Ce este Bard de la Google și ce poate face

Ce este Bard de la Google și ce poate face

Google a anunțat lansarea în limba română a unui chatbot, Bard, dotat cu Inteligență Artificială. Vezi ce înseamnă, ce este Bard de la Google și ce poate face.

După ce a fost lansat ChatGPT și toată lumea a văzut ce poate face un robot, Google a anunțat lansarea unei noutăți, de data aceasta chatbot Bard. Vezi ce este Bard de la Google și ce poate face.

Ce este Bard, robotul inteligent de la Google

Chatbot-ul conversațional cu Inteligență Artificială (AI) denumit Bard, de la Google, a fost lansat și în România și reprezintă o soluție experimentală, care le permite utilizatorilor să interacționeze cu inteligența artificială generativă.

Bard este un model lingvistic, de mari dimensiuni, cunoscut și sub denumirea de AI conversațional ori chatbot.

Bard este disponibil la adresa bard.google.com, atât pe desktop, cât și pe mobil, iar interacțiunea poate fi făcută atât prin text scris, cât și prin voce.

Google stochează activitatea din Bard pănă la 18 luni, însă acest interval poate fi modificat de utilizator la o perioadă de la 3 până la 36 de luni.

De asemenea, odată încercată, opțiunea Bard poate fi dezactivată complet, iar activitatea Bard poate fi șterasă ușor de la: g.co/bard/myactivity.

Google colectează informațiile, conversațiile, răspunsurile cu scopul de a îmbunătăți dezvoltarea produselor, a serviciilor și implicit a tehnologiilor de învățare automată.

Google a transmis și faptul că a colaborat cu experți, dar și specialiști în politici publice, chiar și autorități pentru protecția datelor, în vederea lansării Bard în Europa, pentru a putea asculta și înțelege părerile tuturor părților implicate.

Ce face Bard

Bard poate genera în limba română diferite texte, poate răspune la e-mailuri, la mesaje, poate răspunde la întrebări într-un mod cât mai cuprinzător și cu informații relevante. Este capabil să genereze un text asemănător celui scris de om, dar și să răspundă la o serie de solicitări și întrebări.

Bard urmează să fie înglobat și cu capacitățile Google Lens de a interacționa cu imagini. Astfel, utilizatorii pot încărca imagini în comenzile făcute, iar Bard va analiza și va răspunde, fie că este vorba despre o imagine sau de mai multe informații. Funcționalitatea va fi disponibilă în limba engleză pentru moment, urmând să fie extinsă și în alte limbi pe viitor.

Chiar dacă Bard este o experiență independentă de Google Search, poate fi folosit și pentru a căuta pe Google, pentru a afla mai multe informații din surse multiple. Bard are la dispoziție butonul Google it, care poate deschide o căutare nouă către un subiect indicat în conversație.

Google a anunțat că urmează o etapă mare de extindere, care cuprinde toate cele 27 de țări ale Uniunii Europene, precum și peste 40 de limbi, inclusiv arabă, chineză, hindi sau germană. Bard este o soluție inteligentă lansată în majoritatea țărilor din lume în cele mai vorbite limbi la nivel global.

Cum comunici cu Bard

Interacțiunea prin Bard se poate face vocal, opțiunea fiind disponibilă inclusiv în limba română, iar utilizatorul poate asculta răspunsurile primite. În felul acesta se aude și pronunția corectă a unui cuvânt ori a unei expresii.

Utilizatorul, atunci când folosește Bard, poate schimba chiar și tonul ori stilul în care își dorește să primească răspunsuri din partea robotului inteligent. Există cinci opțiuni și anume: răspuns simplu, lung, scurt, profesional și relaxat. Opțiunea este disponibilă, momentan, doar în limba engleză, însă urmează să fie extinsă și în alte limbi pe viitor.

Bard se folosește de informațiile actualizate de pe internet pentru a putea oferi răspunsuri la zi și coerente. Acest lucru fiind o caracteristică ce îl diferențiază de ChatGPT, care nu are acces la informații noi de pe internet.

Bard – Inteligență Artificială (AI)

Bard poate transmite și informații eronate

Google a afirmat faptul că Bard este încă un experiment în stadiu incipient, iar pe măsură ce va fi folosit, își va îmbunătăți capacitățile datorită părerilor primite din partea utilizatorilor. Utilizatorii pot oferi feedback pozitiv sau negativ la răspunsurile primite din partea Bard.

Tot Google a transmis faptul că în acest sistem AI au fost încorporate și mecanisme de control care să permită limitarea numărului de replici într-un dialog, toate acestea pentru a putea păstra o interacțiune cât mai utilă și la obiect.

Bard, lansare târzie în Europa

Google a anunțat încă din luna februarie că va lansa Bard, însă opțiunea a fost disponibilă în luna martie doar sub formă de experiment, de mică amploare, în SUA și UK, iar din luna mai a ajuns în fața publicului larg din mai multe țări.

În luna iunie a fost anunțată lansarea pentru tot, dar nu și în Uniunea Europeană, deoarece trebuia să fie oferite informații autorităților europene despre modul în care sunt gestionate și protejate datele utilizatorilor care vor urma să folosească Bard.

Citește și: Băile Tușnad – obiective turistice

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *