Localitatea în care găsești “turnul din Pisa”, varianta din România: “Se vede cu ochiul liber înclinația. Pare aproape periculos”

Localitatea în care găsești “turnul din Pisa”, varianta din România: “Se vede cu ochiul liber înclinația. Pare aproape periculos”

Și la noi se găsește ”turnul din Pisa”, varianta din România. Se poate vedea cu ochiul liber înclinația, iar la un moment dat, clădirea respectivă a generat un val de reacții. Unde se află?

Localitatea în care găsești “turnul din Pisa”, varianta din România

În România există o mulțime de locuri spectaculoase și nu numai. De asemenea, la noi în țară se găsesc și o mulțime de monumente care sunt vizitate de străini, precum Arcul de Triumf.

Cine s-a gândit însă că există și “turnul din Pisa”, varianta din România? Adevărul este că această clădire nu are nicio legătură cu faimosul turn din Pisa, însă are ceva în comun și anume faptul că este înclinată.

Unde se găsește? În satul Ruși, care se află la mijlocul drumului dintre Sibiu și Mediaș. Aici, turiștii care ajung pot vedea chiar și de la câțiva kilometri depărtare turnul înclinat al bisericii din localitate.

Care e povestea și de ce construcția și-a câștigat numele de “turnul din Pisa”, varianta din România? Lăcașul de cult a fost construit în anul 1741. Iar fenomenele extreme care au avut loc de-a lungul anilor și-au pus amprenta asupra sa.

În această zonă s-au produs numeroase alunecări de teren. Iar toate acestea au făcut ca turnul să se încline câteva grade, câte puțin, de la an la an. Biserica oricum s-a degradat total față de cum era în primă fază.

Mai multe fenomene extreme au lovit clădirea în ultimii zeci de ani

Spre exemplu, 1846 s-a prăbușit vârful clopotniței, iar mai apoi, în anul 1858 biserica a fost afectată de un cutremur. Necazurile s-au ținut în lanț astfel că turnul a mai fost și lovit de fulgere în 1944 și 1966.

În perioada 1955 – 1968 au urmat și alunecările, care au contribuit la înclinarea clădirii. Și iată că toate aceste lucruri au dat naștere la “turnul din Pisa”, varianta din România.

Localnicii spun însă că situația s-ar fi înrăutățit chiar mai devreme. O mare parte dintre ei povestesc că încă din anul 1778 turnul a început deodată să se încline și nu s-a oprit decât după o sută de ani.

„Se vede cu ochiul liber această înclinație mai mare decât cea din Mediaș și chiar mai mare decât cea din Pisa, spun experții, mă rog, la o altă înălțime, este un turn mai scund dar are acel farmec.

Pe de o parte, pare aproape periculos, ar putea să cadă, dar experții spun că nu există niciun pericol cel puțin pentru următoarea jumătate de secol nu există acest pericol. Acum localnicii sunt mândri că au în sat un asemenea monument”, a dezvălui Klaus Martin Untch, preot, conform Digi 24.

Chiar și așa, turnul a devenit deja o atracție turistică. O mulțime de persoane vin ca să-l vadă și să se convingă de cele întâmplate. Mai mult de atât, se are în vedere chiar și renovarea bisericii în următoarea perioadă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *