Marcel Ciolacu, noi declarații despre acționarea în judecată a Austriei: „Dacă nu vom găsi o rezolvare amiabilă, va trebui să suporte pierderile României”

Marcel Ciolacu, noi declarații despre acționarea în judecată a Austriei: „Dacă nu vom găsi o rezolvare amiabilă, va trebui să suporte pierderile României”

Premierul Marcel Ciolacu a transmis vineri, 15 septembrie, că Austria nu are niciun temei juridic pentru a se opune aderării României la Schengen și că „este doar o atitudine abuzivă”, iar Guvernul României va lua măsuri.

„Vetoul exprimat de Austria nu ține de criteriile pe care România deja le-a îndeplinit. Este vorba doar de o decizie arbitrară, nejustificată. Austria nu are niciun temei juridic pentru a se opune aderării României la spațiul Schengen. Este doar o atitudine abuzivă! România a îndeplinit toate criteriile, iar Comisia Europeană a confirmat deja acest lucru”, a transmis Ciolacu pe Facebook.

„Drept urmare, în cazul în care Guvernul austriac va insista să-și exercite abuziv dreptul de veto, ne vom apăra și noi interesul național și vom da în judecată Austria la Curtea Europeană de Justiției. Dacă nu vom găsi o rezolvarea amiabilă, Austria va trebui să suporte pierderile înregistrate de țara noastră”, a adăugat el.

Precizările au venit după ce șeful Executivului a anunțat în presa austriacă faptul că România va ataca Austria la Curtea Europenă de Justiție, dacă guvernul de la Viena își va menține vetoul pe Schengen la viitorul Consiliu al miniștrilor de interne ai UE.

Iohannis spunea că România nu va boicota Austria

Pe 8 decembrie 2022, Austria a blocat aderarea României la Schengen, votând împotrivă în Consiliul JAI de la Bruxelles și aducând drept argument criza migranților. Olanda a votat împotriva admiterii Bulgariei, care a fost însă cuplată cu România, cele două țări fiind evaluate împreună.

Pe 14 decembrie 2022, președintele Klaus Iohannis a spus că nu va exista un boicot din partea statului român la adresa Austriei, dar președintele PSD, Marcel Ciolacu, a susținut încă de atunci că România trebuie să-şi exercite dreptul de veto la interesele statului austriac.

Tot Iohannis a declarat, dar pe 29 iunie anul acesta, că nu există garanții că aderarea României la Schengen va fi pusă pe agenda viitorului Consiliu JAI din acest an și a subliniat că acest lucru va fi făcut doar atunci când vor exista elemente certe care să arate că există consens. „Nu putem să ne jucăm cu o chestiune vitală pentru România, probabil și pentru Bulgaria și importantă pentru Uniune. Nu putem să supunem la vot chestiuni o dată și încă o dată, și încă o dată și să tot primim răspunsuri negative”, a afirmat el.

Pe 26 august, ministrul de interne, Cătălin Predoiu, s-a întâlnit la Viena cu omologul său Gerhard Karner, iar acesta din urmă a spus la finalul discuțiilor că Austria își menține poziția împotriva extinderii spațiului Schengen.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *