Locuitorii Veneției protestează chiar în prima zi de taxare a turiștilor. Ei spun că biletele de 5 euro transformă orașul în parc tematic și nu rezolvă problema aglomerației: „Glumim?”

Locuitorii Veneției protestează chiar în prima zi de taxare a turiștilor. Ei spun că biletele de 5 euro transformă orașul în parc tematic și nu rezolvă problema aglomerației: „Glumim?”

Turiștii de o zi vor trebui să plătească 5 EUR pentru a vizita orașul italian în cadrul unui program conceput pentru a-l proteja de turismul excesiv. Autoritățile din Veneția au fost acuzate că au transformat faimosul oraș lagunar într-un „parc tematic”.

Veneția este primul oraș din lume în care se cere o astfel de taxă de vizitare

Veneția este primul oraș important din lume care a implementat o astfel de schemă. Taxa de 5 EUR, care intră în vigoare joi, are ca scop protejarea patrimoniului mondial Unesco de efectele turismului excesiv, descurajând călătorii de o zi și, potrivit primarului, Luigi Brugnaro, făcând orașul „locuibil” din nou.

Dar mai multe comitete și asociații de rezidenți au planificat proteste pentru joi, susținând că taxa nu va face nimic pentru a rezolva problema.

„Pot să vă spun că aproape întreg orașul este împotrivă”, a susținut Matteo Secchi, care conduce Venessia.com, un grup activist al rezidenților. „Nu poți impune o taxă de intrare într-un oraș; tot ce fac este să-l transforme într-un parc tematic. Aceasta este o imagine proastă pentru Veneția… Adică, glumim?”

Odinioară inima unei republici maritime puternice, insula principală a Veneției a pierdut peste 120.000 de locuitori de la începutul anilor 1950, alungați de o serie de probleme, dar în principal de un accent pe turismul de masă, care a făcut ca populația să fie micșorată de miile de vizitatori care îi ocupă piețele, podurile și aleile înguste în cele mai aglomerate perioade ale anului.

Rezidenții se plâng de costurile vieții impuse de turism, nu de turiști în sine

Taxa de intrare, care este necesară doar pentru accesul în centrul istoric al Veneției, se poate rezerva online și se va aplica în cele 29 de zile de vârf al sezonului, în principal în weekend, de joi până pe 14 iulie, ca parte a unei perioade de probă.

Sunt scutiți rezidenții, navetiștii, studenții și copiii cu vârsta sub 14 ani, la fel ca și turiștii care stau peste noapte.
Cu toate acestea, turiștii de o zi vor fi obligați să-și cumpere biletul online și apoi li se va furniza un cod QR. Cei fără unul vor putea cumpăra un bilet la sosire. Cei fără bilet riscă amenzi între 50 și 300 de euro.

„Cei 5 euro nu vor descuraja oamenii. Dar nici măcar turiștii de o zi nu sunt problema; lucruri precum lipsa de locuințe la prețuri accesibile sunt… Ceea ce avem nevoie sunt politici care să-i ajute pe rezidenți, de exemplu, să creeze reguli care să limiteze lucruri precum Airbnb”, spun rezidenții.

Filiala locală a Arci, o asociație de drepturi culturale și sociale, a declarat că va distribui joi „pașapoarte simbolice” turiștilor, ca o modalitate de a evidenția „legitimitatea constituțională îndoielnică” a măsurii în ceea ce privește restrângerea liberei circulații. Taxa, a adăugat Arci, ar fi „ineficientă în limitarea turismului de masă”, generând în același timp „un tratament inegal între diferite categorii de vizitatori”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *