LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 495 | Bilanțul victimelor, după ultimele atacuri efectuate de ruși în 11 regiuni ucrainene

LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 495 | Bilanțul victimelor, după ultimele atacuri efectuate de ruși în 11 regiuni ucrainene

Doi morți și 13 răniți au raportat oficialii ucraineni, după cele mai noi atacuri efectuate de ruși, în ultimele 24 de ore, asupra a 11 regiuni din Ucraina – Dnipropetrovsk, Donețk, Herson, Zaporojie, Harkov, Hmelnîțkîi, Kirovohrad, Luhansk, Nikolaiev, Cernihiv și Sumî. În același timp, liderul prorus din Herson a anunțat că podul Chongar, care leagă Herson de Crimeea, care fusese bombardat de ucraineni, a fost reparat.

16:0703-07-2023

Un mort și 16 răniți, noul bilanț al atacului cu drone asupra unui bloc din Sumî

Rușii au atacat orașul ucrainean Sumî cu patru drone de fabricație iraniană Shahed-136. Ultimele rapoarte spun că cel puțin 16 persoane au fost rănite și una a fost ucisă, în timp ce operațiunile de salvare continuă, potrivit publicației Pravda.

⚡️Russian geran-2 drone strikes on the administrative building in Sumy. pic.twitter.com/CLKJIgjRZZ

— War Monitor (@WarMonitors) July 3, 2023

„Până la ora 10:49, patru lovituri ale UAV-urilor Shahed-136 au fost înregistrate în centrul orașului Sumî, regiunea Sumî.

O clădire administrativă și două clădiri de apartamente au fost avariate în urma loviturilor.

Până la ora 13:00, 16 persoane au fost rănite și o persoană a fost ucisă. Răniților li s-a acordat asistență”.

Se lucrează în prezent la evacuarea oamenilor și la gestionarea consecințelor incendiului.

Persoanelor afectate li s-au pus la dispoziție locuințe temporare. Problema cazării acestora este în curs de rezolvare, spun autoritățile locale.

16:0103-07-2023

Rusia este pregătită să organizeze alegeri locale în cele patru regiuni ucrainene controlate de Moscova

Alegătorii vor vota guvernatorii locali și alți oficiali în septembrie, a declarat Ella Pamfilova, șeful Comisiei Electorale Centrale (CEC), în timpul unei întâlniri cu președintele rus Vladimir Putin, potrivit CNN.

Data acestor alegeri este stabilită pentru 10 septembrie, a precizat CEC pe Telegram.

Guvernatorii numiți de Rusia în cele patru regiuni anexate, pe care Occidentul le consideră ilegale, au prezentat o inițiativă de a organiza alegeri locale, potrivit lui Pamfilova, care a adăugat că inițiativa a fost aprobată după ce a fost analizată împreună cu Serviciul Federal de Securitate (FSB) și Ministerul rus al Apărării.

„Liderii tuturor celor patru noi subiecți – republicile populare Donețk și Luhansk și regiunile Zaporojie și Herson – au venit la noi cu o inițiativă (sugerând) că a apărut necesitatea de a organiza aceste alegeri”, a declarat ea.

În septembrie, alte 41 de runde de alegeri regionale vor avea loc pentru alegerea guvernatorilor, a membrilor adunărilor legislative sau a ambelor categorii de membri în întreaga Rusie, a precizat Pamfilova.

15:3403-07-2023

Fost șef SBU din Crimeea, acuzat că a recrutat agenți apropiați de Moscova, la ordinele rușilor

Autoritățile ucrainene au acuzat de trădare un fost înalt oficial de securitate, a anunțat luni agenția de informații interne a Kievului, relatează Reuters. Oleh Kulinich, fostul șef al SBU, Direcția pentru Crimeea, acuzat că a recrutat agenți apropiați de Moscova, la ordinele Rusiei, potrivit The Guardian.

Oleh Kulinich a fost arestat în iulie anul trecut sub acuzația că a recrutat alți agenți favorabili Rusiei la ordinele Moscovei.

Anchetatorii au declarat că Kulinich lucra pentru Serviciul Federal de Securitate al Rusiei și era supravegheat de alți foști oficiali ucraineni care au dezertat la Moscova.

„Acesta este un semnal clar pentru toți cei care lucrează pentru inamic: SBU vă va găsi cu siguranță și vă va face să răspundeți pentru ceea ce ați făcut”, a declarat într-o declarație șeful SBU, Vasil Maliuk, care a supervizat operațiunea de reținere a lui Kulinich.

Dacă va fi condamnat, Kulinich riscă până la 15 ani de închisoare.

Președintele Volodimir Zelenski a salutat anul trecut arestarea lui Kulinich ca parte a unui proces de „autopurificare”.

Autoritățile ucrainene îl investighează, de asemenea, pe Andri Naumov, un fost șef al departamentului de securitate internă al SBU, care a apărut anul trecut în Serbia într-o mașină plină de bani și smaralde, a declarat poliția.

15:2603-07-2023

Reprezentanți ruși: Situație „tensionată” în regiunea Zaporojie, în contextul contraofensivei ucrainene

Guvernatorul numit de Rusia în regiunea Zaporojie din sud-estul Ucrainei a declarat că situația de pe linia frontului este „tensionată”, în timp ce Ucraina continuă să își intensifice contraofensiva, recâștigând încet-încet teritoriu, potrivit CNN.

Ucrainenii fac „atacuri zilnice” asupra pozițiilor rusești, a declarat Evgheni Balîțki pe canalul său oficial de Telegram.

„Inamicul este activ, dar nu-și cruță soldații”, a spus el, afirmând că „pe baza unor estimări aproximative” Ucraina „a pierdut deja peste 20.000 de oameni”.

Ucraina nu a comentat cu privire la victimele militare. CNN nu poate verifica în mod independent afirmațiile lui Balitsky.

Balitsky a îndemnat populația să „rămână calmă” și i-a asigurat că apărarea Rusiei este „foarte puternică”.

15:0103-07-2023

Kremlinul spune că nu există „prea multe speranțe” pentru prelungirea acordului pe cereale

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni că nu există „prea multe speranțe” că acordul privind cerealele din Marea Neagră va fi prelungit, relatează Reuters.

Acordul, în temeiul căruia Rusia a garantat siguranța navelor de cereale care se îndreaptă spre și dinspre porturile ucrainene prin apele pe care le controlează, va expira la 18 iulie.

Financial Times a relatat luni că UE ia în considerare o propunere ca Banca Agricolă Rusă să înființeze o filială pentru a se reconecta la rețeaua financiară globală (SWIFT), ca un stimulent pentru ca Moscova să prelungească acordul.

Atunci când acordul a fost semnat în iulie 2022, ONU și Rusia au semnat, de asemenea, un memorandum de înțelegere prin care ONU se angaja să faciliteze accesul neîngrădit al îngrășămintelor rusești și al altor produse pe piețele globale.

Pentru a îndeplini memorandumul, Rusia spune că trebuie îndeplinite mai multe condiții, inclusiv readmiterea Băncii Agricole Ruse (Rosselkhozbank) în sistemul internațional de plăți bancare Swift, cu sediul în Belgia.

Rugat să comenteze articolul din FT, Peskov a declarat: „Până în prezent nu avem nimic de raportat cu privire la punerea în aplicare a acelei părți a acordului care a vizat partea rusă.”

„Deocamdată, declarăm că această parte a acordurilor nu este încă îndeplinită. Încă mai este timp pentru ca termenul să expire, dar nu există prea multe speranțe”.

Rosselkhozbank nu a răspuns la o solicitare a Reuters de a comenta raportul FT, sau cu privire la stadiul oricăror discuții cu UE.

14:3703-07-2023

Șoigu, primele comentarii despre revolta Wagner: „Provocarea nu a afectat activitățile unităților militare”

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat, luni, 3 iulie, că rebeliunea liderului Wagner, Evgheni Prigojin, nu a afectat loialitatea militarilor ruși și că aceștia și-au făcut treaba cu „curaj și devotament”, scrie agenția de presă de stat rusă RIA Novosti, potrivit The Kyiv Independent.

Ministrul a subliniat loialitatea militarilor în fața „provocărilor” și a „încercărilor de destabilizare”.

„Provocarea nu a afectat activitățile unităților militare”, a declarat RIA Novosti, citându-l pe Șoigu.

„Soldații au continuat cu curaj și devotament să își îndeplinească sarcinile care le-au fost atribuite”.

Acesta este primul comentariu public al lui Șoigu cu privire la revolta armată a liderului Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, din 23-24 iunie, în care contractorii militari au ocupat Rostov și au mărșăluit spre capitala Moscova.

Mercenarii au întâmpinat doar o rezistență limitată în „Marșul dreptății” lor, în timp ce armata ucraineană a raportat puține schimbări în capacitățile defensive rusești de pe linia frontului.

După ce insurecția s-a încheiat printr-un tratat neoficial între Prigojin și Kremlin, șeful mercenarilor și-a justificat rebeliunea prin încercările lui Șoigu de a dizolva grupul Wagner.

Între Prigojin și ministru a existat o dușmănie de lungă durată, marcată de neînțelegeri privind jurisdicția și aprovizionarea cu muniție și chiar de o confruntare armată între mercenari și trupele normale. Potrivit Wall Street Journal, oligarhul rebel plănuia să îi captureze pe Șoigu și pe șeful Statului Major General rus, Valeri Gerasimov, în timpul revoltei.

14:1403-07-2023

Zelenski spune că războiul nu se va termina atâta timp cât Crimeea este ocupată de Rusia

Războiul din Ucraina nu se va încheia atâta timp cât Crimeea este ocupată de Rusia, a declarat duminică președintele ucrainean Volodimir Zelenski, pentru CNN.

Deși eforturile Kievului s-au axat în principal pe recucerirea teritoriului din sudul și estul Ucrainei, Zelenski a declarat pentru CNN că obiectivul său final este eliberarea peninsulei anexate de Rusia în 2014 cu încălcarea dreptului internațional.

„Nu ne putem imagina Ucraina fără Crimeea. Și în timp ce Crimeea se află sub ocupația rusă, asta înseamnă un singur lucru: războiul nu s-a terminat încă”, a spus el.

Corespondentul CNN l-a întrebat pe Zelenski dacă există vreun scenariu în care ar putea exista pace fără Crimeea.

„Atunci nu va fi o victorie”, a spus el.

12:4603-07-2023

Zelenski: Răspunsul lui Putin la rebeliunea Wagner a fost „slab”

Răspunsul lui Vladimir Putin la rebeliunea armată din Wagner a fost „slab”, iar președintele rus pierde controlul asupra propriului popor, a declarat duminică președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un interviu exclusiv pentru CNN.

„Vedem reacția lui Putin. Este slabă”, a declarat Zelenski în exclusivitate pentru CNN.

„În primul rând, vedem că nu controlează totul. Faptul că Wagner se deplasează adânc în Rusia și ia anumite regiuni arată cât de ușor este de făcut. Putin nu controlează situația din regiuni. Toată acea verticală a puterii pe care o avea se prăbușește”, a declarat Zelenski.

Unii ruși i-au aclamat pe luptătorii Wagner, în timp ce Prigojin a condus provocarea fără precedent la adresa autorității lui Putin. O înregistrare video geolocalizată și verificată de CNN a arătat mulțimile aclamând în timp ce vehiculul șefului Wagner pleca din orașul Rostov pe Don, în sudul țării, pe 24 iunie.

Zelenski a declarat că rapoartele serviciilor secrete ucrainene au arătat că Kremlinul măsoară sprijinul pentru Prigojin și a afirmat că jumătate din Rusia l-a susținut pe șeful Wagner și revolta grupului paramilitar.

14:0103-07-2023

Un om a fost ucis în urma atacului cu dronă asupra unui bloc din Sumî

O persoană a fost ucisă într-un atac cu dronă asupra unei clădiri rezidențiale din orașul ucrainean Sumî, a anunțat ministerul ucrainean al apărării, potrivit The Guardian.

Pe Twitter, ministerul a afirmat că civilul a murit în urma unui atac al dronelor rusești.

russians attacked Sumy with drones and hit a residential building.UPD. A civilian was killed.#russiaisaterroriststate pic.twitter.com/EfnibtSwB1

— Defense of Ukraine (@DefenceU) July 3, 2023
13:1803-07-2023

Oficial rus: Podul Chongar, care leagă Herson de Crimeea, a fost reparat

Liderul impus de Rusia în Hersonul ocupat, Andrey Alekseyenko, a declarat că avariile la podul Chongar, care leagă Herson de Crimeea, au fost reparate, potrivit The Guardian.

Într-un mesaj pe Telegram, el a declarat: „Liniile de transport între regiunea Herson și Crimeea prin Chongar, întrerupte după atacul barbar al naziștilor asupra podului rutier din 22 iunie, au fost complet restabilite. Cel mai scurt și mai convenabil coridor de transport, pe unde trece tronsonul recent renovat al autostrăzii federale, funcționează ca înainte”.

Rusia a cucerit ilegal Crimeea în 2014.

13:1403-07-2023

Doi morți și 13 răniți în urma atacurilor rusești care au vizat 11 regiuni ucrainene

Atacurile rușilor au vizat 11 regiuni în ultima zi, provocând moartea a cel puțin două persoane și rănirea altor 13, au raportat oficialii locali, luni, 3 iulie, potrivit The Guardian.

Au fost raportate atacuri în regiunile Dnipropetrovsk, Donețk, Herson, Zaporojie, Harkov, Hmelnîțkîi, Kirovohrad, Luhansk, Nikolaiev, Cernihiv și Sumî.

În regiunea Donețk, atacurile rusești au ucis doi locuitori și au rănit alți trei, a declarat guvernatorul Pavlo Kirilenko.

În regiunea Dnipropetrovsk, o persoană a fost rănită în bombardamentele de la Marhanets și Nikopol, a raportat guvernatorul Serghei Lysak.

Atacurile rusești împotriva regiunii Herson au rănit șase persoane, inclusiv un copil, a anunțat guvernatorul Oleksandr Prokudin.

În regiunea Zaporojie, trei persoane au fost rănite în atacurile rusești, a raportat guvernatorul Iurii Malashko.

13:0103-07-2023

Procurorul șef al Ucrainei salută operaționalizarea centrului pentru condamnarea agresiunillor de la Haga

Procurorul-șef al Ucrainei, Andriy Kostin, a emis o declarație în care salută deschiderea Centrului internațional pentru urmărirea penală a infracțiunilor de agresiune (ICPA) de la Haga, potrivit The Guardian.

„A sosit ziua mult așteptată: ICPA își începe oficial activitatea!

Acesta este începutul sfârșitului impunității pentru crima de agresiune. Începând de astăzi, procurorii ucraineni își vor desfășura activitatea la Haga.”

„ICPA are o importanță deosebită pentru Ucraina – este un semnal clar că lumea este unită și fermă în a trage la răspundere regimul rus pentru toate crimele sale: crima de agresiune, genocidul și crimele de război.”

Acesta a semnalat însă o „lacună” în arhitectura justiției penale internaționale , cu privire la infracțiunea de agresiune.

„ ICPA va fi unul dintre elementele care vor consolida mecanismele juridice de interzicere a agresiunii, va completa și va consolida această arhitectură.

Suntem sincer recunoscători fiecăruia dintre partenerii care au contribuit la crearea Centrului.

Sunt ferm convins că împreună vom reuși să restabilim justiția. Aceasta înseamnă pedepsirea inevitabilă a agresorului – Rusia, care a declanșat cel mai sângeros război din Europa și continuă să încalce în fiecare zi dreptul internațional și drepturile omului.”

12:3403-07-2023

Locuință distrusă în Sumî în urma unui atac al rușilor. Alertele de raid aerian, activate

Trupele rusești au atacat orașul Sumî, luni, 3 iulie. În oraș a fost emisă o alertă de raid aerian, iar locuitorii au fost îndemnați să rămână în adăposturi, potrivit publicației pravda.

O clădire rezidențială din centrul orașului Sumî ar fi fost avariată în timpul unui atac cu drone.

Oleksandr Lysenko, primarul orașului Sumî, a raportat că s-au auzit explozii în oraș și că au fost desfășurate forțe de apărare aeriană.

O alertă de raid aerian a fost emisă în regiunea Sumî.

Administrația militară din regiunea Sumî îndeamnă oamenii să rămână în adăposturi până când se va da undă verde.

Compania municipală de utilități publice Elektroavtotrans a anunțat că traficul a fost blocat pe strada Petropavlivska.

12:1703-07-2023

Putin, primele dialoguri cu Xi Jinping și alți lideri mondiali, după revolta lui Prigojin

Putin este programat marți să participe la un summit virtual al Organizației de Cooperare de la Shanghai (OCS), o grupare de securitate regională în sens larg pro-rusă condusă de Beijing și Moscova, prima ieșirea de la insurecția Wagner, potrivit CNN.

Dar, în timp ce liderii națiunilor reunite au oferit până acum o audiență simpatică pentru Putin, apariția sa – deși virtuală – ar putea oferi un fel de fereastră în ceea ce privește măsura sprijinului lor după criza de la sfârșitul săptămânii trecute.

În timpul scurtei și haoticei insurecții, Wagner, un grup de mercenari condus de Evgheni Prigozhin a preluat controlul unor facilități militare cheie din două orașe rusești.

În timp ce mii de luptători mărșăluiau spre Moscova, unde Kremlinul a desfășurat pe străzi trupe puternic înarmate, părea că războiul civil este inevitabil.

O înțelegere secretă a pus capăt brusc rebeliunii, luptătorii wagnerieni retrăgându-se, iar Prigojin fiind trimis în Belarus. Dar, o săptămână mai târziu, rămân multe lucruri neclare cu privire la mecanismele interne ale înțelegerii, la soarta Wagner și la ceea ce înseamnă acest lucru pentru regimul lui Putin.

Experții sunt de părere că Putin va folosi forumul pentru a proiecta o imagine de putere și pentru a-i asigura pe partenerii Moscovei și, prin extensie, pe restul lumii, că rămâne ferm în control.

11:5203-07-2023

Primar exilat: Toate spitalele din orașul ocupat Lisichansk au fost transformate în spitale militare pentru trupele ruse

Toate unitățile medicale din orașul ocupat Lisichansk, din regiunea Luhansk, au fost reamenajate ca spitale militare pentru trupele rusești, a declarat primarul exilat Valerii Shybiko la postul de televiziune Priami TV pe 3 iulie.

„În acest moment, toate unitățile medicale care funcționau aici au fost reamenajate ca spitale militare pentru soldații inamici. Linia frontului este foarte aproape și acolo au loc lupte grele, prin urmare sunt mulți răniți, iar ei nu au timp, oameni sau medicamente pentru a oferi servicii medicale rezidenților civili”, a declarat Shybiko.

Singura excepție sunt farmaciile, dintre care există mai multe recent deschise de către autoritățile de ocupație, a precizat primarul exilat. Cu toate acestea, din cauza prețurilor umflate, rezidenții nu își permit să cumpere medicamente, a adăugat el.

Shybiko a precizat că orașul suferă de pene de curent și de lipsa apei potabile. Probleme cu încălzirea pot fi, de asemenea, așteptate în viitor. Comunicarea mobilă cu restul Ucrainei este interzisă, a dezvăluit oficialul exilat.

Potrivit primarului, mulți soldați ruși s-au stabilit în oraș, iar unele cartiere au fost făcute inaccesibile locuitorilor orașului.

Lisichansk a fost capturat de forțele ruse pe 3 iulie, fiind ultima rezistență ucraineană din regiunea Luhansk la acel moment.

În timp ce populația orașului înainte de război se ridica la sub 100.000 de locuitori, vicepremierul Irina Verseshchuk a estimat că, până în iulie 2022, numărul acestora a scăzut la 12.000, deoarece majoritatea au fost evacuați.

11:4603-07-2023

UE ia în cosiderare concesii privind sancțiunile pentru Rusia, pentru a menține acordul cerealelor din Marea Neagră

UE ia în considerare concesii pentru o bancă rusă sancționată, astfel încât să mențină Moscova în acordul privind cerealele din Marea Neagră, a raportat Financial Times (FT), luni, 3 iulie, citând surse anonime.

Băncii Agricole Ruse i s-ar permite să creeze o filială conectată la sistemul internațional de plăți SWIFT și capabilă să efectueze tranzacții legate de exporturile de cereale, scrie FT.

Potrivit publicației, această schemă a fost propusă inițial de Moscova și intermediată de Organizația Națiunilor Unite (ONU).

Banca Agricolă Rusă, deținută de Kremlin, a fost exclusă din SWIFT pe 14 iunie, extinzând lista băncilor rusești izolate de sistemul global de tranzacții.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a amenințat că nu va prelungi Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră, mediată de Turcia și ONU în iulie 2022, dacă Occidentul nu își va atenua restricțiile împotriva exporturilor de cereale și îngrășăminte ale Rusiei.

Acordul privind cerealele a fost esențial în atenuarea creșterii bruște a prețurilor la alimente la nivel mondial. Războiul din Ucraina, unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume, a împiedicat inițial Ucraina să expedieze produse agricole prin porturile sale de la Marea Neagră.

Acordul a fost apoi prelungit de mai multe ori, cel mai recent în mai 2023. Actuala perioadă de prelungire convenită urmează să expire la 17 iulie.

11:4203-07-2023

Deputat rus: Rusia a oferit „refugiu” pentru 700.000 de copii ucraineni

Rusia a luat în custodie 700.000 de copii ucraineni în cadrul unui program de protecție a orfanilor și a celor abandonați în timpul luptelor, a afirmat un deputat rus, potrivit CNN.

Cifra revendicată este de peste 35 de ori mai mare decât estimările ucrainenilor privind numărul de copii luați cu forța din casele lor și duși în Rusia.

Într-o postare pe Telegram, deputatul rus Grigori Karasin a afirmat că acești copii au „căutat refugiu” în Rusia.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că numărul total de copii deportați în Rusia este de cel puțin 19.505. Kievul a declarat că mii de cazuri sunt deja în curs de investigare.

Un raport publicat în februarie a detaliat acuzațiile privind o rețea extinsă de zeci de tabere din Rusia în care copiii au fost supuși unei „reeducări politice”, inclusiv educație academică, culturală și, în unele cazuri, militară centrată pe Rusia.

Rusia a negat că face ceva ilegal, susținând că aduce copiii ucraineni în siguranță.

11:3803-07-2023

Austria vrea să se alăture Inițiativei Europene de apărare aeriană, pe fondul amenințării ruse

Austria dorește să se alăture Inițiativei europene Sky Shield pentru a se proteja împotriva dronelor și rachetelor rusești, a scris Euractiv, luni, 3 iulie, potrivit The Kyiv Independent.

Măsura a declanșat discuții privind neutralitatea militară de lungă durată a țării, a adăugat publicația.

Inițiativa de apărare aeriană, condusă de Germania, a fost lansată în octombrie 2022 și cuprinde 17 țări europene din NATO. A fost înființată ca reacție la atacurile aeriene masive ale Rusiei împotriva Ucrainei.

Se știe că loviturile cu rachete rusești au avut impact asupra teritoriului NATO. Posibile rămășițe ale unei rachete de croazieră rusești Kh-55 au fost găsite în Polonia în aprilie 2023. Fragmente din ceea ce părea a fi o rachetă de apărare antiaeriană ucraineană, lansată împotriva unui proiectil rusesc, au ucis doi civili polonezi în apropierea graniței în noiembrie 2022.

Măsura luată de Viena a stârnit critici din partea Partidului Libertății din Austria (FPÖ), de extremă dreapta, pe motiv că încalcă politica de neutralitate de lungă durată a țării. Spre deosebire de ceilalți membri ai inițiativei Sky Shield, Austria nu este membră NATO.

Ministrul de externe, Alexander Schallenberg, a respins criticile, afirmând că Sky Shield nu este o inițiativă NATO și că Austria doar își va pune în comun și își va împărți resursele, menținându-și neutralitatea.

Austria face parte din blocul „neutru” al țărilor care se opun garanțiilor de securitate pe termen lung ale UE pentru Ucraina și a refuzat să ofere ajutor letal țării asediate. Cu toate acestea, Viena a oferit asistență umanitară și ajutor militar neletal.

11:2603-07-2023

Nu este nevoie de o nouă mobilizare în Rusia pentru a înlocui luptătorii Wagner care au părăsit câmpul de luptă – oficial rus

Andrei Kartapolov, șeful comisiei de apărare a Dumei de Stat, spune că Rusia nu are nevoie de o nouă mobilizare pentru înlocuirea mercenarilor din gruparea Wagner care nu mai luptă în Ucraina, relatează The Guardian și Reuters, citând presa rusă.

„Nu există niciun fel de amenințare în ceea ce privește o scădere a potențialului de luptă, atât pe termen mediu, cât și pe termen lung”, a spus Kartapolov, citat de agenția de presă de stat rusă Tass.

Șeful grupului Wagner, Evgheni Prigojin, și-a condus forțele într-o rebeliune împotriva celor mai înalte cadre militare ale Rusiei în urmă cu mai bine de o săptămână. El a renunțat în cele din urmă la înaintarea sa spre Moscova și a încheiat un acord cu Kremlinul, în baza căruia a acceptat să plece în Belarus.

11:1903-07-2023

Rusia afirmă că a dejucat o tentativă de asasinare a liderului pe care l-a instalat în Crimeea

Autoritățile ruse au anunțat că au interceptat o tentativă de asasinat din partea Ucrainei asupra liderului susținut de Moscova în Crimeea, notează agențiile de presă de stat TASS și RIA, care citează Serviciul Federal de Securitate (FSB), relatează CNN.

Agenția de securitate rusă a declarat că a arestat un suspect care a fost angajat de serviciile de securitate ucrainene pentru a-l ucide pe Serghei Aksionov, care a fost numit guvernator al Crimeei după ce Rusia a anexa peninsula ucraineană în 2014, într-o mișcare nerecunoscută de comunitatea internațională.

Oficialii ucraineni, inclusiv președintele Volodimir Zelenski, au declarat în repetate rânduri că printre obiectivele lor se numără recucerirea Crimeei. Kievul comentează rareori direct acțiunile din peninsula Crimeea.

11:1303-07-2023

Ucraina anunță că a eliberat peste 37 de kilometri pătrați în ultima săptămână

Armata ucraineană a eliberat 28,4 kilometri pătrați în sudul țării și 9 kilometri pătrați în est în ultima săptămână, a declarat luni, 3 iulie, ministrul adjunct al Apărării, Hanna Maliar, relatează The Kyiv Independent.

Maliar a precizat, într-un mesaj pe Telegram, că în regiunea sudică Zaporojie, forțele ucrainene înregistrează succese în operațiunile ofensive spre Melitopol și Berdiansk.

Suprafața eliberată în sudul Ucrainei se ridică acum la 158,4 kilometri pătrați în total, a mai anunțat ministrul adjunct.

Pe linia frontului din est au fost raportate atât operațiuni ofensive, cât și defensive. Forțele rusești își continuă înaintarea spre Lîman, Avdiivka și Mariinka, dar apărarea ucraineană din aceste zone opune o rezistență puternică, a spus Maliar, adăugând și că trupele ucrainene avansează în direcția Bahmut.

„În cursul săptămânii trecute, ca urmare a îmbunătățirii poziției operaționale (tactice) și a alinierii liniei frontului, zona eliberată a fost mărită cu 9 kilometri pătrați”, a precizat Maliar, referindu-se la situația din partea de est a frontului.

Ministrul adjunct a mai transmis că numărul loviturilor rusești în acest sector a crescut de două ori, ajungând la 11.753 în această săptămână, față de 6.457 cu o săptămână în urmă.

10:5403-07-2023

Un centru internațional care investighează războiul din Ucraina se deschide la Haga

Un birou internațional pentru investigarea Rusiei cu privire la invazia sa în Ucraina se deschide luni la Haga, în Olanda, relatează AFP, citată de The Guardian.

La Centrul internațional pentru urmărirea penală a crimei de agresiune (ICPA) participă procurori din Kiev, UE, SUA și de la Curtea Penală Internațională (CPI).

Noul centru va investiga și va aduna probe într-o mișcare considerată un pas intermediar înainte de crearea unui tribunal special care ar putea aduce în fața justiției oficiali ai Kremlinului pentru declanșarea războiului din Ucraina.

Apelurile pentru înființarea unui tribunal special pentru Ucraina au luat amploare, în contextul în care Curtea Penală Internațională, o instanță pentru crime de război cu sediul tot la Haga, nu are mandat să investigheze mai larg crimele de agresiune.

CPI investighează crime de război mai specifice și crime împotriva umanității în Ucraina și a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin în luna martie pentru presupuse deportări de copii.

10:4403-07-2023

Trimisul Papei Francisc spune că la Moscova nu s-a discutat despre un plan de pace

Misiunea în Rusia nu a implicat nicio discuție despre un plan de pace, a spus trimisul Papei Francisc, cardinalului Matteo Zuppi, luni, 3 iulie, citat de Reuters, relatează The Kyiv Independent.

În schimb, discuțiile din timpul vizitei sale la Moscova s-au concentrat pe probleme umanitare legate de război, a precizat cardinalul la postul public italian de televiziune RAI.

Matteo Zuppi a ajuns la Moscova pe 27 iunie, unde s-a întâlnit cu Iuri Ușakov, un consilier al președintelui Vladimir Putin, și cu Patriarhul Kirill, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse.

„Există o mare aspirație ca violențele să înceteze și ca viața umană să poată fi păstrată, începând cu protecția celor mici”, a spus trimisul Sfântului Scaun cu privire la vizita sa.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a primit pe cardinalul Zuppi la Kiev pe 6 iunie. Cei doi au discutat despre formula de pace din Ucraina și despre acțiunile Rusiei.

09:5403-07-2023

Informații britanice: Un sfert dintre ucraineni au fost forțați să își părăsească locuințele din cauza războiului

Ministerul britanic al Apărării prezintă, în raportul de luni, 3 iulie, date despre cetățenii ucraineni care au fost forțați să plece din casele lor din cauza războiului izbucnit pe 24 februarie 2022.

„La 29 iunie 2023, autoritățile ucrainene au raportat că, în conformitate cu legislația de urgență,139.000 de cetățeni au fost evacuați din zonele de luptă din părțile controlate de Ucraina din regiunile Donețk, Harkov și Herson din iulie 2022”, se precizează în raport.

Specialiștii britanici subliniază că este vorba însă doar despre o parte a crizei strămutărilor care este în desfășurare în Ucraina, estimările ONU indicând că „6,3 milioane de ucraineni rămân refugiați și peste cinci milioane de persoane sunt strămutate în interiorul țării”.

Înainte de război, Ucraina avea o populație de 44 de milioane de locuitori, iar acum, „un sfert dintre ucraineni au fost forțați să își părăsească locuințele ca urmare a invaziei Rusiei”.

Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine – 3 July 2023.Find out more about Defence Intelligence’s use of language: https://t.co/sMXKiBHx0f?? #StandWithUkraine ?? pic.twitter.com/afjAOXkacH

— Ministry of Defence ?? (@DefenceHQ) July 3, 2023
09:0003-07-2023

Scriitoarea ucraineană Victoria Amelina, rănită în atacul de la Kramatorsk, a murit

Victoria Amelina a murit sâmbătă, 1 iulie, a anunțat, într-un comunicat, Grupul pentru libertatea de exprimare PEN Ucraina, potrivit Ukrainska Pravda. Ea fusese rănită pe 27 iunie în atacul cu rachete lansat de Rusia asupra unei zone de restaurante din Kramatorsk, oraș din regiunea Donețk.

„Vă informăm că scriitoarea Victoria Amelina a murit pe 1 iulie la spitalul Meşnikov din Dnipro. Moartea ei a fost cauzată de răni incompatibile cu viaţa, după un atac cu rachetă al ocupanților ruși asupra unui restaurant din Kramatorsk, pe 27 iunie 2023”, a transmis PEN Ucraina.

Victoria Amelina avea 37 de ani. Moartea sa ridică la 13 bilanţul deceselor în urma loviturii ruse asupra restaurantului din Kramatorsk.

Mai multe detalii: Victoria Amelina, scriitoarea ucraineană rănită în atacul rusesc de la Kramatorsk, a murit

08:5603-07-2023

Dmitri Medvedev spune că Rusia este „amenințată” de posibila aderare a Ucrainei la NATO

Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a spus duminică, 2 iulie, că țara sa este „amenințată” de potențiala aderare a Ucrainei la Alianța Nord Atlantică, relatează CNN.

„Noi (Rusia) am cerut întotdeauna un singur lucru – să se țină cont de preocupările noastre și să nu se invite fostele părți ale țării noastre în NATO. Mai ales pe cei cu care avem dispute teritoriale. Prin urmare, obiectivul nostru este simplu – să eliminăm amenințarea aderării Ucrainei la NATO”, a scris Medvedev într-un articol pentru ziarul de stat Rossiyskaya Gazeta.

Fostul președinte și premier al Rusiei a mai afirmat că Moscova este pregătită să facă în mod deliberat ca actualul conflict să devină unul permanent, pentru că „aceasta este o chestiune legată de existența Rusiei”.

Aderarea Ucrainei la NATO este unul dintre subiectele pe care liderii alianței le vor aborda atunci când se vor întâlni în capitala lituaniană Vilnius, la summitul din 11 și 12 iulie.

08:4603-07-2023

Forțele aeriene ale Ucrainei anunță că au doborât 13 din cele 17 drone pe care Rusia le-a lansat în timpul nopții

Apărarea aeriană a Ucrainei a doborât, noaptea trecută, 13 din cele 17 drone Shahed de fabricație iraniană pe care Rusia le-a lansat asupra Ucrainei, relatează The Kyiv Independent.

Celelalte patru drone pe care apărarea aeriană a Ucrainei nu le-a interceptat nu și-au atins țintele, au mai transmis reprezentanții Forțelor Aeriene, pe Telegram.

Potrivit informațiilor preliminare, nu au fost rapotate victime în urma atacurilor.

În cursul nopții, au fost activate alerte de raid aerian în mai multe regiuni din centrul, estul și sudul țării, iar Forțele Aeriene au avertizat cu privire la amenințarea unor atacuri cu rachete și drone.

Exploziile care au avut loc în regiunile Kirovohrad și Hmelnițki au fost rezultatul apărării aeriene ucrainene care a operat în zonă, au precizat autoritățile.

07:2903-07-2023

Doi răniți în bombardamentele de duminică seară din regiunea Donețk

Forțele ruse au bombardat în seara zilei de 2 iulie orașul Kosteantînivka, din regiunea Donețk, rănind doi civili, a anunțat televiziunea Suspilne, citată de The Kyiv Independent.

Una dintre victime este în stare critică.

În urma atacului, șase clădiri rezidențiale și o fermă au fost avariate.

Orașul este situat în apropierea liniei de front și este bombardat în mod constant de armata rusă.

07:1103-07-2023

Explozii în regiunea Hmelnițki. Ucraina anunță că apărarea aeriană a funcționat

În dimineața zilei de luni, 3 iulie, au fost auzite explozii în regiunea Hmelnițki din vestul Ucrainei, Forțele Aeriene anunțând că sistemul de apărare aeriană a funcționat, relatează Ukrainska Pravda.

În timpul nopții, au fost anunțate raiduri aeriene în mai multe regiuni ucrainene, din cauza amenințării atacurilor cu drone.

Exploziile și activitatea de apărare aeriană din Hmelnițki au fost raportate după ora 4.30 (aceeași oră în România – n.r.).

22:2302-07-2023

Grupul Wagner a suspendat recrutările în centrele lor

Compania militară privată Wagner (PMC) a lui Evgheni Prigojin a suspendat timp de o lună funcționarea centrelor regionale de recrutare a mercenarilor din Rusia, potrivit publicației ucrainene pravda.

„Ca urmare a neparticipării temporare a PMC Wagner la operațiunea militară specială și a relocării în Republica Belarus, suspendăm temporar activitatea centrelor regionale de recrutare ale PMC Wagner pentru o perioadă de o lună”.

În același timp, continuă să funcționeze centrele de apel pentru angajarea în PMC Wagner. Acestea nu precizează ce posturi sunt deschise.

Potrivit estimărilor Novaya Gazeta Europe, pe 30 iunie, cel puțin 21 de centre de recrutare din 20 de orașe din Rusia recrutau pentru PMC Wagner; este vorba de mai mult de jumătate din toate centrele de recrutare care au recunoscut vreodată legătura lor cu PMC Wagner.

21:3002-07-2023

Rușii au lansat 11 atacuri cu rachete și au folosit 8 drone Shahed împotriva Ucrainei, duminică

Trupele rusești au lansat duminică, 2 iulie, 11 atacuri cu rachete asupra Ucrainei și au folosit 8 drone de tip Shahed, de fabricație iraniană. Totodată, au efectuat 40 de atacuria eriene și aproximativ 30 de atacuri cu sisteme de rachete cu lansare multiplă, potrivit publicației ucrainene pravda, care citează un comunicat al armatei ucrainene.

Forțele Aeriene au raportat că au doborât 8 drone rusești și 3 rachete de croazieră Kalibr în noaptea de 1 spre 2 iulie.

Pe lângă infrastructura civilă distrusă, există și victime civile. Probabilitatea unor atacuri aeriene și cu rachete pe întreg teritoriul Ucrainei rămâne ridicată.

Rușii își concentrează principalele eforturi pe fronturile Lîman, Bahmut, Avdiivka și Marinka, iar luptele grele continuă. Pe parcursul zilei, au fost înregistrate peste 28 de confruntări.

21:2202-07-2023

Trupele ucrainene avansează pe linia Berdiansk și Melitopol. Rușii fac și ei progrese pe 3 fronturi

Unitățile ucrainene avansează treptat pe fronturile Berdiansk și Melitopol, în timp ce, în est, rușii sunt în ofensivă, potrivit publicației pravda, pe fronturile Avdiivka, Marinka și Lîman.

„Deși se dau lupte grele, avansăm treptat pe fronturile Berdiansk și Melitopol.”, a declarat Hannah Maliar, ministrul adjunct al Apărării din Ucraina.

„Trupele noastre se confruntă cu o rezistență intensă a inamicului, cu mine operate de la distanță, cu transferul rezervelor, dar cu perseverență și neobosire creează condiții pentru înaintarea rapidă”, a mai transmis aceasta.

În același timp, Maliar a declarat că rușii avansează pe mai multe fronturi – Avdiivka, Marinka, Lîman. De asemenea, rușii au avansat pe frontul Svatove.

„Sunt bătălii crâncene. Inamicul atacă Bilohorivka, Serebrianka. Situația este destul de complicată”, a declarat Maliar.

Pe flancul sudic al frontului Bahmut, forțele ucrainene avansează cu succes parțial, iar în nord luptele continuă. Rușii au transferat acolo două regimente de asalt aerian.

20:3602-07-2023

Aproximativ 100 de angajați ai companiei ruse Rosatom au părăsit centrala nucleară Zaporojie

Aproximativ 100 de angajați ai monopolului nuclear rus Rosatom au părăsit centrala nucleară ucraineană Zaporojie din orașul Enerhodar, ocupat de Rusia, a declarat duminic, 2 iulie, Dmitro Orlov, primarul orașului, potrivit The Kyiv Independent.

Raportul vine în contextul în care autoritățile ucrainene au avertizat că Rusia ar putea planifica un atac terorist la centrală.

Unii dintre colaboratorii ucraineni care au semnat contracte cu Rosatom au părăsit, de asemenea, Enerhodar, a declarat Orlov.

Potrivit lui Orlov, până la 6.000 de colaboratori ai centralei se află în prezent în oraș, dar nu au voie să lucreze la centrală decât dacă semnează un contract cu Rosatom.

„Autoritățile de ocupare nu le permit să părăsească orașul”, a adăugat el.

În plus, în oraș nu există adăposturi în care oamenii să se poată ascunde în cazul unei explozii la cea mai mare centrală nucleară din Europa, a mai spus Orlov.

„Ocupanții se folosesc de centrală pentru a șantaja întreaga lume”, a adăugat el.

La 4 martie anul trecut, la scurt timp după invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, rușii au ocupat centrala, iar din decembrie, orice evacuare a civililor din oraș a fost blocată.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat pe 22 iunie că, pe baza unor rapoarte ale serviciilor de informații, Rusia plănuiește un atac terorist la centrală prin scurgeri de radiații.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *