Liechtenstein – curiozități despre Liechtenstein

Liechtenstein – curiozități despre Liechtenstein

Undeva pe malurile Rinului, în inima Europei, se află una dintre cele mai mici țări din Europa, dar și din lume. Din cauza dimensiunilor sale extrem de reduse, aceasta face adeseori obiectul unor glume, însă dacă vreodată ai râs de ea, te asigurăm că odată ce vei ajunge pentru prima dată în acest loc minunat, îți vei schimba radical părerea și îți vei dori să te întorci aici din nou și din nou. Liechtenstein, căci despre ea este vorba, este o țară cu o identitate distinctă, ireal de frumoasă, care ascunde o bogată moștenire istorică și culturală.

De la peisajele naturale uimitoare și până la tradițiile autentice și economia sa dinamică, acest stat liliputan este o adevărată bijuterie continentală, care merită să fie explorată și descoperită. În cazul în care îți dorești o experiență de neuitat și îți propui să călătorești în Liechtenstein, în cele ce urmează îți oferim cele mai interesante și mai amuzante informații despre această micuță țară.

Despre Liechtenstein

Liechtenstein, a cărui denumire oficială este Principatul Liechtenstein (n.n. – în germană Fürstentum Liechtenstein), este un microstat germanofon din Europa Centrală, unul dintre cele două care nu au ieșire la mare (celălalt este Uzbekista). Liechtenstein este situată în Valea Rinului superior, între cantoanele elvețiene St. Gallen și Graubünden și provincia austriacă Vorarlberg. Așadar, acest micuț stat se învecinează cu Elveția – la vest și la sud și cu Austria – la est și la nord. Liechtenstein este una dintre cele șapte țări care sunt traversate de Munții Alpini din Europa alături de Austria, Franța, Germania, Italia, Slovenia și Elveția. De aceea, cea mai joasă altitudine din această țară este de peste 1.400 metri deasupra nivelului mării. Este o monarhie constituțională cu rang de principat, condus de principele de Liechtenstein Hans-Adam al II-lea.

Liechtenstein este mai mic decât orașul București

Teritoriul său se întinde de la nord la sud pe o lungime de aproximativ 24 de kilometri, în timp ce suprafața totală este ceva mai mare de 160 km², iar 75% din acesta este acoperit de munți. Ca să ai o imagine și mai clară despre cât de mică este această țară trebuie să știi că Liechtenstein este mai mic decât orașul București, care are o suprafață de 240 km2 și de aproape opt ori mai mică decât Los Angeles, aflăm de pe site-ul Nations Online. În același timp, vorbim despre cea de-a patra cea mai mică țară din Europa, după Vatican, Monaco și San Marino, dar și despre cea de-a șasea cea mai mică națiune independentă la nivel global. Teritoriul țării este împărțit în unsprezece municipalități (n.n. – Gemeinden).

Care este limba oficială în Liechtenstein

Capitala și cel mai important oraș din Liechtenstein este Vaduz, care servește ca centru administrativ fiind „gazda” sediului parlamentului țării. Aici trăiesc în momentul de față aproximativ 5.200 de locuitori, majoritatea romano-catolici. Există, însă, și un număr mic de musulmani și evrei în țară. Cea mai mare parte a populației este compusă din germani, însă există și mici comunități de turci și de italieni. Limba oficială care se vorbește în acest micuț stat este germana. De asemenea, la scară largă mai este vorbit un dialect al limbii germane, care se numește allemanic, potrivit MapsofWorld.

Întreaga populație din Liechtenstein ar încăpea pe Arena Națională

Cu toate că Vaduz este capitala, cel mai mare oraș al țării este Schaan, care are o suprafață de circa 27 km2 și o populație de aproximativ 5.750 de locuitori. Întreaga populație din Liechtenstein ar putea încăpea fără nici un fel de probleme în incinta stadionului Arena Națională de la București, care are o capacitate de 55.634 de locuri. Spunem asta pentru că în micuțul stat european trăiesc în clipa de față în jur de 39.580 de locuitori, ceea ce plasează această țară pe locul 43 în Europa și 214 în lume. Trebuie spus că 14,5% dintre locuitorii țării, adică în jur de 5.740, trăiesc la oraș. Alte orașe importante din Liechtenstein sunt Triesen (4.700 locuitori), Balzers (4.450 locuitori) și Eschen (4.000 locuitori).

Curiozități despre Liechtenstein

Principatul Liechtenstein a fost fondat oficial din cele două comitate Vaduz și Schellenburg la 23 ianuarie 1719 sub numele de „Principatul Imperial Liechtenstein” și a devenit stat suveran abia în 1806.
Denumirea țării provine de la dinastia Liechtenstein, care a cumpărat și a unit cele două comitate. În limba germană, acesta înseamnă „piatră ușoară sau strălucitoare”.
Prințul Hans-Adam al II-lea este actualul monarh al Liechtensteinului și se află la putere încă din anul 1989.
Liechtenstein își sărbătorește Ziua Națională pe 15 august.
Imnul țării se numește „Oben am jungen Rhein” (n.n. – Sus deasupra tânărului Rin), iar linia melodică este aceeași cu cea a imnului Angliei „God Save the King”.
Primul steag al țării a fost creat în anul 1764. În timpul Jocurilor Olimpice de vară de la Berlin, din 1936, steagul statului Haiti avea fix același design cu cel al principatului. Pentru a se evita confuzia pe viitor, în anul următor, Liechtenstein a adăugat o coroană galbenă în partea de sus a steagului.
În 2001, prințul a încercat să modifice Constituția astfel încât să aibă mai multe drepturi și mai multă putere, decizie în urma căreia cetățenii s-au revoltat. Se spune că prințul ar fi zis atunci, în glumă, că ar fi dispus să-i vândă țara lui Bill Gates în cazul în care reformele lui nu vor trece.
Din 1866, Liechtenstein nu a luat parte la nici un război sau operațiuni militare. Ultimul conflict militar la care a luat parte a fost Războiul Austro-Prusac, notează Business Insider.
Liechtenstein este una dintre cele 21 de țări care nu au armată. În aceste condiții, siguranța și securitatea țării sunt în sarcina Poliției Naționale.
Granița dintre Elveția și Liechtenstein este deschisă și total nemarcată. În 2007, un grup de 171 de soldați au pătruns din greșeală pe teritoriul țării vecine în timp ce participau la un exercițiu militar în apropiere de graniță. Aceștia au mers circa doi kilometri prin Liechtenstein fără să fie observați. Cei din principat au aflat de abia când Elveția și-a cerut scuze pentru acest incident.
Liechtenstein nu are nici un aeroport. Cel mai apropiat este cel din Zurich, care se află la aproximativ o oră și jumătate cu mașina de Vaduz.
În Liechtenstein, rata criminalității tinde spre zero, ca și în alte microstate europene precum Monaco sau San Marino.
Liechtenstein este a doua națiune cel mai puțin vizitată din Europa. Spre exemplu, în 2018, a fost vizitată de numai 85.000 de turiști.
În ciuda dimensiunilor sale mici, Liechtenstein are numeroase podgorii care produc vinuri de înaltă calitate, în special în regiunea de sud a țării.
PIB-ul pe cap de locuitor al Liechtensteinului este de 160.657 de dolari, al doilea cel mai mare din lume după Monaco (166.726 dolari).
Singurul miliardar al țării are o avere estimată la 50% din PIB-ul țării. Christoph Zeller, care a fost 13 ani CEO al companiei de produse stomatologice Ivoclar Vivadent AG, are o avere de 3,1 miliarde de dolari.
Deoarece Liechtenstein are o relație economică strânsă cu Elveția, francul elvețian este utilizat pe scară largă ca monedă în principat.
Mai mult de jumătate din forța de muncă din Liechtenstein face naveta în fiecare zi într-una dintre țările vecine.
Rata șomajului în Liechtenstein este de doar 2,1%, potrivit Biroului de Statistică din această țară.
În ciuda faptului că este un stat liliputan, Liechtenstein este membru ONU, UNESCO, FIFA și CIO. În schimb, nu este membru al Uniunii Europene sau al zonei Euro.
De-a lungul timpului, Liechtenstein a câștigat zece medalii olimpice, ceea ce înseamnă mai multe medalii pe cap de locuitor decât oricare altă țară. La un calcul simplu, asta înseamnă o medalie la fiecare aproximativ 3.900 de oameni din această țară. Cele mai multe îi aparțin schioarei Hanni Wenzel, care a cucerit patru medalii la JO de iarnă de la Lake Placid din 1980.
De ziua națională a țării Staatsfeiertag, pe 15 august, toți cetățenii sunt invitați la un adevărat festin chiar în curtea castelului Schloss Vaduz, reședința familiei princiare, acolo unde prințul Hans-Adam al II-lea organizează o mare petrecere, se precizează pe site-ul Everything-Everywhere.
În 2011, în schimbul a 70.000 de dolari pe zi, puteai închiria întreaga țară. În acest tarif beneficiai de cazare pentru 150 de persoane, puteai redenumi indicatoarele stradale, puteai comanda o monedă națională temporară și beneficiai de o degustare de vin alături de prințul Hans-Adam al II-lea. Niemni nu a profitat de această „ofertă”, cu excepția unui cuplu care a dorit să-și organizeze nunta în Liechtenstein.
Majoritatea oamenilor consideră că Europa este mai degrabă progresistă. Cu toate acestea, Liechtenstein a fost ultima țară de pe Bătrânul Continent, ba chiar ultima națiune dezvoltată din lume, care a acordat drept de vot femeilor, în urma unui referendum care a avut loc în 1984. Bineînțeles, doar bărbații au votat atunci, așa că referendumul a trecut cu 51% din voturi.
Familia princiară deține mai multe terenuri în Cehia. Înainte de invazia sovietică în fosta Cehoslovacia, familia Liechtenstein deținea proprietăți extinse în această țară. Printre acestea se număra, în special, Castelul Lednice din regiunea Monrovia.

Foto: Shutterstock/ 123rf.com

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *