Limba vorbită de mii de ani care se pregătește să dispară. Sute de mii de români merg aici în vacanță anual

Rmag Breaking News

Cercetătorii lingviști trag un semnal de alarmă cu privire la soarta unei limbi grecești milenare care ar putea să dispară în curând. Romeyka, o limbă strâns legată de greaca elenistică folosită în antichitate, se află acum în pericol de a se stinge definitiv, cu toate eforturile de a o salva.

Pericolul dispariției acestei limbi

Romeyka este vorbită doar de câteva mii de vorbitori nativi care trăiesc în satele montane din regiunea Trabzon din nord-estul Turciei, de-a lungul coastei Mării Negre. Nu are un sistem de scriere, fiind transmisă oral din generație în generație.

Această limbă este un relicvar viu din perioada în care Grecia avea o puternică prezență în jurul Mării Negre în antichitate și în Evul Mediu timpuriu. Odată cu creșterea influenței islamului și a Imperiului Otoman în regiune, majoritatea oamenilor au început să vorbească turcește. Cu toate acestea, în dealurile izolate din jurul Trabzonului, fragmente din limba greacă antică au reușit să supraviețuiască printre unele comunități musulmane.

„Convertirea la Islam în întreaga Anatolie a fost de obicei însoțită de o schimbare lingvistică către limba turcă, dar comunitățile din văi au păstrat Romeyka. Și datorită islamizării, au păstrat unele caracteristici arhaice, în timp ce comunitățile de limbă greacă care au rămas creștine s-au apropiat de greaca modernă, mai ales datorită școlii extinse în greacă în secolele al XIX-lea și al XX-lea,” a declarat Ioanna Sitaridou, profesor de spaniolă și lingvistică istorică la Universitatea Cambridge. Romeyka prezintă unele diferențe semnificative față de greaca modernă, dar are și unele trăsături care pot fi urmărite direct înapoi la limba greacă arhaică folosită în perioada elenistică (323 î.Hr. – 32 e.n.).

Romeyka, pe cale de dispariție

Cu toate că limba a reușit să persiste de-a lungul secolelor, există temeri că ar putea fi pe cale să dispară. Majoritatea vorbitorilor din Trabzon au peste 65 de ani, iar tot mai puțini tineri învață limba, lăsând incert dacă va supraviețui încă o rundă de transmitere intergenerațională. Romeyka a devenit de asemenea victima stigmei socio-culturale, așa cum se întâmplă adesea cu limbile minoritare.

Naționalismul turc, o forță puternică în Turcia, care a fost reînviat sub conducerea președintelui Recep Tayyip Erdogan, ar prefera să vadă sfârșitul limbii grecești vorbită în interiorul granițelor națiunii. De asemenea, extremistii din Grecia consideră Romeyka ca fiind o formă „contaminată” a limbii lor materne, care îndepărtează de la viziunea lor asupra unei identități naționale unificate.

În cadrul efortului de a salva limba aflată în pericol de dispariție, Sitaridou a lansat o nouă platformă numită Crowdsourcing Romeyka, care permite membrilor publicului să încarce înregistrări audio cu vorbirea în Romeyka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *