MApN, DNA și IGSU au cumpărat drone chinezești, interzise de SUA pentru riscuri de spionaj. Cum explică autoritățile române

MApN, DNA și IGSU au cumpărat drone chinezești, interzise de SUA pentru riscuri de spionaj. Cum explică autoritățile române

SUA au emis o interdicție de achiziționare a tuturor sistemelor Da Jiang Innovations (DJI) pe motiv de risc securitate națională, iar presa internațională a scris despre legăturile dintre producător și armata chineză. Cu toate acestea, mai multe instituții de forță din România au achiziționat drone DJI, dezvăluite G4Media.

Potrivit datelor din portalul achizițiilor publice, analizate de G4Media, astfel de achiziții au fost făcute de Parchetul General, în cadrul unui grant finanțat din fonduri norvegiene, pentru dotarea Direcției Naționale Anticorupție.

Chestionat de G4Media, Parchetul General a transmis că drona „este folosită în diferite proceduri judiciare care nu implică date de natură să vizeze securitatea națională a României”

De asemenea, drone chinezești au mai fost cumpărate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Iași, Ministerul Apărării Naționale și Unitatea Militară 01751 din Râșnov.

De fiecare dată, furnizorul a fost firma Survey Topo Solutions SRL din Cluj-Napoca, distribuitor pe România al producătorului chinez.

IGSU a explicat că „zborurile nu se execută în spații aeriene restricționate”, iar „astfel de sisteme se regăsesc și în alte țări membre UE, fiind utilizate în gestionarea situațiilor de urgență”.

La rândul său, MApN a confirmat că are în dotare 8 astfel de drone pe care le folosește „pentru asigurarea redundanței sistemului de pază și/sau supravegherea unor obiective militare, a punctelor și căilor de acces restricționate și a unor centre de comunicații izolate, precum și pentru instruirea personalului militar în operarea sistemelor UAS (aeronave fără pilot la bord)”.

„DJI trimite informații în China”

Un jucător de pe piața românească de furnizare a dronelor, consultat de G4Media, a acuzat întocmirea de „caiete de sarcini cu dedicație, deoarece autorităților contractante li se pare că dronele DJI sunt cele mai bune”.

El a confirmat și riscurile de securitate despre care presa internațională a scris în ultimii ani. „DJI trimite, într-adevăr, informațiile în China. Știu asta de la partenerii mei. Eu de aia nici nu aduc drone din China. Noi am evitat să punem pe piață produse pe care nu putem să le controlăm, ca să zic așa”.

DJI deține cam 60-70% din piața și sunt primii care au intrat pe piața din România.

Ce spun autoritățile române

Administrația Prezidențială a răspuns în numele Consiliului Suprem de Apărare a Țării și a precizat că drone DJI drone au făcut „obiectul unei analize aprofundate”, iar Ministerul Apărării le folosește pentru „activități de supraveghere în locații unde nu există infrastructură critică, în regim de lucru independent, fără conectare la rețeaua internet, iar transferul informațiilor colectate se execută cu implementarea măsurilor de securitate adecvate.”

La rândul său, MApN a precizat că „aceste sisteme nu vehiculează informații clasificate”, astfel că „riscurile și vulnerabilitățile la adresa securității naționale a României sunt minime.”

SRI nu a răspuns la întrebările G4Media, invocând faptul că „activitatea instituţiei are caracter secret de stat”, iar în baza legii „comunicarea unor astfel de date este exceptată de la liberul acces al cetăţenilor.”

Furnizorul din România al dronelor a dat asigurări că „sunt drone sigure care nu pun în pericol securitatea națională”.  „DJI menționează că validările independente de securitate au confirmat că produsele DJI sunt construite cu garanții solide pentru integritatea datelor”, a precizat Bogdan Ioan Presecan, administrator al firmei Survey Topo Solutions SRL.

Ce a decis Pentagonul 

În 2018, Departamentul Apărării din SUA  emis o interdicție privind achiziționarea și utilizarea tuturor dronelor comerciale disponibile, indiferent de producător, din cauza problemelor de securitate cibernetică. În anul următor, Congresul a adoptat o legislație care interzicea în mod specific achiziționarea și utilizarea de drone și componente fabricate în China.

În 2020, compania DJI apărea pe o „listă neagră” a SUA de entități controlate de armata chineză.

Compania chineză a respins acuzațiile de legături cu armata chineză sau operațiuni de spionaj. „Nu am proiectat sau fabricat niciodată echipamente de calitate militară; nu am comercializat sau vândut niciodată produsele noastre pentru uz de luptă în nicio țară; luăm măsuri active pentru a încerca să împiedicăm dronele noastre să fie modificate pentru a fi folosite ca arme”, precizează DJI.

Ce a scris presa internațională

„The Diplomat”, publicație de analize și comentarii dedicate spațiului Asia-Pacific, menționează „capacitatea lor de a colecta date care pot fi transmise înapoi în Republica Populară Chineză pentru a alimenta modele de inteligență artificială, pentru a spori eforturile de supraveghere sau pentru a informa țintirea infrastructurii critice”.

În articolul din noiembrie 2022, publicația contrazise afirmațiile DJI și scris că sunt dovezi incontestabile că dronele sunt folosite în războiul din Ucraina.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *