnit cu Netanyahu pentru a discuta strategia de război a Israelului, sursă foto: captură YT

Israelul, a spus Schumer, trebuie să facă „corecții de abordare” și să ia măsuri pentru a proteja mai bine civilii din Gaza.
Liderii Israelului s-au grăbit să-i răspundă senatorului, partidul Likud al lui Netanyahu afirmând că Israelul nu este o „republică bananieră” și că politicile primului ministru sunt „susținute de o mare majoritate”.

„Se așteaptă de la senatorul Schumer să respecte guvernul ales al Israelului și să nu-l submineze”, a declarat conducerea partidului lui Netanyahu.

Declarația unuia dintre cei mai puternici lideri politici ai Americii vine în urma unor critici dure și de la Casa Albă

Președintele Biden a devenit din ce în ce mai vocal când a cerut Israelului să lase să ajungă mai mult ajutor umanitar în enclavă, „fără scuze”.
Cu toate acestea, Casa Albă s-a delimitat rapid de comentariile lui Schumer de joi.

Purtătorul de cuvânt John Kirby a spus că, deși liderul Senatului are dreptul la opinia sa, oficialii administrației s-au concentrat să lucreze cu Israelul pentru apărarea sa.

Peste 30.000 de palestinieni – majoritatea copii și femei – au fost uciși în Gaza din 7 octombrie. Numărul real al morților va fi probabil mult mai mare, deoarece numărul aproximat nu-i include cei care nu au ajuns la spitale, printre care mii de oameni încă pierduți sub dărâmăturile clădirilor lovite de atacurile aeriene israeliene.

În declarațiile sale de joi, Schumer a spus: „Israelienilor li se oferă posibilitatea de a alege. Trebuie să existe o nouă dezbatere despre viitorul Israelului. După părerea mea, acest lucru se realizează cel mai bine prin organizarea de alegeri”, a adăugat el. Israelul urmează să organizeze alegeri generale până în octombrie 2026.

Pentru ca discuțiile de pace să avanseze, Schumer a spus că și președintele Autorității Palestiniene Mahmoud Abbas, care are sediul în Cisiordania ocupată, trebuie să demisioneze. Liderul palestinian, care are 88 de ani, a fost puțin văzut pe tot parcursul conflictului, iar guvernul său nu a organizat alegeri din 2006.

Miercuri, Abbas, care a fost sub presiunea SUA pentru a reforma Autoritatea Palestiniană, l-a numit prim-ministru pe fostul său consilier.

Doar 15% dintre israelieni vor să-l mai vadă pe Netanyahu în funcție

Comentariile lui Schumer au provocat o mustrare din partea liderului republican în slujba Senatului, Mitch McConnell, care a numit discursul de 40 de minute „grotesc” și „fără precedent”.

Sondajele de opinie arată că majoritatea israelienilor susțin războiul, dar un sondaj publicat în ianuarie a sugerat că doar 15% dintre alegători doresc ca Netanyahu să rămână în funcție odată ce conflictul se încheie.

Între timp, sancțiunile SUA au fost dezvăluite împotriva a încă trei coloniști și pentru prima dată împotriva a două avanposturi ale coloniilor israeliene pe care le-a acuzat că subminează stabilitatea în Cisiordania ocupată.

Au avut loc aproape 500 de atacuri ale coloniștilor israelieni împotriva palestinienilor între 7 octombrie și 31 ianuarie, potrivit cifrelor ONU.
Marea majoritate a comunității internaționale consideră așezările și avanposturile ilegale conform dreptului internațional, deși Israelul și SUA contestă această interpretare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *