LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 556 | Rusia anunță că a distrus trei ambarcațiuni care încercau să atace podul din Crimeea

LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 556 | Rusia anunță că a distrus trei ambarcațiuni care încercau să atace podul din Crimeea

Rusia a anunțat sâmbătă dimineață că trei ambarcațiuni fără pilot au fost distruse în timp ce încercau să atace podul din Crimeea, care leagă peninsula ucraineană anexată de Rusia continentală. Moscova a acuzat „regimul de la Kiev” că a vrut să lanseze „un atac terorist asupra podului”. Pe linia frontului, SUA spun că au observat progrese notabile ale forțelor ucrainene în sud, în apropiere de Zaporojie.

07:1902-09-2023

Rusia spune că trei ambarcațiuni fără pilot care încercau să atace podul din Crimeea au fost distruse

Ministerul rus al Apărării a anunțat în primele ore ale zilei de 2 septembrie că forțele sale au distrus trei ambarcațiuni fără pilot folosite într-o încercare de a ataca podul din Crimeea, relatează The Kyiv Independent. Moscova a acuzat Kievul pentru atac.

„2 septembrie, în jurul orei 2.20, ora Moscovei (aceeași oră în Romnânia – n.r.), în apele Mării Negre, a fost distrusă cea de-a treia ambarcațiune semi-submersibilă ucraineană fără echipaj trimisă de regimul de la Kiev pentru a efectua un atac terorist asupra podului din Crimeea”, se precizează într-un mesaj publicat pe Telegram de Ministerul rus al Apărării.

Podul, care traversează strâmtoarea Kerci și leagă peninsula de partea continentală a Rusiei, a fost finalizat în 2018, la patru ani după ce Rusia a ocupat și anexat peninsula ucraineană, o mișcare nerecunoscută de comunitatea intenațională.

De la începutul războiului, au avut loc mai multe atacuri asupra podului.

Ucraina nu a confirmat că se află în spatele atacului.

Ministerul britanic al Apărării a declarat în actualizarea informațiilor de război din 1 septembrie că „Rusia folosește o serie de mijloace de apărare pasivă, precum generatoare de fum și bariere subacvatice, alături de măsuri de apărare activă, cum ar fi sistemele de apărare aeriană” în jurul Mării Negre.

În ultimele săptămâni, a existat o creștere notabilă a atacurilor care au vizat Crimeea și instalațiile navale din vecinătatea acesteia. Loviturile s-au concentrat în principal pe întreruperea rutelor logistice rusești către și dinspre Crimeea. În plus, acestea au vizat depozitele de muniții asociate Flotei ruse de la Marea Neagră, care este staționată în orașul portuar Sevastopol.

23:2201-09-2023

Belarusul susține că un elicopter polonez i-a violat spațiul aerian

Comitetul de Stat pentru Frontiera de Stat din Belarus a susținut că un elicopter polonez a încălcat spațiul aerian belarus pe 1 septembrie. Varșovia nu a confirmat incidentul, potrivit The Kyiv Independent.

Potrivit polițiștilor de frontieră belaruși, elicopterul militar Mi-24 ar fi trecut granița cu districtul Berastavitsa din Belarus, în regiunea Grodno.

Minskul a susținut că aeronava poloneză a zburat la 1.200 de metri pe teritoriul belarus „la o altitudine extrem de joasă” și apoi s-a întors.

Comitetul a publicat o înregistrare video în care se presupune că elicopterul zboară înapoi în Polonia, dar este imposibil de stabilit originea aeronavei, precum și locația din imagini.

Gărzile de frontieră au adăugat că au notificat partea poloneză cu privire la presupusa încălcare. Ministerul de Externe al Belarusului l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al Poloniei pentru explicații.

Până în seara zilei de 1 septembrie, guvernul polonez nu a comentat acuzațiile.

În urmă cu o lună, Ministerul polonez al Apărării a declarat că două elicoptere belaruse au încălcat spațiul aerian al țării în timpul unor exerciții în apropierea graniței, lucru negat de Minsk.

Tensiunile de la granițele Belarusului cu Polonia și țările baltice au crescut din 2021, când Minskul a pus la cale o criză a migranților.

21:5001-09-2023

Volodimir Zelenski este așteptat să participe la adunarea anuală a ONU de la New York

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski este așteptat să participe la adunarea anuală a liderilor mondiali ONU de la New York, în această lună, și să ia parte la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU privind Ucraina, a declarat vineri ambasadorul Albaniei la ONU, Ferit Hoxha, potrivit The Guardian.

Albania este președintele consiliului format din 15 membri pentru luna septembrie. Liderii mondiali vor începe să se adune la New York începând cu 18 septembrie pentru reuniunea la nivel înalt a Adunării Generale a ONU.

Reuniunea Consiliului de Securitate privind Ucraina urmează să aibă loc pe 20 septembrie

21:3501-09-2023

Aeroport rusesc, atacat de pe propriul teritoriu, afirmă Ucraina

Serviciile secrete militare ucrainene au declarat vineri că un atac recent cu drone asupra unui aeroport din nord-vestul Rusiei, care a avariat mai multe avioane de transport, a fost efectuat de pe teritoriul rusesc, potrivit The Guardian.

Atacul din această săptămână asupra aeroportului din Pskov, situat la aproximativ 700 de kilometri de Ucraina, a reprezentat cel mai recent atac care a zguduit teritoriul rusesc de când Kievul a promis că va „întoarce” conflictul la Moscova, în iulie.

„Dronele folosite pentru a ataca baza aeriană ‘Kresty’ din Pskov au fost lansate din Rusia”, a declarat vineri pe rețelele de socializare șeful serviciilor de informații ucrainene, Kyrylo Budanov.

“Patru avioane militare rusești de transport IL-76 au fost lovite în urma atacului. Două au fost distruse și două au fost grav avariate”, a adăugat el.

Budanov a precizat că avioanele au fost folosite de Ministerul Apărării pentru a transporta trupe și mărfuri.

Kremlinul a declarat săptămâna aceasta că experții militari lucrează pentru a afla ce rute au urmat dronele pentru “a preveni astfel de situații pe viitor”.

Întrebat vineri despre afirmațiile ucrainene, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat să comenteze și a transmis în schimb întrebările către Ministerul Apărării.

21:3001-09-2023

Rusia a început exerciții militare cu 2.000 de soldați în Belarus

Peste 2.000 de soldați ai unei alianțe de securitate conduse de Rusia au început exerciții militare în anumite zone din Belarus, în apropierea granițelor cu țările NATO, potrivit The Guardian.

Exercițiile Organizației Tratatului de Securitate Colectivă includ trupe din Rusia, Belarus, Kârgâzstan, Kazahstan și Tadjikistan. Armenia este, de asemenea, membră a CSTO, dar nu a trimis niciuna dintre forțele sale, pe fondul relațiilor tensionate cu Rusia, relatează AP.

Ministerul Apărării din Belarus a declarat că exercițiile de până miercuri au ca scop pregătirea pentru operațiuni comune, inclusiv răspunsuri la un accident nuclear.

Exercițiile au loc în trei regiuni din vestul Belarusului care se învecinează cu Polonia și Lituania, membre NATO. Ministrul de externe al Poloniei spune că exercițiile militare au ca scop destabilizarea regiunii.

19:4401-09-2023

SUA au observat „progrese notabile” ale ucrainenilor pe frontul de sud

Statele Unite au observat progrese notabile ale forțelor ucrainene în sud, în apropiere de zona Zaporojie, în ultimele 72 de ore, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, reporterilor, potrivit The Guardian.

De asemenea, Kirby a declarat că nu este în măsură să confirme informațiile potrivit cărora rachetele balistice intercontinentale Sarmat cu capacitate nucleară ale Rusiei au fost puse în serviciu de luptă.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *