Marcel Ciolacu trimite Corpul de Control la ANCPI, care a pierdut fonduri europene de 200 de milioane de euro dintr-un proiect de înregistrare a proprietăților din rural. Sporuri lunare de 1.000 de euro pentru sute de angajați

Marcel Ciolacu trimite Corpul de Control la ANCPI, care a pierdut fonduri europene de 200 de milioane de euro dintr-un proiect de înregistrare a proprietăților din rural. Sporuri lunare de 1.000 de euro pentru sute de angajați

Prim-ministrul Marcel Ciolacu, liderul PSD, a anunțat că a decis să trimită Corpul de Control la Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, care a cheltuit doar 116,7 milioane euro din 312,8 milioane euro fonduri europene alocate, până la 31 decembrie 2023, pentru înregistrarea mai multor proprietăți rurale din România într-un sistem integrat de cadastru și carte funciară, potrivit G4Media.ro.

 

Marcel Ciolacu trimite Corpul de Control la ANCPI

 

Premierul a declarat pentru G4Media că trimite Corpul de Control la ANCPI pentru verificarea neregulilor semnalate și a motivelor care au dus la pierderea a 200 de milioane de euro.

Proiectul a durat aproape un deceniu, iar autoritățile fac acum eforturi pentru a-l continua cu o altă sursă de finanțare, tot în cadrul unui proiect european. ANCI a invocat mai multe cauze birocratice pentru ratarea obiectivului, dar și izbucnirea pandemiei de COVID-19.

Un jucător de pe piața privată a cadastriștilor, care a primit de la ANCPI contracte în cadrul acestui proiect, consideră că obiectivul a fost ratat din alte cauze: „Prostie, neștiință, lipsa voinței politice, management foarte prost, bătaie de joc din partea inspectorilor din oficiile județene”.

Chiar și așa, echipa de management și inspectorii din oficiile județene au obținut sporuri importante. Acestea au fost plătite din fondurile europene de 116,7 milioane euro.

 

„Disperare mare” la ANCPI, din cauză că angajații ar putea fi puși să returneze sporurile

 

G4Media ar fi aflat că există posibilitatea ca angajații să trebuiască să returneze sporurile primite, ceea ce ar fi stârnit o „disperare mare” în ANCPI.

Sursele publicației spun că, până în prezent, au fost intabulate doar 1,6 milioane de hectare din cele 5,7 milioane asumate. ANCPI a recunoscut la rândul său că au fost terminate lucrările de înregistrare a imobilelor în doar 104 din cele 660 de unități administrativ-teritoriale – altfel spus, în doar 15,7% dintre ele.

Pe de altă parte, ANCPI susține că a semnat contracte cu firme de cadastru pentru a efectua lucrări pe 96% din suprafață. Oricum, la finalizare, plata pentru multe dintre lucrări nu va mai putea fi făcută prin proiectul POR, întrucât proiectul s-a terminat la 31 decembrie 2023, iar restul sumei nu va mai putea fi accesată.

Într-un răspuns pentru G4Media, ANCPI susține că „stadiul lucrărilor de înregistrare sistematică a fost influențat de aspecte independente de autoritatea de implementare, precum și de caracterul complex și multidisciplinar al înregistrării sistematice și implicarea în PNCCF a mai multor entități care nu se află în relații de subordonare: primării, oficii teritoriale, executanți ai lucrărilor, cetățeni, autorități și instituții publice, care a generat, de asemenea, mari blocaje în activitate”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *