LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 501 | Forțele ruse încearcă să avanseze în Donețk și Luhansk. Peste 30 de confruntări pe front în ultima zi

LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 501 | Forțele ruse încearcă să avanseze în Donețk și Luhansk. Peste 30 de confruntări pe front în ultima zi

Sâmbătă, în cea de-a 500-a zi de război, Statul Major General al armatei ucrainene a anunțat forțele ruse au încercat să efectueze ofensive în cinci direcții din regiunile Donețk și Luhansk. Tot pe 8 iulie, președintele Zelenski s-a întors acasă alături de cinci comandanți care au apărat combinatul Azovstal, aflați în Turcia în urma unui schimb de prizonieri, în timp ce Moscova a reacționat dur în urma anunțului SUA de a trimite Ucrainei muniții cu dispersie.

08:2309-07-2023

ISW: Statutul acordului Wagner cu Putin este „neclar”

Statutul înțelegerii dintre președintele rus Vladimir Putin și liderul grupului Wagner, Evgheni Prigojin, „este neclar, iar acordul ar putea fi în schimbare”, precizează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în evaluarea sa din 8 iulie, relatează The Kyiv Independent.

Potrivit ISW, liderul de la Kremlin continuă să le permită mercenarilor Wagner și lui Prigojin să opereze în Rusia. Aproape 25.000 de luptători ai grupului care au participat la rebeliunea armată de la finalul lunii iunie au, aparent, libertate deplină de mișcare în Rusia.

Specialiștii de la think-thank-ul american estimează că Putin i-a lăsat liberi pe mercenarii Wagner fie din cauza „încrederii remarcabile în loialitatea lor reînnoită, fie din cauza disperării de a atrage cât mai mulți de partea sa, fie din cauza incapacității de a lua măsuri împotriva lor”.

Totodată, în ciuda faptului că toate ramificațiile rebeliunii Wagner rămân încă neclare, Ucraina a beneficiat deja de pe urma insurecției și probabil că va beneficia și mai mult, mai precizează ISW.

„Modul în care Putin a gestionat grupul Wagner îi va împiedica probabil să lupte în Ucraina pe durata contraofensivei ucrainene actuale și ar putea degrada permanent capacitatea generală a Rusiei de a purta un război în Ucraina”, în special în ceea ce privește pozițiile rusești din Bahmut și din jurul acestuia, notează ISW.

În aceeași evaluare se precizează și că liderii militari ruși iau în considerare înlocuirea ministrului Apărării Serghei Șoigu ca urmare a rebeliunii, ceea ce indică faptul că efectele acesteia sunt încă resimțite la fiecare nivel al conducerii ruse.

08:0809-07-2023

Germania a aprobat achiziționarea de muniție suplimentară pentru Ucraina

Comisia pentru buget a Parlamentului german a aprobat achiziționarea de muniție suplimentară care va fi folosită atât pentru nevoile Bundeswehr (armata germană), cât și pentru a sprijini Ucraina, a anunțat Ministerul Apărării de la Berlin, citat de Ukrainska Pravda.

„Atacul Rusiei asupra Ucrainei a schimbat în mod fundamental domeniul de aplicare al politicii de securitate. Acest lucru obligă la achiziționarea de muniție suplimentară – atât pentru forțele armate germane, cât și pentru forțele armate ale Ucrainei. Ucraina luptă pentru independența sa cu ajutorul tancurilor de luptă Panzerhaubitz 2000 și Leopard 2. Nevoile de obuziere de artilerie de 155 mm și de obuze pentru tancuri de luptă de 120 mm sunt îndeplinite cu ajutorul Germaniei”, a transmis ministerul.

Fiecare proiect de achiziție al Bundeswehr cu un volum mai mare de 25 de milioane de euro trebuie să fie aprobat de comisia de buget a Parlamentului german înainte de încheierea unui contract.

07:4009-07-2023

Reznikov: Ucraina este membru de facto al NATO

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat sâmbătă la televiziunea națională că țara sa va putea deveni membră a NATO datorită succesului său în contracararea Rusiei, relatează The Kyiv Independent.

„Dacă Rusia este principala amenințare la adresa NATO, am o întrebare simplă pentru colegii mei miniștri ai Apărării. Dacă doar o singură țară din lume are o experiență modernă, eficientă și de succes în contracararea armatei ruse, de ce alte argumente aveți nevoie pentru a invita Ucraina în Alianță?”, a întrebat Reznikov.

„Sunt convins – Ucraina este o țară NATO de facto și va deveni o țară NATO de jure”, a adăugat oficialul de la Kiev.

Reznikov a fost un susținător declarat al intrării Ucrainei în NATO, afirmând pe 28 iunie că țara sa îndeplinește deja toate condițiile cheie pentru a se alătura alianței militare.

NATO nu a făcut nicio promisiune că va veni cu o ofertă de aderare pentru Kiev la summitul care va avea loc la Vilnius pe 11 și 12 iulie, însă și-a exprimat intenția de a aduce Ucraina „mai aproape” de alianță.

07:2809-07-2023

Peste 30 de confruntări pe câmpul de luptă în ultimele 24 de ore

Sâmbătă, 8 iulie, au avut loc peste 30 de ciocniri între forțele ucrainene și cele ruse în 4 direcții, anunță Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, pe Facebook, relatează Ukrainska Pravda.

“În ultimele 24 de ore, invadatorii ruși au lansat un alt atac aerian și cu rachete pe teritoriul Ucrainei, folosind rachete antiaeriene ghidate din sistemul de apărare aeriană S-300 și UAV-uri (drone – n.r.) iraniene de tip Shahed. Ca urmare a activității de luptă a apărării aeriene a Forțelor de Apărare ucrainene, 5 dintre aceste drone de atac au fost distruse.

O parte dintre dronele de atac au lovit instalații industriale și facilități de infrastructură din regiunile Dnipropetrovsk și Kirovohrad”, se menționează în raportul armatei ucrainene.

Kievul mai precizează că forțele ruse au lansat în ultima zi „52 de lovituri aeriene, a efectuat aproximativ 60 de atacuri cu sisteme de rachete cu lansare multiplă” și avertizează că „probabilitatea unor atacuri aeriene și cu rachete pe întreg teritoriul Ucrainei rămâne ridicată”.

Rusia își concentrează eforturile principale pe direcțiile Lîman, Bahmut, Avdiivka și Mariinka.

23:0508-07-2023

Podoliak: Războiul nu poate să se prelungească ani de zile

Mihailo Podoliak, un consilier de rang înalt al președintelui Volodimir Zelenski, consideră că războiul din Ucraina nu poate fi prelungit timp ani de zile, scrie Ukrainska Pravda.

“Acest război nu se poate prelungi ani de zile – este imposibil, raportându-ne la resursele celor două părți”, a spus Podoliak, într-un interviu acordat publicației ruse independente Meduza.

“Da, oportunitățile de resurse sunt în creștere în Ucraina. Aceasta nu primește rapid anumite componente pentru desfășurarea ostilităților, dar le va primi într-un ritm accelerat, deoarece complexele militar-industriale ale Ucrainei și ale partenerilor săi lucrează din ce în ce mai intens. Doar că, înainte de război, nimeni nu producea zeci de mii de proiectile pe lună – iar acum, percepția nevoilor industriei militare este complet diferită (pentru Ucraina și aliații săi), iar cantitatea necesară de arme este pregătită”, a afirmat consilierul prezidențial.

“În același timp, resursele Rusiei se diminuează treptat. Războiul este foarte scump. Practic, tot ceea ce avea Rusia a cheltuit deja pentru război. Cumpărarea diferitelor consumabile de undeva pentru a produce volume suplimentare de arme și rachete de înaltă precizie înseamnă să încerci să găsești pe cineva pe piața supusă sancțiunilor. În plus, necesită plăți substanțiale. (…). Toate acestea vor afecta situația economică a Federației Ruse”, a mai susținut Podoliak.

Potrivit consilierului prezidențial, înghețarea conflictului este cel mai bun scenariu pentru Rusia, deoarece aceasta nu poate, în prezent, să ocupe în mod complet teritoriul Ucrainei.

“Dar nu văd potențialul ca acest război să se transforme într-un conflict înghețat. Pentru că, pentru Ucraina, acest lucru ar însemna sfârșitul existenței statului. Dacă Rusia este prinsă în acest scenariu, va putea să efectueze o militarizare și o modernizare suplimentară a armatei sale. Înțelegem pe deplin la ce poate duce acest lucru. Și după 500 de zile de război, nu suntem suficient de proști pentru a merge în mod deliberat în această direcție”, a mai declarat el.

22:5608-07-2023

Războiul declanșat de Rusia a provocat daune de mediu de 56 de miliarde de dolari

Inspectoratul de stat pentru mediu din Ucraina a anunțat că invazia pe scară largă a Rusiei a provocat daune de mediu în valoare de 55,9 miliarde de dolari, a declarat sâmbătă ministrul ucrainean pentru protecția mediului și resurse naturale, Ruslan Strileț, potrivit The Kyiv Independent.

Ministrul afirmă că o singură zi de război cauzează daune de mediu în valoare de 111 milioane de dolari.

Strileț a precizat că această cifră nu include pagubele cauzate de explozia din 6 iunie a barajului de la Nova Kahovka.

“Rusia va plăti pentru fiecare zi a acestui război. Pentru fiecare copac pe care îl arde. Pentru fiecare bucată de pământ ucrainean profanat. De aceea, ne unim cu întreaga lume civilizată și lucrăm pentru recunoașterea ecocidului în dreptul internațional”, a declarat Strileț.

Până la sfârșitul lunii iunie, războiul dus de Rusia a creat peste 200.000 de tone de deșeuri periculoase și fier vechi, în timp ce fiecare casă distrusă reprezintă 50 de metri cubi de deșeuri, potrivit ministrului ucrainean.

22:3208-07-2023

Șeful diplomației americane afirmă, în cea de-a 500-a zi de război, că spiritul ucrainean “rămâne neînfrânt”

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a publicat sâmbătă o declarație prin care onorează cele “500 de zile de rezistență în Ucraina” după ce Rusia a lansat invazia sa pe scară largă anul trecut, pe data de 24 februarie, informează CNN.

“Spiritul poporului ucrainean rămâne neînfrânt, iar Statele Unite rămân angajate să ajute Ucraina să se apere și să își reconstruiască viitorul”, a scris Blinken.

Mai multe informații: Antony Blinken, în cea de-a 500-a zi de război: Spiritul ucrainean “rămâne neînfrânt”, iar SUA vor fi alături de Kiev “atâta timp cât va fi nevoie”

22:1208-07-2023

Guvernatorul regiunii ruse Belgorod anunță bombardamente intense dinspre Ucraina în ultimele 24 de ore

Regiunea de frontieră rusă Belgorod a fost supusă unor bombardamente intense dinspre Ucraina, soldate cu rănirea a două persoane, a anunțat sâmbătă guvernatorul regional, într-o postare pe Telegram, potrivit CNN.

Guvernatorul Belgorodului, Viaceslav Gladkov, a susținut că Ucraina a lansat peste 100 de obuze de artilerie asupra regiunii sale în ultimele 24 de ore, menționând districtele Belgorodsky, Borisovsky, Valuysky, Krasnoyaruzhsky și Shebekinsky printre zonele care au fost lovite.

“Linia electrică a fost avariată în districtul urban Krasnoyaruzhsky”, a adăugat el. “Zonele comerciale din piața locală, o magazie a unui depozit de legume, trei garaje au fost avariate în districtul Shebekinsky”, a precizat guvernatorul rus. Gladkov a mai afirmat spus că o locuință, un magazin local și o mașină au fost, de asemenea, avariate în acest district, adăugând că o mașină a luat foc și a ars complet.

Partea ucraineană nu a comentat încă bombardamentele asupra Belgorodului despre care a vorbit Gladkov.

La sfârșitul lunii mai, o grupare de luptători ruși care se opun președintelui Vladimir Putin și care au legături cu armata ucraineană a revendicat responsabilitatea pentru un atac transfrontalier efectuat în Belgorod. Forțele ucrainene au efectuat, de asemenea, bombardamente intense asupra acestei regiuni, în noaptea de 6 iunie, potrivit lui Gladkov.

Au existat, de asemenea, relatări despre atacuri cu drone, în timp ce efectele războiului Rusiei în Ucraina se răsfrâng din ce în ce mai mult asupra propriului teritoriu.

21:3608-07-2023

Turcia a încălcat acordurile prin eliberarea comandanților ucraineni de la Azovstal, susține Kremlinul

Turcia a încălcat acordurile existente cu Rusia după ce a returnat Ucrainei cinci comandanți ai regimentului Azov, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pentru agenția rusă de presă RIA Novosti, potrivit Bloomberg.

Anterior în cursul zilei de sâmbătă, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat, într-un mesaj publicat pe conturile sale de socializare, că cinci “eroi” se întorc acasă pentru a fi “în sfârșit alături de rudele lor”.

“Întoarcerea liderilor (batalionului) «Azov» din Turcia în Ucraina nu este altceva decât o încălcare directă a termenilor acordurilor existente”, a declarat Peskov pentru RIA Novosti. “Mai mult, în acest caz, atât partea ucraineană, cât și cea turcă au încălcat condițiile”, a acuzat reprezentantul președinției ruse.

Mai multe informații: Întoarcerea din Turcia în Ucraina a comandanților luați prizonieri la Azovstal este o “încălcare directă” a acordurilor cu Rusia, acuză Kremlinul

20:1308-07-2023

Statul Major General al Ucrainei: Forțele ruse încearcă să avanseze în regiunile Donețk și Luhansk

Forțele ruse au încercat să efectueze ofensive în cinci direcții din regiunile Donețk și Luhansk, a anunțat Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, în actualizarea sa privind evoluția de pe front publicată sâmbătă după-amiază, scrie The Kyiv Independent.

Armata a precizat că forțele ruse au efectuat lovituri aeriene și au bombardat mai multe așezări din zonă.

Direcțiile includ sectoarele de la Lîman, Bahmut, Avdiivka, Marinka și Șahtarsk.

Pavlo Kirilenko, geuvernatorul regiunii Donețk, a anunțat că bombardamentele rusești de sâmbătă asupra unei zone rezidențiale din orașul Lîman au ucis opt civili și au rănit alți 13.

Forțele ruse se concentrează asupra regiunii Donețk, unde au fost raportate 25 de ciocniri armate în ultimele 24 de ore, potrivit actualizării oferite de conducerea armatei ucrainene.

În sectoarele sudice de front, forțele ruse încearcă să împiedice înaintarea trupelor ucrainene prin lansarea de atacuri aeriene și bombardarea a peste 20 de așezări din regiunile Zaporojie și Herson, a precizat Statul Major General.

Între timp, forțele ucrainene continuă operațiunile ofensive spre Melitopol și Berdiansk, vizând pozițiile rușilor cu bombardamente aeriene și de artilerie.

17:4508-07-2023

Zaharova: Decizia SUA de a furniza Ucrainei muniții cu dispersie este un “act de disperare”

Decizia Statelor Unite de a furniza Ucrainei muniții cu dispersie este un “act de disperare” și arată “slăbiciune”, a afirmat sâmbătă Ministerul rus de Externe, scrie The Guardian citând AFP.

Purtătoarea de cuvânt a ministerului, Maria Zakarova, a declarat, într-un comunicat de presă: “Este un act de disperare și arată slăbiciune pe fondul eșecului contraofensivei ucrainene mult anunțate. Ultima «armă miraculoasă» pe care mizează Washingtonul și Kievul, fără să se gândească la consecințele grave, nu va avea niciun efect asupra operațiunii militare speciale”.

Zaharova mai susține că decizia arată “cursul agresiv antirusesc adoptat de SUA, care are ca scop prelungirea cât mai mult posibil a conflictului din Ucraina”.

Ea a mai spus că promisiunile Ucrainei de a folosi muniția controversată în mod responsabil “nu valorează nimic”.

Rusia însăși a folosit bombe cu dispersie în războiul din Ucraina, dar aceste muniții sunt interzise în multe părți ale lumii.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *