Maia Sandu, de Ziua Limbii Române: „În perioada sovietică să citești o poezie în limba română era o infracțiune”

Maia Sandu, de Ziua Limbii Române: „În perioada sovietică să citești o poezie în limba română era o infracțiune”

Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, a adus, joi, un omagiu luptei poporului pentru recunoașterea limbii române ca limbă de stat și trecerea la grafia latină, amintind de opresiunea din perioada sovietică, când vorbirea în limba română putea avea consecințe grave, informează TV8.md.

„În perioada sovietică, poporul a fost privat de dreptul la autodeterminare și limba română, pentru lipsi de identitatea națională și mutila conștiința de neam. Puteai avea dosar penal, pentru că vorbeai în limba română. Până în 1989, scriam în alfabet chirilic, iar să scrii după alfabetul latin era o încălcare a legii. Să citești o poezie în limba română era o infracțiune”, a spus Maia Sanu.

Președinta Republicii Moldova a amintit însă că studenți, scriitori, oameni de artă, matematicieni, profesori „au avut curajul să ceară cu voce tare dreptul la limbă, la neam”.

Șefa statului a enumerat numele celor care au riscat și au luptat pentru recunoașterea limbii române, evidențiindu-i pe Grigore Vieru, Valentin Mîndacanu, Vladimir Beșleagă, Lică Sainciuc, Spiridon Vangheli, Dumitru Matcovchi, Doina și Ion Aldea-Teodorovici, Ion Dumeniuc și Nicolae Matcaș.

Maia Sandu a ținut să evidențieze că în martie 2023, a promulgat legea prin care sintagma „limba moldovenească” a fost înlocuită cu „limba română” în toată legislația Republicii Moldova.

„Cei care ne-au spus cu arma la tâmplă că vorbim moldovenească au făcut-o pentru a ne certa între noi, a ne șterge identitatea. Moldovenii își doresc să trăiască în pace, înțelegere. Limba trebuie să ne unească în acest deziderat. În martie, am îndeplinit dorința celor aproape un milion de moldoveni, respectând decizia Curții Constituționale și textul Declarației de Independență”, a declarat Maia Sandu.

Președinta Republicii Moldova a amintit că „alături de peste 30 milioane de oameni, în Moldova vorbim limba română, limbă oficială a UE”.

„În Uniunea Europeană, unde vrem să ducem țara noastră, limba română are un loc respectat și nimeni nu riscă să fie pedepsit, pentru că vorbește limba maternă”, a conchis Maia Sandu.

FOTO: Hepta

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *