Mai este usturoiul încolţit bun de consumat?

Mai este usturoiul încolţit bun de consumat?

Când vezi că a încolțit usturoiul pe care l-ai cumpărat, adesea primul impuls este acela de a nu-l mai folosi și de a-l arunca. De fapt, iată ce poți face cu usturoiul care a încolțit și de ce nu este bine să îl arunci. Este bine să consumi usturoi încolțit?

Dacă nu ai folosit usturoiul într-o perioadă de la cumpărare, acesta poate să încolțească și te poți gândi că nu mai este indicat să îl consumi. În realitate însă, bulbii de usturoi cărora le cresc tulpini verzi sunt considerați sănătoși datorită proprietăților antioxidante. Citește mai jos de ce este indicat să consume usturoiul care deja a încolțit.

Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.

Beneficiile consumului de usturoi

Potrivit studiilor efectuate, usturoiul este alimentul ce are în compoziție, în mod natural, săruri minerale, complex de vitamine A, B și C, dar și până la 200 de substanțe active precum calciu, fosfor, proteină sau potasiu.

Este alimentul considerat un tratament natural datorită proprietăților calmante, antimicrobiene, antispastice sau vasodilatatoare. Consumul regulat de usturoi, în cantități moderate poate fi un adjuvant și pentru:

Reducerea tensiunii arteriale. Bolile cardiovasculare, cum ar fi atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale, sunt printre cele mai grave afecțiuni, iar tensiunea arterială ridicată sau hipertensiunea arterială este unul dintre cei mai importanți factori motori ai acestor boli. Studiile efectuate de cercetători au descoperit că suplimentele de usturoi au un impact semnificativ asupra reducerii tensiunii arteriale la persoanele cu tensiune arterială crescută.

Usturoiul poate preveni apariția bolii Alzheimer și a demenței. Deteriorarea oxidativă a radicalilor liberi contribuie la procesul de îmbătrânire. Usturoiul conține antioxidanți care susțin mecanismele de protecție ale organismului împotriva daunelor oxidative.

S-a demonstrat, potrivit studiilor, că dozele mari de suplimente de usturoi cresc enzimele antioxidante la om, precum și că reduc semnificativ stresul oxidativ la cei cu tensiune arterială ridicată. Efectele combinate asupra reducerii colesterolului și a tensiunii arteriale, precum și a proprietăților antioxidante, pot reduce riscul de boli comune ale creierului, cum ar fi boala Alzheimer și demență.Consumul de usturoi previne apariția diabetului, deoarece poate inhiba formarea și dezvoltarea substanțelor nocive produse de nivelul crescut de zahăr din sânge, cunoscute ca produse finite glicozilare avansate, o combinație de molecule care dăunează vaselor de sânge și poate duce la complicații.

Usturoiul este considerat un antibiotic natural, care acționează ca un medicament, fără efecte secundare, deoarece are proprietăți antibacteriene și antimicrobiene. Consumul de usturoi nu distruge bacteriile sănătoase din organism, ba chiar stimulează creșterea nivelului de antioxidanți.

Descoperă și beneficiile consumului de usturoi verde

Ce este usturoiul încolțit

Usturoiul încolțit se deosebește prin tulpinile verzi care cresc din bulbii mai vechi. Pe măsură ce semințele din usturoi încolțesc și devin plante, în întreg procesul, usturoiul poate produce compuși care protejează planta de agenți patogeni și dezvoltă o activitate mai mare antioxidantă, spre deosebire de usturoiul crud.

Profilul metabolic al usturoiului poate fi influențat și de procesul de încolțire, astfel că, usturoiul care este încolțit de mai mult de 5 zile are capacități antioxidante mai puternice, față de cel care a încolțit recent.

Mai este usturoiul încolţit bun de consumat?

Usturoiul încolțit, la care au apărut tulpinile verzi, poate fi în continuare consumat, crud, sau adăugat în rețete culinare. Consumul de usturoi încolțit nu provoacă efecte secundare toxice organismului, din contră, proprietățile antiinflamatoare ajută la inhibarea și dezvoltarea celulelor dăunătoare. Acidul fenolic din usturoiul încolțit este în continuare puternic și bun pentru organism.

Usturoiul încolțit îi poate furniza organismului proprietăți antibacteriene care să ajute la stimularea imunității în mod natural deoarece alicina, compusul bogat în sulf din usturoi, este eficient împotriva bacteriilor, virusurilor sau paraziților. De asemenea, consumul de usturoi încolțit poate proteja organismul de bolile cardiovasculare.

Alimente crude care nu se recomandă pentru consum

Cartofii au în compoziție solanina, un compus ce poate fi toxic pentru organism, dacă aceștia sunt consumați cruzi. Cartofii care au porțiuni verzi în coajă, sunt verzi/cruzi și în interior, dar și cartofii încolțiti pot conține o cantitate ridicată de solanină.

De asemenea, cartofii cruzi pot conține și o cantitate mare de amidon rezistent, care nu se digeră ușor de organism, iar consumul lor poate provoca balonare sau flatulență severă.

Boabele de fasole roșie conțin o concentrație mare de fitohemaglutinină, iar acest compus poate provoca probleme gastrointestinale.

De asemenea, boabele crude de fasole conțin proteine cunoscute sub denumirea de lectine, care se transformă în momentul gătirii și nu mai sunt dăunătoare.

Ciupercile sălbatice nu sunt recomandate pentru consum în stare crudă din mai multe motive. În primul rând, multe ciuperci dăunătoare pot conține compuși toxici care pot provoca daune severe organismului. Consumul de ciuperci crude poate fi greu de digerat de către organism și din cauza pereților celulari. Spre deosebire de alte legume ori fructe, în cazul ciupercilor, pereții celulari nu au o valoare nutritională mare în stare crudă.

Gătirea este diferită, în funcție de tipul de ciuperci, deoarece compușii toxici reacționează diferit. Astfel că anumiți compuși se distrug prin expunerea la căldură, iar alții sunt distruși în totalitate în momentul în care ciupercile se fierb.

Nici vinetele nu sunt recomandate să fie consumate în stare crudă, deoarece conțin același compus precum cartofii cruzi, solanina.

Carnea nu este nici ea recomandată să fie consumată în stare crudă. Consumul de carne crudă de porc poate crește riscul de expunere la trichineloză sau tenie, paraziți care pot fi dăunători pentru intestinal subțire și pot apărea simptome precum greață, vărsături, dureri musculare, conjunctivită. 

Peștele balon nu se recomandă niciodată să fie consumat în stare crudă. Acesta produce un compus toxic denumit tetrodotoxină, care poate fi letal pentru organism.

Așadar, consumul de usturoi încolțit este indicat, deoarece nu afectează sănătatea organismului, însă, ca orice alt aliment, și usturoiul se recomandă să fie consumat cu moderație.

Sursă info: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov; naturalnews.com; acs.org

Sursă foto: 123rf.com

Citește și: Nuci macadamia – Beneficii şi reţete cu nuci macadamia

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *