De ce implementarea sistemului de facturare electronică e-Factura e un eșec? Statul l-a cârpit și l-a testat pe banii mediului de afaceri

De ce implementarea sistemului de facturare electronică e-Factura e un eșec? Statul l-a cârpit și l-a testat pe banii mediului de afaceri

La două luni și jumătate de când firmele sunt obligate să-și introducă facturile emise în Spațiul Privat Virtual (SPV) al ANAF, în relația B2B (Business to Business), se poate spune, fără nicio îndoială, că introducerea sistemului RO e-Factura este un eșec. Am anticipat acest eșec. Vinovat este statul, în speță, Ministerul Finanțelor, ANAF și, nu în ultimul rând, ministrul Marcel Boloș. Pentru că n-au pregătit infrastructura electronică să funcționeze la parametri normali și nici n-au știut să comunice cu mediul de afaceri. Dar eșecul este băgat sub preș, locul preferat al guvernanților de a-și ascunde incompetența, minciunile și manipulările. 

Despre acest eșec nu se vorbește în spațiul public. Sistemul e-Factura este un subiect care nu face audiență pentru presă (mainstream – termen la modă), necesită documentare, timp, înțelegere și răbdare, mult mai comod este „să dai un copy-paste” dintr-o declarație a ministrului Boloș referitoare la numărul de facturi care au fost înregistrate în SPV, în prima lună de funcționare, un succes! Manipularea și intoxicarea sunt folosite pentru a transforma eșecul într-o victorie. Ne-am obișnuit cu această practică, ne-am resemnat!

În această perioadă, mediul de afaceri a cheltuit bani, timp și un volum mare de stres pentru a adera la acest sistem și n-a avut posibilitatea să semnaleze, să protesteze și să înjure (de ce nu?) statul indolent, superficial și incompetent, reprezentat de ministrul Marcel Boloș.

În fond, judecând populist și prostește, sistemul de facturare RO e-Factura privește numai un segment redus al populației (antreprenorii, experții fiscali, contabilii, managerii, micii întreprinzători), România are destule probleme cu salariile bugetarilor, cu pensiile, cu ajutoarele sociale și, foarte important, cu desemnarea candidaților la alegeri. E-Factura este un fleac! Să se descurce patronii ăștia care sug sângele poporului, umflă prețurile și fac evaziune de miliarde de lei! – vor expedia subiectul formatorii de opinie care sunt obsedați de „adevăratele probleme” ale poporului.

O judecată firească în termenii unui stat cu evidente apucături socialiste. Numai că acest mediu de afaceri, așa cum este etichetat de apărătorii ideologiei stângiste, plătește impozitele și taxele la bugetul statului și chiar face eforturi să se integreze, conform legii, în sistemul e-Factura, altă pacoste pe care a creat-o statul (nepregătit și incompetent, scuze pentru repetiție!). Mediul de afaceri suportă orice din partea statului. Important este să-și plătească dările, iar guvernanții să anunțe noi victorii în programul de guvernare. 

Exercițiu de PR al ministrului Boloș

Dacă parcurgem declarațiile ministrului Marcel Boloș referitoare la sistemul e-Factura vom descoperi imaginea unui luptător neînfricat cu evazioniștii, care ocolesc sistemul, dar până la urmă, în ciuda pesimiștilor, vor fi aduși pe calea cea bună, și imaginea unui demnitar competent, care știe ce face, un profesionist! Imagini false, exerciții de PR. 

Platforma ANAF înregistrează și în prezent numeroase sincope, pauze, rateuri și blocaje. În ciuda declarațiilor triumfaliste ale ministrului: „vom remedia”, „vom analiza”, „vom introduce”… Mesajul „Lucrare de mentenanță. Ne cerem scuze pentru eventualele inconveniente. Vă mulțumim pentru înțelegere!” apare în fiecare zi pe platforma ANAF pe o lungă durată (ore întregi!). 

Nu există niciun mecanism care să însumeze timpul acestor blocaje și nici să calculeze urmările și efectele acestor întreruperi asupra activității firmelor și asupra mediului de afaceri. Oamenii din mediul privat, răspunzători cu înregistrarea facturilor electronice, pierd timp, bani și acumulează stres. Asta în timp ce bugetarii n-au niciun stres de performanță, ei știu să ceară lefuri mai mari. Atât. 

De-a dreptul caraghioasă și ipocrită a fost o declarație a ministrului Marcel Boloș, spre sfârșitul lunii februarie: 

„Sigur, avem greutățile noastre cu Spațiul Privat Virtual. Ne mai ia lumea la rost, fiindcă sunt anumite întreruperi în mentenanță și în funcționare. Dau dureri de cap și-mi cer scuze și le mulțumesc că fac eforturi pentru a înțelege situația în care suntem și le promit…”

Niște scuze de politician prefăcut, pafarist și demagog, îndemnat probabil de consilierii săi să iasă și să-i consoleze pe utilizatorii sistemului e-Factura. Marcel Boloș habar n-are cum se utilizează e-Factura. Oare este treaba ministrului de finanțe ca să coboare la „firul ierbii” și să ne arate cum încarcă, cu mânuța sa, o factură în panarama de platformă electronică a ANAF-ului? De ce nu? Dacă un buticar dintr-un sat din fundul țării l-ar vedea pe Boloș cum încarcă o factură, poate nu va înțelege neapărat cum funcționează sistemul, dar va prinde măcar încredere în e-Factura. 

Să facă Boloș, pe persoană fizică (nu pe funcția de ministru, care-i trecătoare), un tutorial în care să parcurgă întreaga procedură. Dar fără ajutorul consilierilor, să facă numai după mintea sa. De cetățean. Să ne arate în tutorial cum își cumpără un certificat pentru semnătura electronică, cum își alege firma (apropo, sunt vreo cinci firme autorizate, poate ne va spune cine sunt acești „băieți deștepți” care fac o grămadă de bani cu aceste semnături, pentru că presa noastră are subiecte mai „importante”!) și cum se descurcă în birocrația completării formularelor necesare obținerii unui astfel de certificat.

Apoi, să ne arate cum își înregistrează semnătura electronică pe platforma ANAF și să ne anunțe cât timp durează ca să primească acceptul înrolării. Să-l vedem cum se descurcă, cum se enervează, cum depășește problemele digitale, ca un simplu contribuabil.

Sunt chestiuni care n-ar aduce voturi de la electorat, ci admirația pentru un ministru care, iată!, s-ar pricepe. În același registru al exemplului, nu avem pretenția ca Florin Barbu, ministrul agriculturii, să le arate fermierilor cum se însămânțează grâul, cum se mulge vaca sau cum se conduce o combină. Să-l lăsăm pe bietul Barbu în plata Domnului, pardon!, în plata… „președintelui nostru, domnul Nicolae Ceaușescu!

Revenind… Marcel Boloș să ne arate cum completează o factură, cum o salvează în formatul XML, cum o încarcă în Spațiul Privat Virtual și dacă primește confirmarea că factura este în regulă. Și dacă o să-i apară mesajul „Lucrare de mentenanță. Ne cerem scuze pentru eventualele inconveniente. Vă mulțumim pentru înțelegere!”, să ne spună ce-o să facă… Va aștepta ca fraierul până când serverele platformei își vor reveni? Într-adevăr, sunt lucruri mici care dau bătăi de cap plătitorilor de impozite și TVA. Lucruri mici pentru un ministru mic… 

De la 1 aprilie a.c., așa cum s-a anunțat încă din stupida campanie de promovare a sistemului RO e-Factura, statul va aplica amenzi firmelor care nu-și înregistrează în termen de cinci zile facturile emise în SPV. Până acum, nu sunt semne că Ministerul Finanțelor va prelungi această perioadă de păsuire.

Asistăm la o altă manevră perversă și scandaloasă a statului român. În cele două luni și jumătate de la implementare, ANAF a bâjbâit, s-a poticnit, a umblat cu improvizații pe infrastructura sa electronică, dovedind că n-a pregătit-o. În schimb, mediul privat a cheltuit bani și energie (timp și stres) și a luat-o înaintea statului, fiind gata să opereze fără probleme. 

Altfel spus, statul român a testat sistemul e-Factura pe banii mediului privat! Mizerabilă manevră! Iar de la 1 aprilie, același stat nepregătit va da buzna, ca milițianul de pe vremuri, peste privați ca să-i amendeze că nu și-au înregistrat facturile, asta în timp ce infrastructura este la pământ. 

O situație de-a dreptul scandaloasă. Normal ar fi ca ministerul condus de Boloș să-și pună la punct, în proporție de 99%, infrastructura digitală, în următoarele șase luni sau în următorul an, și abia atunci să pornească „vânătoarea evazioniștilor” și să-i amendeze pe cei care ocolesc sistemul RO e-Factura. Un sistem necesar, dar cu un ANAF pregătit. 

În acest an electoral, este foarte posibil ca RO e-Factura, un eșec de proporții, dar băgat sub preș, să fie împachetat și vândut în campania electorală de ministrul Marcel Boloș drept un mare succes al mandatului său de ministru al finanțelor.

Dacă nu-i va trece prin minte această manevră electorală, poate premierul Marcel Ciolacu o va prelua (o sugestie!), pentru că, de obicei, liderul PSD nu pierde vreo oportunitate ca să se laude aiurea. Și dacă acești politicieni ne vor cere voturile, invocând ce mult bine au făcut mediului de afaceri cu sistemul e-Factura, să ne amintim cu adevărat mesajul neputinței lor: „Lucrare de mentenanță. Ne cerem scuze pentru…” 

Statul român este într-o continuă „lucrare”. Mentenanța continuă.                                                 

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *