Macron, contrazis de propriii generali

Rmag Breaking News

În urmă cu o săptămână, revista Marianne a publicat un articol în care citează mai multe rapoarte ale unor ofițeri francezi despre situația din Ucraina, rapoarte care atrag atenția asupra situației critice a armatei ucrainene, asupra pregătirii precare a armatelor occidentale pentru un eventual conflict cu Rusia. Articolul publicat de Marianne a fost îngropat de presa franceză, britanică și americană de mainstream, fiind preluat în special de presa din India.

Asupra așa-ziselor rapoarte citate de Marianne planează suspiciunea unei operațiuni din apelul război informațional dintre Rusia și Occident. Limbajul folosit este colocvial, atribuit unor ofițeri francezi care au fost în Ucraina și cunosc situația de pe front. ”Nu trebuie să ne facem iluzii – în fața rușilor suntem o armată de majorete”, arată unul dintre rapoartele citate de Marianne.

”Știm măcar că generalii noștri și-au păstrat simțul umorului și că președintele știe să afirme suveranitatea Franței chiar și atunci când ea nu mai există – nici Franța, nici suveranitatea. Iar totul se întâmplă când Franța se află în NATO unde trebuie să respecte regulile solidarității și să se supună opiniei majorității, așa cum o face și președintele-mareșal în fața Adunării Naționale a provinciei franceze din NATOstan”, scrie Dedegensa.org.

Articolul amintit a fost publicat la după declarația președintelui Macron privind posibilitatea unei intervenții militare in Ucraina din partea unor state membre NATO, pentru a întări criticile aduse lui Macron și a ridiculiza un asemenea scenariu. A fost o idee respinsă imediat de secretarul general NATO, care prin fișa postului este un purtător de cuvânt al Pentagoului. Doar statele baltice și, mai nou, Polonia au susținut ideea exprimată de Emmanuel Macron.

”Din fericire, președintele Rusiei nu se numește Macron”, comentează AgoraVox propunerea făcută de Emmanuel Macron, citând și rapoartele publicate de Marianne. ”Mareșalul Macron ar trebui să se informeze despre starea de spirit a comandanților militari al puterii noastre tutelare americane, pentru că ei sunt cei care fac să funcționeze ascensorul NATO care aduce instrucțiunile pentru săptămânile și lunile care vin”, scrie site-ul francez Dedefensa.org, arătând că mai mulți generali americani au ajuns să laude și ei tactica defensivă a armatei ruse.

Mai jos, fragmente din articolul publicat de revista Marianne.

 

Rapoartele consultate de Marianne arată că ofensiva ucraineana ”s-a împotmolit treptat în noroi și în sânge și nu a obținut nicio victorie strategică”, iar planificarea ei, realizată de Kiev și statele majore din Vest, s-a dovedit a fi ”dezastruoasă”. ”Planificatorii au crezut că, odată ce liniile ruse vor fi străpunse, întregul front va cădea. Aceste faze preliminare ale contraofensivei au fost gândite fără a lua în calcul moralul trupelor inamice aflate în defensivă, voința soldatului rus de a-și menține poziția”.

Rapoartele mai subliniază ”inadecvarea antrenamentului soldaților și ofițerilor ucraineni”. Din cauza lipsei de ofițeri și de veterani, soldații care au intrat în luptă în al doilea an al războiului au fost instruiți doar câteva săptămâni, iar apoi au fost trimiși să ia cu asalt linia fortificată a Rusiei, care s-a dovedit impenetrabilă.

Fără sprijin aerian, cu echipament occidental eterogen și care s-a dovedit mai puțin eficient decât vechiul material sovietic (”depășit, dar ușor de întreținut și care poate fi folosit și atunci când este degradat, scrie raportul), trupele ucrainene nu aveau șanse să spargă apărarea rusă.  Se adaugă ”super-dominația rusă în bruiajului electronic, afectând folosirea dronelor ucrainene și centrele de comandă ucrainene”.

”Armata rusă este acum etalonul tehnic și tactic al conceperii și implementării luptei defensive”, arată raportul. Moscova are echipamente de geniu care au permis construirea unor lucrări defensive, în timp ce de partea ucraineana au lipsit aceste materiale, iar Vestul nu a reușit să le furnizeze la timp. Apoi, frontul de 1.200 de km, linia Surovikin, a fost minat într-o proporție uriașă.

Raportul mai arată că, în ciuda celor susținute de Ucraina, ”rușii și-au gestionat bine trupele de rezervă pentru a asigura rezistența operațională”. Moscova își reîntărește trupele înainte ca acestea să fie epuizate, amestecă recruții cu militarii cu experiență, asigură perioade de odihnă și are  întotdeauna niște forțe coerente de rezervă care să gestioneze evenimentele neprevăzute. Toate acestea sunt departe de ideea din Vest cum că armata rusă își aruncă fără număr militarii în tocătorul de carne.

”Statul major ucrainean nu are masa critică de forțe terestre capabile de manevre inter-arme, capabile să pună probleme inamicilor ruși, pentru a trece de linia lor defensivă”, concluzionează raportul confidențial, potrivit căruia ”cea mai gravă eroare de analiză și gândire ar fi căutarea strictă a unei soluții militare pentru a opri ostilitățile”. Un ofițer francez scrie: ”Având în vedere forțele de acum, este limpede că Ucraina nu poate câștiga acest război în plan militar”.

Conflictul a intrat într-o fază critică în luna decembrie 2023

”Combativitatea soldaților ucraineni este afectată profund”, arată un raport care privește în perspectivă, pentru anul 2024. ”Zelenski ar avea nevoie de 35.000 de oameni pe lună, însă nu recrutează nici jumătate din acest număr, în timp ce Putin are 30.000 de voluntari pe luna”, spune un ofițer francez care s-a întors de la Kiev. În termeni de echipament, lucrurile sunt la fel de dezechilibrate: ofensiva eșuată din 2023 a distrus tactic jumătate din cele 12 brigăzi de luptă ale Kievului.

De atunci, ajutoarele vestice au fost tot mai mici. De aceea, este limpede că în acest an 2024 nu vor putea fi lansate ofensive ucrainene. ”Vestul poate să furnizeze imprimante 3D pentru a fabrica drone și mai poate trimite cu întârziere muniție, însă nu poate printa bărbați”, arată raportul. ”Având în vedere situația, poate că s-a decis întărirea armatei ucrainene nu cu luptători, ci cu forțe de sprijin în spatele frontului, pentru a permite trimiterea mai multor soldați ucraineni în prima linie”, spune un ofițer care confirmă că a crescut numărul militarilor occidentali în haine civile aflați în Ucraina. ”Pe lângă americani, care au permis celor de la New York Times să viziteze o tabără CIA, mai sunt și britanici”, spune un alt ofițer francez, care nu neagă prezența trupelor speciale franceze, în special scafandri care au misiuni de antrenament.

Riscul unei străpungeri a rușilor este real

Pe 17 februarie, Kievul a decis să abandoneze orașul Avdiivka, în suburbiile nordice ale Donțekului, care până atunci a fost o poziție fortificată de unde ucrainenii au bombardat constant Donețkul. ”A fost un simbol a rezistentei ucrainene în Donbasul rusofon”, arată un raport. ”Rușii și-au schimbat modus operandi compartimentând orașul prin folosirea pentru prima dată pe scară largă a bombelor ghidate cu planare”. Un obuz conține circa 7 kg de explozibil, în timp ce o asemenea bomba are între 200 și 700 de kg și poate penetra pereți de beton de până la doi metri grosime. A fost iad pentru apărătorii ucraineni, care au pierdut și o mie de soldați pe zi.

”Decizia retragerii ucrainenilor din Avdiivka a fost o surpriză”, arată raportul, subliniind că ”lipsa pregătirii” retragerii arată că opțiunea a fost mai mult una forțată de împrejurări decât decisă de comandamentul ucrainean. Raportul sugerează că liderii militari au simțit că se poate instala dezordinea în rândul trupelor.

”Forțele armate ucrainene au demonstrat la nivel tactic că nu au suficienți oameni pentru a menține un sector al frontului în care s-au concentrat atacurile inamice”, arată raportul. ”Eșecul de la Avdiivka arată că, în ciuda desfășurării urgente a Brigăzii de Asalt Azov, Kievul nu este capabil să restabilească un sector al frontului care dă semne că se prăbușește”.

Rămâne de văzut cum vor profita rușii de acest succes tactic, dacă vor continua ca și până acum, ”înțepând linia frontului”, sau dacă vor căuta să facă o străpungere mare în profunzime. ”Terenul de dincolo de Avdiivka permite aplicarea ultimei variante”, arată raportul, avertizând că sursele occidentale tind să-i „subestimeze” pe ruși, care sunt ei înșiși adepții tacticii ”Maskirovka” – ”vrând să pară slabi atunci când sunt puternici”. Potrivit analizei, după doi ani de război, forțele ruse au arătat că pot să obțină ”anduranță operațională” , fapt ce le permite să ”ducă un război lent și de mică intensitate, pentru a toca armata ucraineană”.

The post Macron, contrazis de propriii generali appeared first on Cotidianul RO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *