Lupta „traseiștilor” pentru Primăria Iași. Doar PSD vine cu un candidat crescut în propriul partid, dar se luptă pentru locul al treilea

Lupta „traseiștilor” pentru Primăria Iași. Doar PSD vine cu un candidat crescut în propriul partid, dar se luptă pentru locul al treilea

Municipiul Iași se pregătește de alegeri locale și deja au început luptele de culise și strategiile. Dacă înțelegerea dintre partidele politice din alianța PSD-PNL nu va impune susținerea unei singure persoane pentru funcția de primar la Iași, vom avea o cursă politică în care aproape toți candidații la Primărie au un istoric în alt partid decât cel din partea căruia cer voturile alegătorilor în 2024. Candidații cu cele mai mari șanse, Mihai Chirica (PNL) și Marius Bodea (USR), s-au mai înfruntat în 2016, când Chirica era în PSD, iar Bodea în PNL.

În momentul de față, sunt anunțate oficial o serie de candidaturi pentru alegerile care vor avea loc în luna iunie, comasate în aceeași zi cu europarlamentarele. Mihai Chirica va candida din partea PNL Iași, atât timp cât va fi eligibil și niciunul dintre dosarele în care este trimis în judecată nu va ajunge în zona de pronunțare.

Însă actualul primar al Iașiului are un istoric îndelungat în PSD. Ca președinte al filialei locale a social-democraților, Chirica a câștigat alegerile din 2016 la scor, cu 46,63%. După ce s-a certat cu Liviu Dragnea în 2017 pe tema Ordonanței 13 și a ajuns să fie dat afară din partid, Mihai Chirica a fost „transferat” la PNL și a câștigat în 2020 alegerile la primărie alături de aceștia.

Mihai Chirica. Foto: Hepta

Chirica și Bodea au schimbat partidele 

În 2016, contracandidatul la Primărie al lui Mihai Chirica a fost Marius Bodea, de la PNL. Același contracandidat îl are Mihai Chirica și în 2024, doar că s-au schimbat taberele. Chirica candidează din partea PNL, în timp ce Marius Bodea a plecat din PNL și este candidatul oficial al USR Iași. Venirea lui Chirica în PNL, în 2020, este motivul pentru care Bodea a plecat la USR în același an, iar momentan este senator al Uniunii în Parlamentul României.

Marius Bodea. Foto: Hepta

În 2020, Mihai Chirica a avut-o contracandidată pe Cosette Chichirău, din partea USR Iași. Și în 2024 o va avea contracandidată, dar nu din partea USR, partid din care a plecat în 2023, ci din partea CURAJ, un partid nou-înființat de către aceasta. Sursele Libertatea au confirmat că plecarea ei a venit după ce Marius Bodea a forțat candidatura pentru primărie din partea USR, iar un sondaj de opinie realizat de partid la nivelul județului Iași l-a dat cu șanse mai mari pe acesta.

Cosette Chichirău. Foto: Hepta

În cursa pentru Primăria Iași intră și medicul Tudor Ciuhodaru. Cu un istoric bogat de traseism politic, acesta a fost ales în Parlamentul României din partea PSD, UNPR și PPDD. În 2020 s-a reîntors în PSD, de pe listele căruia a fost ales europarlamentar, poziție pe care se află și în prezent. Dar în urmă cu nici o săptămână, George Simion a anunțat că Tudor Ciuhodaru a trecut la AUR și va fi candidatul acestora pentru conducerea municipiului Iași. Va fi a doua candidatură a lui Tudor Ciuhodaru.

Tudor Ciuhodaru. Foto: Hepta

Plecarea acestuia din PSD e dată de faptul că la nivel de conducere județeană s-a luat decizia susținerii neurochirurgului Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie, ca propunerea partidului pentru un loc eligibil la europarlamentare, potrivit Ziarului de Iași.

PSD luptă pentru locul al treilea, încă nu și-a anunțat oficial candidatul

Dinspre PSD nu a fost făcut anunțul unei candidaturi oficiale, dar surse din partid au explicat pentru Libertatea încă de anul trecut faptul că va fi vorba, cel mai probabil, de un tandem Bogdan Cojocaru – Bogdan Balanișcu pentru Consiliul Județean și Primărie. Inițial, Cojocaru, fost ministru și actual prefect de Iași, era dat drept candidatul pentru Primăria Iași, dar în momentul de față, surse din partid vorbesc despre o rocadă între cei doi, iar Balanișcu să fie cel care își va asuma candidatura.

Bogdan Cojocaru – Bogdan Balanișcu

Anunțul urmează să fie făcut în luna martie, când PSD Iași are programate alegeri în filială, la care sunt așteptați și reprezentanții conducerii naționale. Oricare ar fi decizia, PSD este singurul partid care propune, până în momentul de față, un candidat crescut și format în propria organizație.

După ce Mihai Chirica a plecat de la PSD la PNL, candidatul PSD în 2020, Camelia Gavrilă, a obținut doar 13% din voturi, iar pe locul al doilea s-a clasat Cosette Chichirău, din partea USR la acel moment, cu 30%. Același clasament apare și în sondajele efectuate în Iași până în acest moment, PSD fiind cotat mai degrabă în lupta pentru locul al treilea cu AUR decât cu șanse reale de a obține primăria.

Iar până în acest moment, alianța PSD-PNL la nivelul județului Iași este nefuncțională: liberalii și social-democrații se atacă în permanență în toate structurile în care au reprezentanți, de la Consiliul Local la cel Județean.

Candidatul-surpriză: Diana Șoșoacă

O candidatură-surpriză anunțată în această săptămână la Primăria Iași ar fi cea a senatoarei Diana Șoșoacă. Nici aceasta nu ar candida din partea partidului care a lansat-o în politică, AUR, aceasta conducând în prezent SOS România. Senatoarea a confirmat informațiile lansate în spațiul public de președintele SOS Iași, Dragomir Tomașeschi, și anume că ia în calcul să intre în cursă, scrie Digi24.

Diana Ivanovici Șoșoacă. Foto: Hepta

„Este posibil orice. Iașiul este al doilea oraș ca importanță al României și îmi este foarte drag mie. Cu o personalitate puternică și un naționalist ca mine, capitala Moldovei ar putea deveni cel mai important oraș al țării”, a spus aceasta. 

Alegerile locale în România au fost stabilite pentru data de 9 iunie 2024, în același timp cu cele europarlamentare.

Calendarul alegerilor din acest an: 

9 iunie – europarlamentare și locale 
8 și 22 septembrie – prezidențiale 
8 decembrie – parlamentare
  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *