LIVE | A început summitul UE, o confruntare cu Viktor Orban pentru deblocarea celor 50 de miliarde de euro destinate Ucrainei

LIVE | A început summitul UE, o confruntare cu Viktor Orban pentru deblocarea celor 50 de miliarde de euro destinate Ucrainei

Premierul maghiar a respins până acum orice compromis pentru alocarea banilor de care Kievul are mare nevoie, reușind să îi înfurie pe cei mai mulți oficiali UE și sporind incertitudinea cu privire la rezultatul summitului, scriu Financial Times, Politico și The Guardian. Summitul nu va fi doar despre Ucraina. Cu fermierii furioși strânși la Bruxelles – și nu numai – liderii statelor membre vor fi nevoiți să vorbească și despre nemulțumirile acestora, așa cum au confirmat de altfel că o vor face.

11:2501-02-2024

O ultimă întâlnire înainte de summit

Președintele Consiliului European, Charles Michel, și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-au întâlnit cu președintele francez, cancelarul german, prim-ministra italiană și cu Viktor Orban înainte de începerea lucrărilor formale ale Consiliului European, potrivit unei fotografii postate de Michel pe X.

<blockquote class=”twitter-tweet”><p lang=”en” dir=”ltr”>Final countdown to the <a href=”https://twitter.com/hashtag/EUCO?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw”>#EUCO</a> summit. <br><br>Consultations ongoing. <a href=”https://t.co/WcXLjhxViN”>pic.twitter.com/WcXLjhxViN</a></p>&mdash; Charles Michel (@CharlesMichel) <a href=”https://twitter.com/CharlesMichel/status/1752971616810639592?ref_src=twsrc%5Etfw”>February 1, 2024</a></blockquote> <script async src=”https://platform.twitter.com/widgets.js” charset=”utf-8″></script>

Discuții despre un compromis până în ultimul moment

Liderii UE s-au reunit la Bruxelles, joi, pentru ceea ce se așteaptă a fi în special o confruntare cu Viktor Orban pe tema pachetului de asistență financiară de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, pe care premierul maghiar îl blochează.

Discuțiile au eșuat în decembrie, oficialii europeni au devenit din ce în ce mai furioși, amenințând Budapesta cu tot felul de planuri scurse în presă, însă premierul maghiar nu a anunțat deocamdată că și-a schimbat poziția.

Diplomații de la Bruxelles au asigurat că Ucraina nu va rămâne fără finanțare pentru echipamente militare și muniție, deoarece aceasta este oferită de fiecare stat membru în parte, prin intermediul așa-numite Facilități europene pentru pace.

Dar ei sunt îngrijorați de starea economiei ucrainene și de semnalul pe care lipsa de unitate a UE îl va oferi lui Putin.

În ultimii doi ani de război, banii UE, la care se adaugă sprijinul FMI și al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, au permis Kievului să plătească salariile profesorilor, medicilor și soldaților, ca bancomatele să funcționeze în continuare și clădirile să fie reconstruite, acolo unde a fost posibil.

Eforturile de a-l convinge pe Orban să cedeze s-au intensificat în ultimele 24 de ore, reprezentanții celorlalte 26 de state membre ale UE fiind de acord să introducă un compromis în textul acordului.

În ultimele zile, Ungaria declarase că își va ridica dreptul de veto, dar numai dacă bugetul va fi revizuit și aprobat în fiecare an al perioadei de finanțare, care se întinde pe patru ani. Miercuri dimineață, ambasadorii statelor membre i-au oferit lui Orban o dezbatere anuală pe tema finanțării, dar nu și un vot anual pentru deblocarea banilor, și este neclar dacă el va accepta.

„Consiliul European va organiza în fiecare an o dezbatere cu privire la punerea în aplicare a mecanismului, în vederea furnizării de orientări privind abordarea UE”, se arată în ciorna acordului, care nu a fost încă aprobat.

Oferind o dezbatere, dar nu și un vot anual, liderii UE vor să evite perspectiva unui nou veto impus de Viktor Orban, în fiecare an. Surse citate de The Guardian au precizat însă că Budapesta nu părea să fie de acord cu acest lucru, miercuri.

„Suntem cu adevărat în impas”, a spus un diplomat european.

Oficialii au elaborat deja un plan B, care ar presupune ca cele 26 de state membre, în afară de Ungaria, să susțină o schemă ce ar presupune strângerea banilor necesari printr-un amestec de împrumuturi și contribuții de stat.

Liderii europeni sunt de asemenea îngrijorați că în primăvară, Ucraina ar putea rămâne fără bani pentru a-și plăti funcționarii publici, profesorii, medicii și pentru a alimenta fondurile de pensii.

Există, de asemenea, îngrijorări tot mai mari în rândul unor state membre că Rusia, care și-a intensificat producția de muniție, ar putea câștiga, pe termn lung, războiul împotriva Ucrainei.

Șeful diplomației UE, Josep Borrell, a admis miercuri că UE nu va reuși să trimită Ucrainei un milion de obuze de artilerie până în martie anul acesta, așa cum își propusese – obiectivul urmând să fie atins în proporție de 52%.

Cifrele au fost colectate după ce Berlinul a făcut presiuni asupra Serviciului de Acțiune Externă al UE pentru a încerca să stabilească date fiabile privind contribuțiile fiecărui stat membru.

Se vorbește deja despre un sentiment de frustrare din partea Germaniei, care a contribuit până acum cu 17 miliarde de euro – alte 7,4 miliarde de euro fiind angajate pentru 2024 – în vreme ce alte state membre, în special marile economii Franța, Italia și Spania nu fac suficient.

Problema urmează să fie ridicată de cancelarul german Olaf Scholz și de premierul olandez Mark Rutte, în cadrul summitului de joi.

Miercuri, cinci prim-miniștri ai UE, printre care și Scholz, au lansat un avertisment dur într-o scrisoare deschisă, afirmând că blocul comunitar nu și-a respectat promisiunile privind muniția.

„Rusia nu așteaptă pe nimeni și trebuie să acționăm acum. Dacă Ucraina pierde, consecințele și costurile pe termen lung vor fi mult mai mari pentru noi toți”, au avertizat Scholz, Rutte și liderii Danemarcei, Estoniei și Republicii Cehe au declarat.

Un diplomat a declarat că scrisoarea are un „mesaj dublu”, pentru a exercita presiuni asupra statelor membre în vederea creșterii sprijinului militar, dar și pentru a-i transmite un mesaj lui Vladimir Putin că timpul este de partea UE, care nu va ezita în sprijinul său pentru Ucraina.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *