Curiozități despre Letonia. Lucruri interesante și mai puțin știute despre această țară

Curiozități despre Letonia. Lucruri interesante și mai puțin știute despre această țară

Prea puțin luate în seamă sau uneori chiar ignorate, poate (și) din cauza trecutului presărat cu influențe comuniste, țările din estul Europei reprezintă atracții turistice extrem de atrăgătoare pentru oricine dorește să le descopere. În afara țărilor din Balcani, despre care am vorbit cu alte ocazii, astăzi ne-am gândit să îți prezentăm o părticică din regiunea Baltică. Mai exact, dorim să îți dezvăluim secretele unuia dintre cele trei state situate în acest ținut din zona Mării Baltice, și anume Letonia.

Această micuță țară este o destinație fascinantă și, deși ocupă o suprafață la fel de mică precum țara vecină Lituania – despre care am vorbit recent – are o istorie străveche și se laudă cu tradiții și cu o cultură bine stabilite în peisajul european. Fostă republică sovietică până în urmă cu 32 de ani, Letonia reprezintă o mare necunoscută pentru foarte mulți dintre turiștii străini, inclusiv pentru cei din România și mai ales pentru cei din alte țări din afara Europei. Pentru toți aceștia, și nu numai, ne-am propus să-ți prezentăm cât mai multe și mai interesante informații și detalii despre Letonia, care sperăm să-ți stârnească interesul pentru acest colț al continentului nostru.

De unde provine numele Letonia

Letonia (n.n. – în letonă Latvija), care este denumită oficial Republica Letonia (n.n. – în letonă Latvijas Republika), este una dintre cele trei țări situate în regiunea Baltică a Europei de Nord. Situată pe malul estic al Mării Baltice, această țară se învecinează la nord cu Estonia, la sud cu Lituania, la est cu Rusia și la sud-est cu Belarus. De asemenea, Letonia are frontieră maritimă la vest, cu Suedia.

Plaja Bulduru pludmale

Numele Latvija provine de la denumirea latgalilor antici, unul dintre cele patru triburi baltice indo-europene alături de curoni, seloni și semigali, aflăm de pe enciclopedia online Wikipedia. Latgalianii au format nucleul etnic al letonilor moderni împreună cu livonii finici. Henric din Letonia a latinizat numele țării în „Lettigallia” și mai apoi „Lethia”, ambele provenind de la denumirea „latgali”. Acești termeni au inspirat denumirea țării în limbile romanice (Letonia) și germanice (Lettland)

Letonia este stat unitar, care este divizat în 118 unități administrative, dintre care 109 sunt comune și doar 9 orașe. Teritoriul Letoniei ocupă o suprafață de 64.589 km2, fiind pe locul 24 în Europa și 125 în lume. Este aproape la fel de mare ca Lituania și Sri Lanka și puțin mai mare decât teritoriul insular Svalbard din Oceanul Arctic, administrat de Norvegia. De asemenea, este aproximativ jumătate din Grecia și ceva mai mare decât statul american Virginia de Vest. În Letonia există patru regiuni majore: Letonia de Vest (Kurzeme), Letonia de Est (Latgale), Letonia de Nord (Vidzeme) și Letonia de Sud (Zemgale). Peisajul este în mare parte plat și oferă un amestec de plaje, râuri, lacuri, mlaștini și păduri.

Riga are o populație pestriță

Letonia este o republică parlamentară democratică și există ca stat suveran încă din anul 1918, atunci când, la 18 noiembrie, la scurt timp după încheierea Primului Război Mondial, avea să-și declare independența față de Rusia. Avea să o mai facă o dată, 73 de ani mai târziu, după prăbușirea defunctei URSS. Ultimele trupe rusești au părăsit Letonia în 1994.

Riga

Limba oficială care se vorbește în această țară este letona. De asemenea, aici mai sunt vorbite rusa și engleza, aceasta din urmă mai ales în turism și în afaceri. Populația Letoniei numără în prezent aproximativ 1,83 milioane de locuitori, cu 1,10% mai puțin comparativ cu anul 2022, ceea ce o plasează pe poziția a 34-a între națiunile europene și a 151-a la nivel mondial.

Cascada Ventas Rumba

Capitala țării și cel mai mare oraș al țării este Riga, unde trăiesc în momentul de față peste 621.300 de locuitori, ceea ce reprezintă mai bine de o treime din populația totală a țării. În 1950, în capitală locuiau puțin peste 490.400 de persoane, iar specialiștii demografi estimează că, până în anul 2035, populația orașului va scădea până în jurul pragului de 588.400 de locuitori. Letonii reprezintă aproximativ 44,03% din populația orașului, în timp ce etnicii ruși dețineau o cotă de 37,88%. De asemenea, 3,72% dintre locuitorii Rigăi sunt belaruși, 3,66% ucraineni, 1,83% polonezi, în timp ce 8,10% sunt de alte etnii. Alte orașe importante sunt Daugavpils (cca. 93.000 locuitori), Liepāja (cca. 76.700 locuitori), Jelgava (cca. 59.500 locuitori) și Jūrmala (cca. 50.800 locuitori).

15 curiozități despre Letonia

Deși statul leton a fost fondat abia în 1918, drapelul său datează din secolul al XIII-lea. Mai exact, din anul 1279, ceea ce îl face unul dintre cele mai vechi trei steaguri naționale din lume. Potrivit Wikipedia, liderul unui vechi trib de latgaliani a fost omorât într-o bătălie și înfășurat într-un cearșaf alb. Partea pe care a fost întins a rămas albă, însă marginile s-au pătat cu sângele său. În următoarea bătălie, acel cearșaf a fost folosit ca drapel, iar războinicii latgaliani au învins, alungând inamicul. De atunci, triburile latgaliane au folosit aceste culori.
Letonii sunt unii dintre ultimii locuitori ai Europei care s-au alăturat creștinismului. Spre exemplu, aceștia venerează natura sărind peste focuri de tabără în Ajunul Sânzienelor, în timp ce multe nume de familie sunt despre păsări, animale sau chiar copaci.
Femeile din Letonia sunt unele dintre cele mai înalte femei din lume. Astfel, o femeie obișnuită ajunge să măsoare în medie 1,70 metri. Potrivit site-ului Latvia Travel, nici bărbații nu sunt niște pitici, aceștia ocupând locul al patrulea în lume cu o medie de 1,81 metri.
Cu aproape 500 de kilometri de coastă la Marea Baltică, Letonia se numără printre țările europene cu cele mai multe plaje: 62. Cea mai cunoscută se află la Jūrmala, se numește Bulduru pludmale și are o lungime totală de 33 km.
Peste jumătate din teritoriul leton este acoperit de păduri, ceea ce face din Letonia o țară foarte verde, fiind printre statele europene cu un nivel scăzut de poluare.
Una dintre atracțiile orașului-port Liepāja este o noapte la… închisoare. Cartierul Karosta oferă cazare într-un hotel care a fost în trecut o închisoare militară. Aici, clienții experimentează viața unui prizonier, având parte de „servicii” în stil sovietic.
Cu peste 800 de clădiri construite în stilul „Art Nouveau”, Riga „găzduiește” una dintre cele mai mari galerii din lume ale acestui stil vesel. De altfel, Centrul Istoric din Riga a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO.
Letonia este un adevărat paradis Wi-fi. Numai în capitala Riga există peste 800 de puncte de conexiune wireless gratuite, una dintre cele mai mari rețele de acest gen din lume. De asemenea, letonii se laudă cu una dintre cele mai mare viteze de internet din Europa.
Ventas Rumba este una dintre cele mai mici cascade din lume, cu o cădere de apă de doar 1,80-2,20 metri, care se modifică în funcție de nivelul apei din râul Venta din regiunea Kuldīga. Înălțimea cascadei este compensată, însă, de lungimea de 249 de metri, care o face cea mai largă cascadă din Europa.
Popularii blugi au fost creați de croitorul leton Jacob Davis. În 1871, el a inventat în orașul Reno (Nevada, SUA) materialul „denim” din care sunt confecționați acest tip de pantaloni. Ceva mai târziu, el a încheiat un parteneriat cu celebrul negustor de țesături Levi Strauss.
Un fapt interesant este acela că cetățenii Letoniei care nu au împlinit 16 ani nu au voie să circule cu bicicleta fără un permis special. Dacă un leton este surprins mergând pe bicicletă beat el va trebui să plătească o amendă de 2.000 de euro și va sta în arest administrativ timp de două săptămâni.
Cu un consum de 78 de litri de bere pe cap de locuitor în fiecare an, letonii se numără printre cei mai mari consumatori ai acestei băuturi din Europa. Spre exemplu, în 2023, aceștia au cheltuit peste 274,20 milioane de dolari pe bere, potrivit Statista.com. De asemenea, în 2019, Letonia ocupa poziția a doua, după Cehia, la consumul de băuturi alcoolice, cu 13,2 litri pe cap de locuitor anual.
Letonia se mândrește cu podgoria din micuțul orășel Sabile. Aceasta a figurat la un moment în Cartea Recordurilor Guinness ca fiind cea mai nordică podgorie din lume.
În Letonia, în timpul verii, oamenii se bucură de aproape 20 de ore de lumină, iar localnicii profită la maximum de acest lucru petrecând foarte mult timp în aer liber și relaxându-se în natură.
Celebrul pictor Mark Rothko (Markus Yakovlevich Rothkowitz la naștere) s-a născut în Daugavpils, în sud-estul Letoniei, înainte de a-și găsi faima în SUA. Tabloul „No. 6 (Violet, Green and Red)”, pictat de Rothko în 1951, a fost vândut în 2014 pentru suma de 170 milioane de euro, fiind al treilea cel mai scump tablou din toate timpurile.

Citeşte şi curiozități despre Norvegia!

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *