LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 525 | Noi atacuri cu drone în Kiev și Odesa. A fost lovit un port și un depozit de cereale

LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 525 | Noi atacuri cu drone în Kiev și Odesa. A fost lovit un port și un depozit de cereale

Ucraina a doborât peste 10 drone deasupra Kievului în cursul nopții de marți spre miercuri, potrivit oficialilor ucraineni. Resturile de la dronele doborâte au căzut în mai multe districete din Kiev, iar unele clădiri nerezidențiale și suprafețele drumurilor au fost avariate. De asemenea, dronele rusești au atacat miercuri un port și zonele de depozitare a cerealelor din regiunea Odesa.

07:2502-08-2023

Rusia a atacat regiunea Odesa

Dronele rusești au atacat miercuri porturile și zonele de depozitare a cerealelor din Odesa, în sudul Ucrainei, incendiând unele dintre ele, a anunțat guvernatorul regional Oleh Kiper pe Telegram. El a precizat că nu sunt victime.

Rusia a intensificat atacurile asupra infrastructurii agricole și portuare ucrainene după ce a refuzat să prelungească acordul cu cereale prin Marea Neagră, care a permis exporturile de cereale ucrainene.

Presa ucraineană a relatat că dronele au sosit din Marea Neagră și apoi s-au deplasat spre vest de-a lungul fluviului Dunărea, spre Izmail, un port cheie din care cerealele ucrainene sunt transportate către portul românesc Constanța.

07:2002-08-2023

Cel puțin 10 drone au atacat Kievul

Ucraina a doborât peste 10 drone deasupra Kievului în cursul nopții, a anunțat Serhi Popko, șeful Administrației Militare a orașului Kiev, într-o postare pe Telegram făcută miercuri dimineața.

Informațiile inițiale indică faptul că forțele ruse au folosit dronele iraniene Shahed pentru seria de atacuri, a spus Popko.

„Grupurile de drone s-au apropiat de Kiev simultan din mai multe direcții. Cu toate acestea, forțele de apărare aeriană au detectat și distrus toate țintele aeriene – peste 10 drone – în timp util”, a spus Popko.

Oficialul a precizat că resturi de la dronele doborâte au căzut în mai multe districete din Kiev și că unele clădiri nerezidențiale și suprafețele drumurilor au fost avariate, dar nu au fost daune grave sau incendii. Nu există informații despre victime, pentru moment.

23:5701-08-2023

Forțele ucrainene au anihilat unitățile ruse de pe Insula Giarîlgaci, susține Centrul Național de Rezistență

Forțele ucrainene au efectuat mai multe atacuri precise asupra unităților ruse de pe insula Insula Giarîlgaci de la Marea Neagră, a anunțat marți Centrul Național de Rezistență al Ucrainei, potrivit Ukrainska Pravda.

“Datorită informațiilor furnizate de mișcarea clandestină din teritoriul ocupat temporar, zeci de invadatori și echipamente inamice au fost distruse”, a transmis Centrul Național de Rezistență al Ucrainei, într-o postare pe Facebook, alături de imaginile care surprind distrugerea bazei ruse.

Mai multe informații: Momentul în care forțele ucrainene distrug baza rușilor de pe Insula Giarîlgaci, într-un atac de precizie efectuat cu rachete HIMARS. VIDEO

23:3801-08-2023

Martorii spun că elicopterele belaruse “au zburat deasupra caselor oamenilor”

Presa locală din Polonia a vorbit cu unele dintre persoanele aflate în satul Bialowieza de la granița dintre Polonia și Belarus, unde elicopterele belaruse ar fi intrat în spațiul aerian polonez în cursul zilei de luni, relatează Sky News.

Martorii au declarat pentru ziarul Wyborcza că două elicoptere au intrat în Polonia în apropierea satului Grudki, situat la aproximativ 800 de metri de Bialowieza.

Aparatele au zburat apoi aproximativ trei kilometri în interiorul țării, trecând pe deasupra caselor oamenilor la o înălțime de aproximativ 200-300 de metri.

Martorii au declarat că, uneori, elicopterele au zburat la “câteva zeci de metri” deasupra solului.

Mărturiile lor ar confirma comunicatul anterior al Ministerului polonez al Apărării, potrivit căruia elicopterele au zburat prea jos pentru a fi detectate de sistemele radar.

Unii locuitori și-au exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că elicopterele au fost lăsate să intre în spațiul aerian polonez, întrebându-se de ce nu au intrat în funcțiune sistemele de apărare antiaeriană.

Minskul a negat acuzațiile privind cele două elicoptere și a catalogat afirmațiile legate de încălcarea spațiului aerian al Poloniei drept “exagerate”.

23:2601-08-2023

Grup de monitorizare: Al 14-lea convoi cu trupe Wagner a ajuns în Belarus

Cel de-al 14-lea convoi al grupului de mercenari ruși Wagner a sosit marți în Belarus, potrivit grupului de monitorizare Belarusian Hajun, citat de The Kyiv Independent.

Convoiul a fost văzut deplasându-se de-a lungul autostrăzii M5 din orașul Osipovichi, îndreptându-se spre o tabără situată în satul Tsel.

Acest convoi a avut aproximativ 15 vehicule, în principal camioane care transportă containere mari asemănătoare cu cele maritime. Toate numerele de înmatriculare ale vehiculelor au fost fie eliminate, fie acoperite.

Tot marți, Belarusian Hajun a anunțat că grupul de mercenari Wagner a îneput să folosească depozitele militare dintr-o tabără militară din Belarus.

Potrivit grupului de monitorizare, se crede că depozitele din Paplavy, un sat situat la aproximativ 30 de minute de mers cu mașina de tabăra Wagner de la Tsel, ar fi fost folosite de mercenarii Wagner în jurul datei de 18 iulie.

Pe 14 iulie, presa de stat din Belarus a scris că luptătorii Wagner au început să antreneze forțele belaruse de apărare teritorială. Este posibil ca mercenarii lui Evgheni Prigojin să suplinească armata rusă ca principal partener de antrenament al armatei belaruse, a precizat Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), în evaluarea sa de marți.

Autoritățile ucrainene au anunțat că, pe 22 iulie, aproximativ 5.000 de mercenari Wagner se aflau în Belarus, dar că frontiera dintre Ucraina și Belarus este sigură și este monitorizată cu privire la apariția unor riscuri suplimentare.

23:1901-08-2023

Explozie raportată în apropierea orașului Sevastopol din Crimeea

Mai multe înregistrări video care au apărut marți pe Telegram par să arate o explozie pe dealurile din jurul Sevastopolului, un important oraș naval din Crimeea ocupată de Rusia. Deflagrația a fost raportată în jurul orei locale 18.00, scrie The Kyiv Independent.

Mihail Razvozhaev, guvernatorul instalat de Moscova la conducerea Sevastopolului, a afirmat că o dronă a fost doborâtă și a incendiat vegetația, într-o zonă muntoasă din jurul orașului.

Cu toate acestea, canalul de Telegram “Crimean Wind” a apreciat că locul exploziei ar putea fi centrul logistic al Flotei ruse din Marea Neagră, care este găzduit de Sevastopol.

Explozii au fost raportate și anterior, pe 16 iulie, în Sevastopol, care este cel mai mare oraș din Crimeea. În ultima lună, o serie de atacuri au lovit obiectivele militare din peninsulă, aproape în fiecare săptămână.

Armata ucraineană a confirmat pe 22 iulie că a atacat un depozit de petrol și mai multe depozite militare rusești din Crimeea. Pe rețelele de socializare au apărut o serie de videoclipuri în care se puteau vedea coloane de fum ridicându-se din mai multe locuri, inclusiv din apropierea căilor ferate.

Pe 28 iulie, un depozit de muniții din Crimeea a sărit în aer, incident despre care serviciile ucrainene de informații militare au spus că a fost rezultatul unui sabotaj. Depozitul era situat în Golful Kozacha, în apropiere de Sevastopol.

Peninsula Crimeea este folosită de Rusia ca centru logistic pentru aprovizionarea ocupației sale militare din Ucraina. Peninsula se află sub ocupație rusă încă din 2014, în urma unui referendum “de fațadă” organizat de Rusia pentru anexarea acestui teritoriu.

De la începutul invaziei ruse, președintele Volodimir Zelenski a promis în repetate rânduri să elibereze întregul teritoriu al Ucrainei, inclusiv Crimeea.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *