Marcel Ciolacu a anunțat adoptarea de noi măsuri pentru a sprijini fermierii, ca urmare a protestelor: „Vom continua să-i susţinem”

Marcel Ciolacu a anunțat adoptarea de noi măsuri pentru a sprijini fermierii, ca urmare a protestelor: „Vom continua să-i susţinem”

Guvernul va aloca 100 de euro per animal pentru crescătorii de vite de carne şi bivoliţe, cât și ajutoare financiare pentru crescătorii de porci şi păsări, a anunțat premierul Marcel Ciolacu în debutul ședinței de guvern de joi, 25 ianuarie.

Aceste măsuri vin în contextul protestelor fermierilor și transportatorilor din ultimele două săptămâni și au fost agreate de autorități cu protestatarii.

„Adopăm azi noi acte normative în sprijinul fermierilor, stabilite împreună cu aceştia. După sprijinul de 100 de euro pe hectar pentru fermierii din sectorul vegetal afectaţi grav de războiul din Ucraina, venim cu o schemă similară pentru crescătorii de animale. Acordăm 100 de euro per animal pentru crescătorii de vite de carne şi bivoliţe, plus sume proporţionale şi crescătorilor de porci şi păsări. Sunt bani necesari pentru a compensa creşterea preţurilor la furaje, combustibili, utilităţi şi forţă de muncă”, a anunțat premierul.

Marcel Ciolacu a precizat că Executivul va aloca 72 de milioane de euro pentru crescătorii de animale. „Îi asigur pe fermierii români că vom continua să-i susţinem, iar ministrul agriculturii are încă multe proiecte în acest sens”, a precizat premierul.

Potrivit afirmațiilor acestora, în ședința următoare de guvern, se va discuta despre actualizarea subvenţiei pentru motorina folosită în agricultură astfel, că în acest an, va ajunge la valoarea maximă posibilă, adică 2 lei pe litru. 

„În acest an, vom ajunge la valoarea maximă posibilă, adică 2 lei pe litru. Asta înseamnă că fermierii vor primi în total ca subvenţie 25% din costul cu motorina folosită în lucrările agricole”, a subliniat premierul Ciolacu. 

Cât privește protestele, Marcel Ciolacu a precizat că Ministerul Transportatorilor continuă negocierile pentru a putea rezolva revendicările lor.

Protestele transportatorilor și fermierilor au început pe 10 ianuarie, ducând la blocaje în mai multe zone ale țării, inclusiv în localitatea Afumați, unde au staționat timp de mai bine de două săptămâni un grup de fermieri și transportatori și utilajele și vehiculele lor.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *